305 entry daha
  • (bkz: türkçede ğ diye bir ses olmadığı gerçeği)

    (bkz: yapım eki)
    (bkz: özel isim)
    (bkz: kesme işareti)

    konuyla alakalı olarak yumuşak g’nin tek kullanımı bir önceki harfi çift telaffuz etmek şeklinde değildir, türkçe telaffuzda ayırt edilebilen 3 farklı yumuşak g kullanımı var:

    ağaç - yumuşak g’den önceki harf çift telaffuz edilir. fonetik alfabedeki gösterilişi [a:ç] şeklindedir (“:” uzatmanın gösterimi.)
    teğmen¹ - yumuşak g sesi okunuşta “y” hâlini alır. “teğ” kısmı fonetik alfabede [tej] olarak gösterilir. [j] ise fonetik alfabede “y” sesinin gösterimidir.
    eğim² - e sesinden i sesine direkt geçilir (“deizm”, “oğul” ve “öğün” sözcüklerinde olduğu şekilde.)

    (bkz: #92654742)

    ¹ “teğmen” sözcüğünün okunuşu [te:men] şeklinde değil, “teymen” [tejmen] şeklindedir sözcüğün okunuşu sozluk.gov.tr üzerinden teyit edilebilir.
    ² “eğim” sözcüğünün fonetik alfabedeki gösterilişi [eim] şeklindedir.

    ekleme: ilk örnekte yumuşak g’den önceki harf çift telaffuz ediliyor, 2. örnekte yumuşak g harfi “y” hâlini alıyor, 3. örnekte ise yumuşak g’den önceki sesten sonra direkt sonraki sese geçiliyor, okunuşta yumuşak g şeklinde bir sesin olmadığı açıklaması doğru. fakat bazıları yumuşak g’nin kullanımını salt 1. ve 2. örnek üzerinden açıklamış, bu açıklama doğru değil: “bayağı” sözcüğünü 1. ya da 2. örnekte açıklanan şekilde (“bayaa” [baya:] ya da “bayayı” [bajajı] şeklinde) değil, 3. örnekte açıklanan şekilde (“bayaı” [bajaw] şeklinde) telaffuz ediyoruz. bu sözcüğün telaffuzu da sozluk.gov.tr üzerinden teyit edilebilir (w harfi, fonetik alfabede “ı” sesini karşılayan şu harf.)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap