5 entry daha
  • parayla hükmedebilme gücüdür. bunun için paraya sahip olanların ellerinden bunu alabilecek sistemin kurulmuş olması gerekir.

    paraya sahip olanlar bunu finansal piyasalara yatırırlar. küçük bakiyeler, birleştiklerinde ülke sınırlarını anlamsızlaştıran bir güce erişir. istenilen ülkede, istenilen çıkarların sağlanabilmesi için kullanılır. paraya sahip olanlar bu sürece müdahil olamazlar. bazen bu güç kendi aleyhlerine de kullanılır. bir buçuk trilyon dolarlık arap sermayesinden söz edilir ama dünyada bu sermaye ile güç kullanabilen araplardan söz edilemez.

    küresel sermaye bugün dünya’da gücü silah ve petrol sanayisine dayalı grupla savaş halindedir. ab-abd ilişkileri , 11 eylül olayları ve sonrasındaki durumu bu savaş şekillendirmektedir.

    türkiye, konumu gereği bu çatışmanın savaş alanıdır. iki grup ta önemli bir cephe olan türkiye’de söz sahibi olmak istemekte. dış ticaret açığının en yüksek olduğu seviyede döviz kurunun bu kadar düşük olması, akp’nin ekonomi politikalarının kerametini değil, ekonomiye verilen afyonunu ve akp’yi destekleyenlerin kimliğini gösterir.

    ekonomik yapı içerisinde para kazanmak için gelen sermayeye karşı olmak anlamsızdır. ama bu sermaye, siyasi yapıyı rant sağlamak için kullanıp yönlendiriyorsa; bu, piyasaların doğal durumu değil, önlem alınması gereken bir saldırıdır.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap