3133 entry daha
  • henüz çaylak olan bir tarih bölümü öğrencisi semerkandi'den aynen alıntıdır. daha önce bizzat benzer çalışmalar yapmış olsam da bu ince detaylı ve çok daha güzel olmuş.

    =======================================
    bugün siz değerli sözlük yazarlarına adananın kaybolmaya yüz tutan tarihi eserlerini anlatmaya çalışacağım.

    * ilk eserimiz eski istasyon binası. bu bina d400 karayolu ile istiklal mahallesi arasındadır. almanların demiryollarını ve büyük tren hattını yapmadan önce kullanılan ilk binadır. şu an özel eğitim okulu olarak kullanılmakta. bu kullanım şekli aslında onu bugüne kadar korumuştur. ancak türkiye’deki tren yollarının kavşak noktası hatta osmanlı zamanındaki kavşak noktası olan adana’da bu bina demiryolları müzesi olarak kullanılabilir.

    * ikinci eserimiz tarihi nuri has pasajı. bu binada yıllarca okul, hastane gibi çeşitli alanlarda hizmet verdikten sonra şu an bir mezar taşının ardında hapsolmuş durumda. 5 ocak meydanında vergi dairesinde kalan bina iyi bir restorasyon ve önündeki binanın kaldırılmasının ardından çevredeki yapılarla iyi bir meydan örneği oluşturabilir.

    * üçüncü eserimiz adana kalesi ve müftü konağı. şimdi aklınızda bir soru olacak. adana’da kale var mı? var evet bir kısmı ayakta kalmış. bugün atatürk evi’nin arka kısmındaki boşlukta yıkılmaya yüz tutmuş şekilde duruyor. arkasında bulunan müftülük binası ise osmanlı zamanında kullanılmış. çevre düzenlenmesi ile ikisi adana’ya kazandırılabilir.

    * dördüncü eserimiz yine bir okul olarak kullanılan ramazanoğlu kışlası. bu kışla şu an ramazanoğlu camiinin yanında bulunuyor. bu bina etraftaki arastaya uygun olarak geleneksel el sanatları müzesi ve atölyesi yapılabilir.

    * beşinci eserimiz yağ camii civarında bulunan eski bir kilise. bu kiliseden eser yok gibi ama etrafa dikkatli bakarsanız onu sıkıştığı yerde bulabilirsiniz. kilisenin bir bölümü ziraat bankası olarak kullanılmakta. ön kısmı ise bir dönerci. evet evet yanlış duymadınız dönerci. her ne kadar bir kilise dahi olsa kültürel mirastır.

    * altıncı eserimiz arkeopark. bir arada eski başkan hüseyin sözlünün üzerinde durduğu ancak şuan çalışmaların yavaş ilerlediği arkeopark. tepebağ mevkisinde tepebağın en üst yerinde bulunan bu kazı alanı adana için büyük bir atılım olabilir, eğer inşaatı devam ederse.

    * yedinci eserimiz bir eser değil bir bölge. bugün yeni camiinin yan sokağından yukarıya doğru çıkarsanız onlarca konak ve antikacıları bulabilirsiniz. bu bölge iyi bir düzenleme ile çok güzel olabilir. ancak şuan türkü barlar var.
    yedinci eserimizde yine bir bölge. bu bölge eski etnografya müzesinin arkasıdır. bu bölgede de çok sayıda konak ve toros paça salonunun bulunduğu harika bir yapı var.

    * sekizinci eserimiz şener şenin doğduğu konak. köşem cafenin arasında bulunan konak şu an yıkılmaya yüz tutmuştur.

    * dokuzuncu eserimiz yine bir bölge büyük saat çevresinde onlarca yapı. eski lüks otel, eski çevik kuvvet binası, ırmak hamamı, çarşı hamamı restore edilmeyi bekliyor. ramazanoğlu konağının yıkılan haremlik bölümü aslına uygun bir şekilde rekonstirüksiyon edilebilir. restorasyon faaliyetlerinin hızla devam ettiği ırmak hamamının iç tarafında düğün salonu o bölgeden kaldırılmalı.

    * onuncu eserimiz tarihi adana bedesteni. büyük saat mevkisinde bulunan bu yapı ramazanoğulları döneminde kalma. ancak şu an harap halde.

    * on birinci eserimiz yine bir bölge. bu bölgenin ilk yapısı adliye binası. bu bina adliye taşınınca güzel bir şekilde kullanılmalı. diğer eserimiz yan taraftaki askeriyenin içinde kalan tarihi konak. bu konakla ilgili seyhan belediye başkanlığına aday sayın fikret yeni’nin güzel bir projesi vardı. binayı milli mücadele müzesi çevresini ise park olarak kullanıma sokacaktı. bu bölgedeki son eserimiz ise levent bötekçiliğin yanındaki ikiz konaklar. bu konak restore edilip mutfak müzesi halini alabilir. o çevrede zaten birçok müze var.

    * on ikinci eserimiz eski arkeoloji müzesi. sayın zeydan başkandan beklemeyeceğim şekilde evlendirme salonu olarak kullanılıyor. bu bina bir sanat galerisine çevrilebilir. çevredeki eserlere de uygun olur.

    * on üçüncü eserimiz esas ve park adana arasındaki tarihi fabrika. bu fabrika haller gençlik merkezi veya bomonti ada gibi değerlendirilebilir.

    * on dördüncü eser cumhuriyet un fabrikası. binanın çok güzel bir mimarisi var ancak hayalet bir bina gibi duruyor. hilton’a çok yakın bir konumda.

    * on beşinci eserimiz kanara yani mezbahanının kulesi. bu kule yerinden sökülerek nehir kenarında bir yere taşınabilir.

    bu yazdığım yerlerden birkaçı dahi kurtulsa çok iyi olur.
    =======================================
2386 entry daha
hesabın var mı? giriş yap