• müzik: edward deldevez
    libretto: paul foucher
    ilk koreografi : joseph mazilier
    ilk gösteri : 1 nisan 1846 paris kraliyet müzik akademisi tiyatrosu

    konusu:
    saragosa yöresinde boğalar vadisi.vadi adını dağın eteğine yontulmuş boğa figürlerinden almaktadır.kayaların yamacında çingene kampı görülmektedir.bir taş işçisi mermer levhaya yazıt kazımada , çevresinde kümelenmiş köylüler onu seyretmektedir.içeri ispanyol valisi , kız kardeşi seraphina ve fransız general girerler.general'in oğlu lucien , büyükannesine eşlik etmektedir.
    general kont d'hervilly , mermer levhanın haydutlar tarafından öldürülen kardeşinin anısına dikildiğini anlatır.
    vali don lopez de yakında bir festival yapılacağını bildirir.general , seraphina'nın elini oğlunun eli ile birleştirir.
    çeribaşı inigo paquita'nın yokluğunu fark eder.kız birden ortaya çıktığında öfkesini belirtir ve hemen ardından ilanı aşk eder.paquıta'nın öfkeye ve aşka tepkisi yalnızca dans etmektir , inigo'yu önemsemez.paquita koynundan bir minyatür çıkarır ve düşüncelere dalar.babasının resmidir bu ve paquita'ya hüzün verir.o anda içeri kalabalık bir topluluk girer ve paquita çadırına çekilir.
    general , vali , seraphina , lucien ve general'in annesi yerlerini alırlar.çingenelerin dansı başlar.renkli ve coşkulu gösterinin ardından , inigo , paquita'ya şapkayı alıp seyircilerden para toplamasını söyler.o arada paquita ile göz göze
    gelen lucien büyülenmiş gibidir.inigo , paqiuta'nın yine dans etmesini ister.paquita kabul etmeyince üstüne yürür.ortaya fırlayan lucien, genç kızı inigo'dan korur.lucien soylu görünüşlü bu kızın çingene olduğuna inanmaz.
    paquita ,lucien'e babasının minyatürünü göstermek istesede bulamaz.inigo onu çalmıştır.paquita , inigo'yu suçlasa
    da sonuç alamaz.lucien çeribaşını tutuklamak ister ama vali araya girerek onu sakinleştirir.yine de kılıcını çekerek
    inigo'ya gözdağı verir.bu andan sonra paquita kendi isteği dışında dans etmeyecektir.lucien'e aşık olan paquita olağan üstü bir coşku ile dans eder.lucien'in gözleride paquita'dan başkasını görmez.
    vali lucien'i ve ailesini yemeğe davet eder.lucien ve digerleri çıkarken , vali, inigo'ya lucien'i kolaylıkla öldürebileceğini söyler.kızkardeşinin bir fransız subayı ile evlenmesini istemektedir.inigo ile anlaşırlar.paquita yem olarak kulanılacaktır.vali konuklarına yetişmek üzere çıkar.paquita girer.lucien beraber kaçmayı önerir.genç kız kabul etmez.hüzünle uzaklaşır genç subay.
    vali döner. inigo şahit olduğu sahneyi anlatır.vali, generalin gitmek üzere olduğunu bildirir ve çiçek hazırlanmasını ister.
    lucien ve ailesi girerler.çingene kızı lucien'e paquita'nın çiçek demetini verir.demeti hemen tanıyan lucien, sonsuz bir coşkuya kapılır.paquita aşkına karşılık vermektedir.ailesine gitmelerini söyler onlarl daha sonra saragossada buluşacaktır.çingene lucien'e evini tarif eder.o, paquita ile buluşacabir gğını hayal etmektedir.bütün çingeneler dışarı çıkar ve onları uzatan seyretmeye başlarlar.
    mekan çingene evinin içidir.paquita hüzünlü bir şekilde görülür.bir gürültü duyulur ve paquita camdan dışarı baktığında pelerinli ve maskeli bir adamın eve doğru geldiğini görür.paquita bir yere saklanır.kapı açılır içeri inigo ve pelerinli adam girer.pelerini çıkardığında onun vali olduğu anlaşılır.kapıda 4 adama para verilmiş ve uyku ilacı hazırlanmıştır.cinayet tam 12.00 de islenecektir.paquita sessizce kaçmak istesede yakalanır.kapı vurulur ve lucien içeri girer.paquita'yı gördüğü için mutludur.inigo'ya dönerek gece yatacak bir yer ister.lucien kılıcını inigo'ya, pelerinini paquita'ya verir.paquita pelerini inigo'nun başına geçirir.başının dertte olduğunu anlatmaya çalışır ama lucien inanmaz.inigo ve paquita akşam yemeğini hazırlamak için dışarı çıkarlar.geri döndüklerinde lucien , inigo'ya gece kalması için ısrar eder.yemekte lucien'e ilaçı şarap sunarken paquita tabakları düşürür ve kargaşa sırasında bardakları değiştirir.ilaçlı şarabı içen inigo yakasını gevşetirken, paquita'nın babasının minyatürünü düşürür.inigo koltukta uyuyakalır.saat 12 'yi çalarken şömine kendi ekseni etrafında dönmeye başlar.lucien ve paquita dönmekte olan duvara yaslanırlar ve kendilerini evin dışında bulurlar.haydutlar inigo'yu uyandırırlar.avının elinden kaçtığını gören inigo son derece öfkelidir.
    general kont d'hervilly'nin saragossa'daki muhteşem malikanesinin balo salonu görülmektedir.
    şık giyinimi hanımlar ve beyler, geleneksel giysileri içinde ispanyol soyluları görülür.general, vali ve seraphina girerler.
    lucien görünürde yoktur.konuklar merak içindedir.birden kapı açılır ve içeri lucien ve paquita girer.lucien, generale hayatını paquitaya borçlu olduğunu anlatır.paquita ise bu planı inigo ile yapanın vali olduğunu söyler ve vali tutuklanır.
    paquita'nın gözü duvarda ki büyük tabloya takılır.koynundan minyatürü çıkartır iki resim aynıdır.tablodaki kişi babası aynı zamanda da general'in kardeşidir.boğalar vadisi'ndeki katliamdan sonra paquita , inigo tarafından kaçırılmış ve çingeneler arasında yaşamaya zorlanmıştır.
    general'in annesi paquita'yı dışarı çıkarır; genç kız giyinip süslenecektir.balo devam eder.eğlencenin sonuna doğru
    paquita gelir ve son '' ensemble''a prelüd olan bir ''pas '' dans eder.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap