6 entry daha
  • eğitim sistemimizin çarpıklığındandır.

    korona morona bilmem. üniversiteyle alakamı keseli de yıllar oldu. birkaç çarpıklık yazayım buraya. bizim okulda tek vize olurdu. sonradan gördüm ki başka okullarda çift vize olabiliyormuş. bizde yaz okulu yoktu ama bütünleme vardı. bazı okullarda sadece yaz okulu olup bütünleme yokmuş. bütte dersi geçemeyenler, başka okulda yaz okuluna gidip en az 80 ile dersi geçip dönüyorlardı. son senemizde bizimle aynı yıl okula başlayanlara hem yaz okulu hem bütünleme getirdiler. onda da okulu uzatanlara bütünleme sınavı sorusu hazırlamamak için herkesi geçirmişler. okuldan atılacak tipler bile mezun oldu. bizde çan yoktu. girilen iki sınavda da en az soruların yarısını yapmak zorundaydık. bazı okullarda ise çan ve 4'lük sistem vardı. bizim okul birincisinin yüzlük sistemde notu 74 müydü neydi. dörtlük sisteme dönüştürünce çanlı okullardaki ders geçme notunun altında kalıyor. sonra okul bitince hepsini içimizde hissettik.

    birkaç sene çalıştıktan sonra yüksek lisans yapayım dedim. şimdi hepsi dandik de o zaman için fena olmayan bir okulda yükseğe başladım. danışman hocamla ilginç bir samimiyet kurmuştum. bir gün ders arasında panolara bakarken sınav sonuçlarını gördüm. sınıf ortalaması 21'di. 100 üzerinden 21. kendimi keriz gibi hissetmiştim o an. sonra panodaki yaklaşık 10 sınavın notlarına baktım. sınav ortalaması 40'ı geçen yoktu. konuyu hocanın odasındayken açayım dedim. kadın, resmen öğrencilerden yaka silkti. sonra bir gün işten erken çıkıp okula gitmiştim, dersim vardı. boş sınıfta beklerken 1 kız, 2 erkek gelip arkama oturdular. vizeye çalışıyorlardı. dersin adı süpermen olsun. çocukların tartıştığı şey tam olarak "kanka bu kırmızı s harfi ne ya" konusuydu. yarım saat sonra sınava girecek bunlar. hadi birisi dersi asan tiplerdendir, bilmez. 3 kişiler ve üçü de "o galiba şey" deyip fikir yürütüyordu. sonra bu çocuklar sırf o okuldan mezun oldukları için mülakatta sınav sıralaması soran baaağzı firmalarda işe başlıyorlar.

    bir ara akademik kadrolara bakıyordum. hangi bölüme kaç puanla girildiğini incelemek için sırf. yani islam tarihi bölümünden tut endüstri mühendisliğine kadar önüme herhangi bir okulun yerleştirme sonuçları düşünce bakıyordum. oraya bakarken de üniversite diploma notu 4.00 olanlar gördüm. düşünebiliyor musunuz bir insan 4 yıl boyunca okuyor ve her sınavdan tam puan alıyor. mümkün mü bu? kimse bana çan man demesin. al sana kabak gibi haksızlık. aynı öğrencilerin ales puanları asla 80'i geçmiyordu. dil puanları ya yok veya 50-55 arası. al sana haksızlık. daha çok şey sayarım da şunlar fazlasıyla yeter. bunları dile getirdim diye başıma iş de açılabilir pek tabii.
92 entry daha
hesabın var mı? giriş yap