1 entry daha
  • "hızı artan cismin kütlesi de artar" kavramına bir bakış:

    --- spoiler ---
    burada iki yanlış var. bunlardan birincisi, uzunca bir süredir bir çok bilimsel metinde tekrarlanagelen ve benim de şubat sayısında yayınlanan özel görelilik yazısında tekrarlama hatasına düştüğüm “kütlenin hız ile artması” kavramı. burada temel sorun, hareket eden cisimlerin “artan kütle” değerlerinin tutarlı bir şekilde tanımlanmasının mümkün olmaması. einstein da bu görüşte. bu sorunu detaylı bir şekilde anlatan bir yazıyı bilim ve teknik, ocak 1998 sayısındaki “kütle kavramı” yazısında bulabilirsiniz.
    bugün bir çok bilim adamı, bir cismin kütlesinin tanımı için, hareket etsin veya etmesin, o cisim duruyorken ne buluyorsak sadece bu değer olarak alınması gerektiğini düşünüyor. yani, 1 kiloluk bir cisim ne kadar hızlanırsa hızlansın, hala 1 kilogram tutuyor. (bu nedenle kütlenin toplanabilirliği kayboluyor: 1 ve 2 kg’lık kütlelerden oluşan bir sistemin kütlesi 3 kg’dan daha fazla olabiliyor.) buna karşın hareket eden cismin enerjisi doğal olarak durağan olanınkinden daha fazla (kinetik enerji); ve enerjinin toplanabilirliği hala söz konusu.
    böyle bir kavramın yarattığı en büyük sorunlardan birisi, “kütle artması” ifadesinin bazen “madde artması” şeklinde algılanabilmesi. halbuki, bir atomda ne kadar proton veya elektron varsa, bu atom çok hızlandırıldığında bile aynı miktar proton ve elektronu var. fazla olan tek şey bunların sahip olduğu enerji.
    --- spoiler ---

    alıntı: sadi turgut
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap