aynı isimde "babam (film)" başlığı da var
12 entry daha
  • sen ortaokulu son sınıftan terk etmek ve küçücük yaşında çalışmaya başlamak zorunda kalan bir adamsın. memleketinden çocuk yaşta çıkıp diyar diyar çalışmış bir adam. istanbul'a gelmen ilk gençlik yaşlarnda. yani genelde insanların kendilerini var ettiği, geliştirdiği yaşlarda sen sadece emeğini satmak zorunda kalmışsın. istanbul'a yerleştkten sonra ise var olan halinle yetinmeyip kendini geliştirmeye başlamışsın. sana en saygı duyduğum husus bu. asla hayatın akışına kaptırıp kendini, ne kadarsam o kadar demeden, hep kendini geliştirmeye çalışmışsın.

    sana dair ilk anılarım hep beni onaylaman üzerine. bana hep saygı duyman ve desteklemen. daha küçücükken ne kadar önem verdiğini hissederdim. eğitim ve sosyal durum olarak sana benzeyenler özellikle kız çocuklarını ezer, genel anlamda çocuklarına saygı duymazken sen her daim bize saygı duydun, kendine yeten bireyler olmamıza çalıştın kardeşimle benim. yaşıtlarım evde temizlik yapmasını, dantel örmesini öğrenirken, sen benim elimden tutup sinemalara, panellere, sergilere götürdün. bir yandan bana bir yandan kendine öğreterek. yaşım 11 iken, çevredekiler "kız çocuğudur, bu kadar olmaz ki" derken sen sonsuz bir güvenle tek başıma levent-kadıköy hattında gidip gelmelerime yol açtın. sensiz ve annemsiz şehir dışılara gönderdin. her üzüntümde benden çok üzüldün. sıkıntılarımı çözmek için benden çok çabaladın. arkadaşlarım dışarı çıkamazken, benim arkadaşlarımla geceleri konserlere gitmemi sağladın. geceleri bizi alıp gece çayları, börekleri hazırladınız annemle. anlamıyorlardı grup halinde gittiğimiz tatillerde benim gençlerle değil seninle vakit geçirmemi, seninle kağıt oynamamı, yüzmemi. anlamıyorlardı çünkü ne gençler ne aileleri bizim gibi bir baba kız ilişkisini bırak yaşamayı tahayyül bile edemiyorlardı.

    bir dizi var ya şimdilerde televizyonda, yersiz yurtsuz. hani ferdi tayfur oynuyor. bu kadar çok sevip bu kadar ağlamamın sebebi sensin sanırım. tüm çevreye karşı kızını bu derece sahiplenip, kimsenin algılayamayacağı kararlarına sahip çıkan, destekleyen bir baba kadar kutsal, göz yaşartıcı, şahane bir şey olabilir mi bilmiyorum. hayata dair her kararımı önce senin gözünle görmeye çalışıyorum. senin ne düşüneceğini düşünmeye çalışıyorum. ki çoğunlukla yanılıyorum çünkü beni bile şaşırtan olgunluk ve anlayışla yaklaşıyorsun her zaman. kimi zaman onaylamayacağını düşündüğüm ve hatta empati kurup sana negatif yaklaşırsan hak vereceğim konularda bile benden daha ilerici davranıp katılmasan bile yaptığıma yanımda yer alıyorsun. çoğu zaman şu okumuşluğumla, şu demokratlığımla yarın bir gün çocuğum olursa senin kadar anlayışlı olamayacağım herhalde diye düşünüyorum.

    sadece bir kere büyük ayrılık yaşadık. sadece bir kere çok kırıldım sana. ortaköy'deki beşiktaş karakolu dersem hatırlayacaksın sanırım. ama orada yaşadıklarımız sonucu sen de o kadar kırılmıştın ki hemen affettim seni. sana hiç uzun süreli kızgın kalamadım.

    eğer ben şimdi kendine bu kadar güvenen, seven, sorgulayan, ukala bir zibidiysem (ki ukalalık hem senin hem benim sevdiğimiz bir özelliktir.) senin sayende. hayatta ne olabildiysem hepsi senin sayende. eğer ben hep yenilmeme rağmen vazgeçmiyorsam yeniden denemekten hep senin verdiğin güç sayesinde. eğer ben de iyi denebilecek özellikler varsa, eğer empati kurup insanları anlayabiliyorsam eğer, eğer güzin ablaya çıkmışsa adım ve dert dinleyip derman bulmada birazdcık beceri gösterbiliyorsam hep senin kendin gibi olmayanı yani çoklukla beni anlamakta gösterdiğin olağanüstü beceri sayesinde.

    yarın babalar günü, istanbul'da olmayacağım. bu yüzden birazdan mail atacağım sana bu yazdıklarımı. son zamanlarda sardığın, öğrenmeye kastığın, "deloşum nasıl hızlanmış mıyım msnde biraz" övünmelerinle ve hızlı öğrenişinle, "harikasın" dediğimde yine beni onurlandırarak "kimin babasıyım" demenle hayatında yer kaplayan internet elim olacak bu sefer sana. birazdan ekşi sözlüğe göndereceğim bu maili, kayıtlara geçsin beni ben yapan kişinin etkisi diye.

    herkesin babası bir tanedir ya benim babam herkeslerden daha bir tane, daha olağanüstü. son zamanlarda hayatımı yeniden kurma çalışmalarımda yine en büyük destekçim, hayatımın temel taşı benim canım babam; seni çok seviyorum. iyi ki varsın, iyi ki senin bir tanecik kızınım... seni çok seviyorum. seni çok seviyorum, seni çok seviyorum.

    sayfalar yetmez seni ve üzerümdeki etkini anlatmaya ya bu kadarla anlatayım, biraz olsun bil istedim.

    not: anneme okutma sakın bu maili. biliyorsun çok kıskanıyor :)

    tanım: o olmasa asla ben olamayacağım (her açıdan) mükemmel insan.
121 entry daha
hesabın var mı? giriş yap