22 entry daha
  • orhan pamuk'un istanbul'undaki "dört hüzünlü ve yalnız yazar"dan biridir abdülhak şinasi hisar. diğerleri malum: yahya kemal beyatlı, ahmet hamdi tanpınar ve reşat ekrem koçu...

    abdülhak şinasi hisar, soyadını çevresinde doğup büyüdüğü rumelihisarı’ndan almıştır. istanbul’un, hassaten boğaz’ın aşığıdır. tıpkı yahya kemal gibi o da bir dönem ankara’da hariciye'de yöneticilik yapmışsa da dayanamayıp istanbul’a dönmüştür. yine yahya kemal gibi hisar da paris’e okumaya gitmiş ama diploma alamadan geri dönmüştü. okullarının kayıtlarına göre yahya kemal’in de hisar’ın da dersleri çok kötüydü. kitapları almanca ve ingilizce’ye tercüme edildi.

    efsunlu bir dille eski istanbul’u anlatmış, yaşadığı devrin istanbul’unu bir ressam titizliğiyle amma velâkin resim sanatının da ötesinde bir dille anlatmıştır. hisar’ın istanbul’u şüphesiz köşkler, konaklar, yalılar, boğaziçi ve hisar ile gümüşsuyu ile mahduttu. içinde yaşadığı ihtişamdan “öteki istanbul”un sefaletine sıra gelmedi. ama tam da yalnızlığına uygun olarak bir garip olarak hayata veda etti.

    kendisinden üç yaş küçük kardeşi selim nüzhet gerçek, 1945 senesinde yalnız yaşadığı ictihad apartmanı’nda beyin kanamasından öldüğünde, hisar 57 yaşındaydı. bu trajik ölümden 18 sene sonra abdülhak şinasi bu sefer cihangir’de tıpkı kardeşi gibi tek başına yaşadığı rüyam apartmanı’nda beyin kanamasından 3 mayıs 1963’te vefat etti. öldüğünde cebinde, “bakıyyesi 66 lira” yazan bir banka cüzdanı çıkmıştı. başka da parası veya mülkü yoktu. istanbul için yaşadı, istanbul’da öldü.

    cenazesi belediye himmetiyle kaldırıldı ve merkezefendi mezarlığı’na defnedildi. oysa üstad, doğduğu, büyüdüğü ve soyadını aldığı hisar civarında defnedilmek istiyordu. aşiyan mezarlığı’nda yer yok dediler. ancak kendisinden sonra da buraya sayısız cenaze defnedildi. ölmüş bedeni bugün merkezefendi’de olsa da hisar’a yakışan, tanpınar’ın, yahya kemal’in, orhan veli’nin, münir nurettin’in, edip cansever’in yanı başıdır. aziz ruhu sanırım sık sık aşiyan’da dolaşmaktadır.
80 entry daha
hesabın var mı? giriş yap