2 entry daha
  • erkek terörü dememizin kavramı saçmalaştırdığı ifadedir. zira eğer bunu "erkek" terörü olarak alırsak, karşı tarafı "kadın" olarak almış oluyoruz ve dolaylı olarak bu terörün sadece erkekten kaynaklandığını ima etmiş oluyoruz.

    daha açık ifade etmeye çalışayım.

    bu tip muamelenin erkekler tarafından kadınlara yapıldığı bilinen bir şey. öte yandan bu tip muamelenin kadınlarca destek görmüyor olduğunu iddia etmek hiç gerçekçi değil. birçok kadın var ki içinde büyüdüğü sistemin değerlerini içselleştirip bir kadın olarak çeşitli derecelerde ve suretlerde erkek terörüne göz yummaktan da öte onu yüceltiyor. kızının dövülmesine/öldürülmesine göz yummaktan öte bunlara çeşitli derecelerde ortak oluyor.

    eğer bunu aklımızda tutarken, erkeğin egemenliği ve buna bağlı eylemleri erkek terörü olarak nitelendirirsek, bu değerleri toplumsal olarak içselleştirmelerinden başka bir faktör aramamız gerekir erkeğin bu yolu seçmesi için. yani erkeklerin, birey birey veya en azından nesil nesil kendi kendilerine erkek terörünü icat etmeleri gerekir. bu yüzden de bir kötü niyet arayabiliriz. öte yandan ortadadır ki, erkekler de en az kadınlar kadar sosyal etkilenme neticesinde bu tip fikirleri kucaklarlar. dahası erkek terörünün erkeklere de yönelebildiği (namus, eşcinsellik, genel olarak heteronormatif görüşler, delikanlılık hatta savaş gibi suretlerde) de gözönüne alınırsa, erkek terörünün sadece belli cinsel kimlikleri ve bunlara bağlı toplumsal simgeleri kabullenebilen katı bir rejimin "heteroseksüel, sahiplenici, kavgacı, hayallerinde çok eşli ve toplumsal olarak tek eşli erkek" kimliğine yönelik versiyonu olduğu ortaya çıkar.

    netice itibariyle "erkek terörü" tabirine gerçekçi (hem kavramsal açıdan isabetli hem de kullanışlı) bir alternatif önermek pek mümkün olmasa da, böyle bir tabirin olayın odağını kaydırdığını ve buna karşı dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. erkeklere yönelik olması değil tek problemi, erkekleri de homojen göstermesi, bu kavramdan muzdarip değilmiş gibi göstermesi. halbuki sadece saç uzattım, küpe taktım diye 2006 senesinde ankara sıhhiye'de gündüz vakti üzerine yürünmüş bir insan olarak, bundan nasibini alan erkekler olduğundan eminim. haliyle kadınlar kadar erkeklerin de mobilize edilmesi, erkekler kadar kadınların da mesuliyetlerinin bilincinde olması için elden gelen arda konulmamalı.
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap