68 entry daha
  • iz bırakmamaya çalışın. farkında olmadan yaptığınız, kamp bölgesinin yer aldığı doğanın sürdürülebiliriğine büyük zararı olan birkaç nokta şöyle:

    -zaten gerizekalı değilseniz çöp atmazsınız ama bazı insanlar, doğada çözünebilen şeylerin doğaya atılabileceği gibi bir yanılgıya düşebilmektedirler. bunu yapmamanızı gerektiren sebeplerden birincisi, kamp yaptığınız bölgede yetişmeyen her şeyin atıldığı taktirde, bölgenin ekosistemine zarar vermesi, ikincisi ise bırakmış olduğunuz bu atıkları, mesela muz kabuğu, bazı hayvanların çözünmeden bulması ve yemeye çalışıp hastlanmalarıdır.

    -gittiğiniz bölgedeki hayvanları kesinlikle beslemeyin.
    birinci neden, bunu yapmanızın bu hayvanların kendi kendini besleme becerilerine zarar vermesi. kendisine yemek verilen hayvan, enerjisini, avlanmak yerine insanların onlara yemek verdiği bölgeye gitmek için kullanacak, fakat çoğu kamp alana insanların seyrek olarak gitmeleri, hatta bazı mevismlerde hiç gitmemelerinden dolayı aç kalacak .
    ikinci neden ise, bazı hayvanların, insanlardan aldıkları gıdaları o an yemeyip, sonrası için saklamaları, dolayısıyla gıdanın bozulmasından ötürü yedikleri zaman hastalanmaları.
    son neden ise, iyi niyetle verdiğiniz çoğu gıdanın muhtemelen o bölgede yaşayan hayvanların yemesi için uygun olmaması ve onları hasta edecek olması.

    -evcil hayvanınızı kesinlikle doğal yaşam barındıran kamp alanlarına götürmeyin. bunu yaptığınız zaman, kamp alanındaki nisbeten daha zayıf hayvanlar evcil hayvanınız tarafından tehdit edildiklerini hissedip zaten az olan kıymetli enerjilerini bölge değiştirmek için harcamış olacaklar.

    -mümkünse ateş yakmayın, çünkü ateş yakılan yer uzun bir süre herhangi bir doğal yaşamın barınamayacağı bir yer haline gelir. "kampa gittik ateş fotoğrafı atmam lazım" gibi zorunluluklarınız varsa, daha önce ateş yakıldığı belli olan, ocaklık denilen yerleri tercih edin.

    -sözde survival uzmanlarının videolarında gördüğünüz hanzoluklara özenmeyin, hayati bir tehlikeniz yoksa, barınak oluşturmak için koca ağaçları devirmeyin, her gidenin bunu yapması halinde bölgenin göreceği zararı düşünerek ağaç kesmeme konusunda kendinizi ikna edebilirsiniz. aynı şey ateş için odun elde etme konusunda da geçerli, mümkünse yerdeki odunları veya kurumuş dalları kullanın.

    -bir haftadan uzun bir konaklama yapacaksanız, çadır kurduğunuz yeri 4 günde bir değiştirin, böylece çadırınızın altındaki zemin kendini yenileme olanağı bulur, bunu yapmazsanız oradaki yaşamı kalıcı olarak öldürmüş olursunuz.

    -altlarındaki yaşama büyük rahatsızlık vermemek için kayaları, taşları oynatmayın.

    -çok önemli bir husus, gölün veya herhangi bir akarsuyun dibinde kamp yapmayın, buralarda gezinirken de dikkatli olun, çünkü suyun bittiği ve karanın başladığı çamurlu bölgede yaşayan canlılara büyük zarar verebilirsiniz. bu bilgisizliğin yol açtığı en felaket durumlardan birisi niğde/ karagöl'de yaşandı. bu gölün kenarına dalan offroadcu arkadaşlar, dünyada ötmeyen tek kurbağa türü olarak da bilinen, endemik toros kurbağalarına resmen soykırım yaptılar.

    bunların dışında da şu an sayamayacağım birçok dikkat edilmesi gereken nokta var, gideceğiniz bölgeyi araştırıp, ne tür zayıflıkları olduğunu öğrenerek vereceğiniz zararı azaltabilirsiniz. bu meseleyi sorumluluğunuz olarak görün.

    "dünya bize miras kalmadı, onu çocuklarımızdan ödünç aldık."
273 entry daha
hesabın var mı? giriş yap