2 entry daha
  • shrek'in evinin dışındaki tuvaletin kapısının üzerindeki hilal şeklinin karartılması olayı.

    az önce trt1'de denk geldim. sahnede arkadaki yuvarlak bir karaltı dikkatimi çekti, çünkü karaltı hareket ediyordu. anlamlandıramayıp sansür mü bu dedim kendi kendime ve hatırladım ki o kapıda hilal şekli vardı. hilalin üzeri kapatılmış. e bundan da nem kapacaksanız yayımlamayın olsun bitsin...

    fotoğrafını çekecek vakit bulamadım ne yazık ki

    edit: başlığı açıp yazarken bu başlık da açılmış. entry'mi buraya taşıdım.

    edit 2: ev dışındaki tuvaletin kapısının üzerine hilal işareti konulması shrek'in vermeye çalıştığı gizli bir mesaj falan değil. sinemada binadan ayrı tuvaletin kapısında bu simgenin olması yıllardır olan bir şey ve shrek de bu klişeyi alaya almış yüksek ihtimalle.

    edit 3: ufak bir araştırma sonucu şu bilgiye ulaştım: abd'de sömürge zamanlarında insanlar genel olarak okuma-yazma bilmediği için tuvaletlerin kapılarına yazı yerine simgeler konurmuş. bu simgeler erkekler için güneş veya yıldız, kadınlar için de hilal figürüymüş. erkeklerin tuvaletleri kötü kullanımdan dolayı zamanla kullanılamaz hale geldiği için erkekler de kadınların tuvaletini kullanmaya başlamış. o yüzden hilal figürlü kapılar daha çok ayakta kalmış, dolayısıyla da kültüre bu şekilde yerleşmiş. filmlerde de bir klişe olarak kullanılmaya devam etmiş.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap