23 entry daha
  • "ne kadar upload, o kadar download" mantığını çok mantıklı bir şekilde uygulayan download protokolü.

    torrent protokolü ile dosya indirmek için ilk önce, torrent sitelerinden indirmek istediğiniz dosyayı bulup, ufak bir .torrent dosyası indirmeniz gerekir. bu dosyalar tracker bilgisi içerirler, yani indirmek istediğiniz dosyayı indirenlerin ya da indirmiş olanların listesini içerirler. bu dosyayı bir torrent programı ile açmanız ile siz de bu listeye eklenirsiniz. dosyayı indirmeyi bitirmiş ve hala upload etmekte olanlara seed denir, hala indirmekte olanlara da peer (ya da leech) denir. her ne kadar aşırı dikkat edemedim bugüne kadar ama peer sayısının ortalama olarak seed sayısının 3-4 katı olduğunu söyleyebilirim. herkes önce seed'lere bağlanır ve seed'lerin upload kapasitesinin bitmesi ile peer'lar birbirlerine bağlanmaya başlar ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var! bir peer, kendisinden dosyanın parçalarını talep eden peer'lar arasında seçim yaparken kendisine dosya parçası gönderebilecek peer'lara öncelik verir. harf vererek 3 peer arasındaki alışverişi açıklayalım.

    x - upload yapıyor
    y - upload yapıyor
    z - upload yapmıyor

    y ve z, x'ten dosya istiyor. x, bunlara soruyor, "dosyanın bende olmayan kısımlarından bana verecek olan hanginiz?" z, olumsuz yanıt verirken, y olumlu cevap veriyor. böylelikle x ve y arasında alışveriş başlıyor, paylaşım devam ediyor, hız artıyor. z ise düşük download hızı ile kalakalıyor.

    yani

    ne kadar fazla upload verirseniz, o kadar download şansınız var. limitsiz upload vermek adsl kullanıcıları için çok mantıklı olmadığı için 1 mbit adsl kullanıcılarının 19 kb civarında bir upload vermeleri mantıklı olur.

    http://www.azureuswiki.com/index.php/good_settings adresinden değişik hızlar için değişik ayarlar görebilirsiniz. adresten de görüleceği üzere azureus kullanıyorum, öneriyorum. sistemi öldürüyor ama diğer torrent programlarının hiç biri böyle çalışmıyor..
581 entry daha
hesabın var mı? giriş yap