5 entry daha
  • basinc altinda n2(azot) kana sature olur yani kan icinde cozunur ve dokulara sivi hale gecerek yayilir.dokularda ve kanda, doymus orana erisen n2 ciksta azalan basincla, tekrardan kan akcigerler yoluyla gaz halinde disari atilir(desaturasyon). eger hizli cikis yapilir ve n2 ‘nin akcigerler yoluyla atilmasina zaman taninmazsa, n2 dokularda ve kanda gaz haline gecer ve rahatsizliga neden olur.

    yag dokusu fazla olan insanlar bu konuda daha dikkatli olmalidir.çunku yag doku daha kolay n2 tutabilir.bu tur kisiler deko tablosunda bir sonraki basamaga bakmalidir.ayrica su sicakliginin dusuk olmasi durumunda da ayni islem uygulanir.

    belirtileri: deride kizarikliklar, kasinti, ellerde ve ayaklarda uyusmalar ve karincalanmalar, eklemlerde agrilar, eger beyinde kabarcik olustuysa duyularda bozulma meydana gelir.

    tedavisi: iki adet aspirin ve bolca su icirilir(kanin sulandirilip, azot kabarciklarinin takilmasini onlemek icin).saf o2 tedavisi uygulanir ve deniz seviyesinden basinc odasi sevk edilir.

    önlem olarak dekosuz dalis yapilir ve her dalis sonrasinda emniyet dekosu olarak 3 m.’de 1 dak. deko yapilir. ayrica eskiden uygulanan hasta su yuzeyine ciktiktan sonra, tekrar dibe indirme yontemi olan rekompresyon tedavisi uygulanmaz.
149 entry daha
hesabın var mı? giriş yap