• denge politikası güdülüyorsa doğru bir yaklaşımdır. eğer bir gerginlikte iki taraf varsa ve bayraklar gerginliği arttırıyorsa bu bayraklar yasaklanabilir. zannımca bunun ideolojik bir yönü yoktur, sadece bir tarafın germesini yasaklayıp diğer tarafın germesini serbest bırakmanın gerginliğe çare olmaması ile ilgilidir.

    bir tarafın slogan atmasına içeriğine bakmadan ajitasyon deyip diğer tarafın sloganlarına (yine içeriklerine bakmadan) vatanseverlik demenin sadece gerginliği vatansever tabir ettiğimiz kişiler lehine arttırmasıdır konu. kimin haklı kimin haksız olduğu, gerginliğin insanların birbirlerine saldırabilecekleri noktaya gelmesi riskinden dolayı önemini görece kaybeder. "bayrak tabi, girecek" politikası, yüksek ihtimal engellenemeyen bir arbedeye yol açıp can kaybına sebebiyet verecekse üzgünüm ama bayrak o meydandaki kişilerin canlarına tercih edilmez. dahası, bayrağı sembolleri olarak kullanan ammavelakin hiç de iyi niyetli olmayan kişilerin varolduğu hepimize malum sanırım. stres tepe noktasına yaklaşırken bayrağı iyi niyetle (ki bayrağın değeri derin ve kötülemelere gebe bir konudur) taşıyan kişilerin bayraklarından mahrum bırakılması, bu kişilerin kendilerini millet iradesi ilan ederek taşkınlık yapmasına engel olmak için ödenebilir bir bedeldir zaman zaman. tabi ki durumun bu spesifik örnekte öyle olup olmadığı tartışılabilir, sadece gerekli şartlar altında bunun kabul edilebilir bir çözüm olduğunu iddia ediyorum.

    benzer bir yaklaşım politikada da uygulansa, hükümet ve asker arasındaki gerginlik (ki asker politik bir figür olarak kabul edilmiştir zaten çaresizce) sadece hükümete "aman diyeyim askerle gerginlik yaratma" demekten öteye geçip askere de "arkadaşım sen de niye geriyorsun ortalığı sürekli" denebilse buradan örnek verecektim, ama veremiyorum.

    tabi bir de askerlerin bayrak değil halkı ve egemenliğini korumak için savaştığı (ya da savaşması gerektiği), (herhangi) bir bayrağın asla bir insandan daha değerli olmadığı (ya da olmaması gerektiği) gerçeği var ki şu an bize çok uzak sanırım.

    son olarak, eğer bu ideolojik ise şehit tabutlarında da bayrak olmamasını beklerim.

    etiğe aykırı edit: dtp'nin (ve önceki partilerin) elinden özgürlüklerinin alınmadığı iddiası da iyiymiş.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap