2 entry daha
  • roland garros sezonumuzu gec ols da acalim. iki kelam etmek icin ceyrek finallerin gelmesini bekleyeyim dedim ki assolist kivaminda oldugum iyice anlasilsin.

    simdi ben yine her zaman oldugu gibi erkekler tarafina daha bir dikkatle egilecegim. her seye ragmen gercek tenis severin, derdi oynanan tenisin kalitesinde olan izleyicinin iyi bir erkekler macini iyi bir bayanlar macina degismeyecegine inancim tam. tamam arada sirada hingis-graf 1999 gibi mucizeler cikiyor ama...neyse.

    simdi bu sene roland garros erkekler tarafi icin iki buyuk merak konusu vardi. hamburg'da nadali sonunda toprak kortta yenmeyi beceren, bu sene aslinda gecen seneki inanilmaz performansindan biraz uzak gozuken federer roland garrosu kazanip dort grand slam turnuvasini da kazanip ayni anda dort turnuvada da sampiyonluk unvanini ayni anda elinde tutan sadece ucuncu insan olmayi becerebilecek mi? bunu en son avustralya efsanesi rod laver gerceklestirdiginde sene 1969 idi ve acik donemin (grand slam tenisinin profesyonel oyunculara acildigi, yani daha rekabetci hale geldigi, kazanmanin iyice zorlastigi) daha ilk demleriydi. o gunden bu gune dort buyuk turnuva sampiyonlugunu ayni anda elinde tutan olmadi. rod laver butun turnuvalari bir de ayni takvim yilinda kazanarak tam bir grand slam yapmisti. eger federer roland garrosu kazanirsa gecen sene de wimbledon ve amerika acigi, bu sene de avustralya acigi kazandigi icin dort turnuva sampiyonlugunu da ayni anda elinde tutmus olacak. bunun adina da roger slam diyor tenis nesriyatcilari. elbette, gercek bir grand slam yapmak icin de sansi devam edecek.

    diger merak konusu ise elbette rafael nadal'in ucuncu defa ust uste kazanip kazanamayacagi. bu basariyi da daha once en son 1979-86 yillari arasinda dordu ust uste olmak uzere roland garrosu tam alti defa kazanan bjorn borg gerceklestirmisti. pek cok otorite tarafindan gelmis gecmis en buyuk toprak kort oyuncusu olarak tanimlanan borgun tahtini ele gecirmek icin nadalin en az bir iki tane daha rolan garros kazanmasi lazim. nadali ayri kilan bir istatistik ise su ana kadar kariyerinde roland garrosda hic mac kaybetmemis olmasi. bu da, evet bildiniz, katildigi ilk roland garrosu kazandigi anlamina geliyor. 2004 yilinda profesyonel olmus ve atp tour'da oynamaya baslamisti nadal. ama ilk senesinde sakatlandi ve roland garros'a katilamadi. sonra 2005 de ilk roland garrosuna katildi ve kazandi. katildigi ilk roland garrosu (daha dogrusu yanilmiyorsam her hangi bir grand slam turnuvasini) kazananan ilk tenisci oldu. 2005 birinci turundan beri roland garrosda tam 18 mac oynadi nadal ve hepsini kazandi. roland garros skoru 18-0. bu inanilmaz basariyi mesela roger federer'in wimbledon tarihiyle karsilastirabiliriz. son dort senenin wimbledon sampiyonu federerin mac kazanma orani 32-4 son dort senedir kazaniyor ama ondan onceki dort senenin ucunde de ilk turda elenmis. bu karsilastirmanin sebebi nadalin inanilmaz hizli yukselisini ve aniden olgun bir tenis oyuncusu haline gelisini gostermek. profesyonel olmasini takip eden senede grand slam kazanan, toprakta kaybetmeyen bir oyuncu haline geldi nadal.

    simdi federerin ve nadalin onundeki maclara bakalim kisaca.

    dorduncu turda federer mikhail youzhnyyi yenerek ceyrek finale cikti. su ana kadar set kaybetmedi ve kendisine hamburg'da son uc senenin ilk toprak kort sampiyonlugunu ve nadali yenme basarisini getiren formunu devam ettiriyor gibi. ceyrek finalde toprak kort sever tommy robredo ile oynayacak. robredo ile toplam 7 defa karsilasmislar ve hepsini federer kazanmis. bu maclarin ikisi de toprak kortta oyanmis. iki macta federer sadece 6 oyun vermis ispanyol rakibine. kagit ustunde kolay olacak gibi gozukuyor ama robredo yabana atialcak adam degil. ve zaten ispanyol oldugu icin genlerinde toprak kortta oynamak vardir. yine de mevcut form durumu itibariyle federer bu macta rahat kazanacaktir sanki. herseye ragmen robredonun 2003 ve 2005 de burada ceyrek finale kadar ciktigini unutmayalim. yari finalde ise federer guillermo canas - nikolay davydenko macinin galibiyle oynayacak. eminim federer icinden davydenko kazansin diye dua ediyordur. ne de olsa canas ile iki mac yapti bu sene ve ikisini de kaybetti. once indian wells masters series, iki hafta sonra da miami masters series turnuvalarinda canas sert kortta yenmisti federeri, ki federer iki turnuvanin da son iki senedir sahibiydi. canas toprak kortu secen bir arjantinli. arka cizgide kicindan dumanlar sacarak her topa kosmaya bayilan arjantinli icin yavas toprak kort bicilmis kaftan. oyun tarzi nadali andiriyor, ve belki bu yuzden federere ters geliyor. her puani sonuna kadar kovaliyor, kosarkenki vuruslari nadal kadar iyi olmasa da rakibi dengesiz yakalayacak kadar iyi. yilmaz bir savasci ve bu rakibinden boyun egmesini ve oyun sirasindaki diktasini kabullenmesini bekleyen federer'e ters geliyor. ayni nadal gibi canas da federer'e kortta esit sartlarda olduklarini hatirlatiyor. canas-federer yari finali cok heyecanli ve federer icin tehlikeli. canasi yense, hem de uc sette bile yense, finalde nadalla ugrasacak sabri ve enerjisi kalmayabilir. ote yandan nadal tarzi bir oyuncuyla iki kusur saatlik bir mac antremani yapmak da oyununa ince ayar yapmasini saglayabilir gorecegiz.

    nadal ise ceyrek finalde emektar carlos moya ile karsilasacak ve sorun yasamayacak. moya'da nadal ile asik atacak, toprak kortta nadala karsi koyacak enerji artik yok. uc set ustunden oynanan toprak kort maclarinda hizli bir surpriz hala yapabilir emektar moya ama bes set ustunden oynanan bir toprak kort macinda nadal eninde sonunda kazanacaktir. yari finalde ise igor andreev - novak djokovic galibiyle oynayacak. nadal ikisine karsi ustun durumda ama hem andreev hem de ozellikle djokovic istim ustunde. eger djokovic yari finalde nadalin karsisina cikarsa nadalin isi djokovic'in servisi ve duz, alcak forehandleri yuzunden derde girebilir. nadal asiri topspin ile oynuyor, toplari yuksek sicriyor. uzun boylu djokovic icin bu yuksek toplar ideal yukseklikte olacaktir. djokovic forehandinde yaradana siginip fazla spinli olmayan flat vuruslar yapiyor, kaygan toprak zeminde bu fazla sicramayan toplar demek ve sadece nadal degil herkes icin tehlikeli. eger nadalin dinamizmi karsisnda ezilmez, herseye kosan nadali yenmek icin sabirsizlanip cizgileri hedefleyeyim, alcak toplar atayim derken toplari fileye takip disari atmaya baslamazsa djokovicin sansi var. gorecegiz, merakla takip edecegiz
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap