29648 entry daha
  • londra'da taksi şoförü olabilmek ve yılda 40.000 pound üzerinde gelir elde edebilmek için 2-3 sene boyunca haftada 30-35 saati bulacak kadar ders çalışmanız gerekmektedir. taksi'den bahsediyorken bildiğimiz the london taxi company şirketine ait ikonik siyah taksilerden (black cabs) bahsediyoruz. görsel

    şirket şimdilerde çin kökenli bir firmaya aittir.

    taksi lisansını almanız için "`the blue book" (guide to learning the knowledge of london) adlı kitabı hatmetmeniz, londra'daki 25.000 cadde ile sokağı, bunlar aracılığı ile gidilebilecek tüm güzergahları ve 100.000'in üzerindeki coğrafi konumu (işletmeler, parklar vs.) ezberlemeniz sonrasında ise bunların sorulduğu 4 aşamadan oluşan ve "dünyadaki en zor taksicilik testi" olarak bilinen "the knowledge"i geçmeniz gerekmektedir.

    testin ilk aşamasında sözlü olarak size sorulan konumların nerede bulunduğunu söylemeniz ve sonrasında iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi (taksimetrenin en az yazacağı şekilde) güzergahtaki tüm sokak ve cadde isimlerini doğru olarak söyleyerek tarif etmeniz gerekmektedir.

    testin son aşamasında bir liste üzerindeki yönergeler aracılığı ile ne kadar hızlı öğrenebildiğiniz, multitasking becerileriniz gibi şeyler kontrol edilmektedir.

    bu teste her yıl yaklaşık 7.000 insan katılmakta ve sadece %30'u başarı ile tamamlayabilmektedir.

    sırf bu zorlu çalışma ve test nedeni ile londra taksicilerinin beyinlerindeki hippocampus bölgesinin diğer insanların ortalamasının çok daha fazla geliştiği bilinmektedir.

    londra seyahatiniz sırasında bu black cab şoförleri tarafından dolandırılma ihtimaliniz oldukça düşüktür. lisanslarını kaybetme riski nedeni pek mümkün olmasa da başınıza bu şekilde bir olay geldiğini düşünürseniz taksiciye polis karakoluna gitmek istediğinizi söylemekten çekinmeyin. haksız bir durum olması halinde mağduriyetiniz giderilecektir. taksici sizi dolandırmaya kalkmış ve siz bunu gerçekten fark etmişseniz de karakola gitmemek için elinden geleni yapacaktır. benim başıma benzeri geldiğinde yalvar yakar ücret almadan gideceğim yere götürmeyi teklif etmişti.

    aynı yolu defalarca kere gittiğim ve güzergahı, kaç para tutacağını bildiğim için fark etmiştim. sonrasında uzatmamak için her zaman ödediğim tutarı ödeyip indim taksiden.

    gönül ister ki "ibb taksi kiralama modeli" de bu kadar zorlu olmasa da benzer bir test aşamasını kapsasın ve ibb'ye ait itaksi uygulamasına sadece bu eğitimi tamamlayan taksicilerin kabulü sağlansın. mevcut taksi şoförlerinden de dileyenler mevcut araçları ile sisteme girebilmek için bu teste girsinler.

    bunun gerçekleşmesi durumunda taksiciler arasında rekabet oluşacak ve müşteri lehine iyileşme olacaktır. daha kaliteli hizmet almak, sorunsuz yolculuk etmek isteyenler alınan eğitim ve lisans kaybetme riskinden dolayı itaksi uygulamasını tercih edecektir.
11969 entry daha
hesabın var mı? giriş yap