• orijinali "the coldest winter i ever spent was a summer in san francisco" olan ve mark twain'e atfedilen meşhur söz. sözün kendisi çok köklü, mark twain'den eski bir geçmişe sahip, bu halinin kesin bir sahibi de yok.

    bu tarz bir söz ilk olarak ingiliz aktör james quin tarafından 18.yy'da söylenmiş. onun ortaya çıkışı da ingiliz yazar horace walpole'un 1789'da yazdığı bir mektupta bahsetmesi. quin'e hiç bu kadar kötü bir kış görüp görmediğini sormuş ve o da "evet, geçen yaz" diye yanıt vermiş. referans verdiği yer de ingiltere olmalı.

    mark twain, bu sözü james quin'den aynen alıp referans verip aynı şekilde kendi mektubunda paris'i referans göstererek kullanmış. mark twain'in konuyla tek alakası bu.

    sözün bugünkü formatına gelmesi ise 20.yy'ı, yani 1901 yılını bulmuş. o zaman sözde bahsedilen şehir duluth, minnesota'ymış. sözün o halinin mark twain'e atfedilmesi 1928'de olmuş. sözdeki mekanın san francisco'ya dönüşümü ise james quin'in söylemesinden 173 yıl sonra 1963 yılında gerçekleşmiş.

    kaynak: https://quoteinvestigator.com/…1/30/coldest-winter/
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap