122 entry daha
  • ifade hürriyeti / iletişim hakkı -ve- demokrasinin şüpheye düştüğü bir ülkede yaşıyorsanız elinizin altında olmalı. tor, internet servis sağlayıcınıza trafik bilgilerini vermez ve trafik analizine karşı bir savunma yaparken; ip adresinizi de en az üç röle üzerinden yollayarak gizler. ip adresinizin bu tor sunucularında hangi amaçla bulunduğu da bilinmez; tor sunucuları talep edilen trafikleri bilmez. röle denilen bu sunucuların tasarımında kayıt yoktur. bu sunucular hem tor ekibi tarafından hem de gönüllü aktivistler ya da bilgisayar korsanları tarafından kurulur. sunucular genellikle public / kamuya açık alanlarda kurulur. bu çıkış rölelelerini (exit node) bir bilgisayar korsanı ise odasında da çalıştırabilir. talep ettiğiniz trafiklere sahte bir ip adresi gösteren işte bu çıkış rölesidir. bu çıkış rölesinin bir iletişim adresi vardır ve bu rölenin sahibine ulaşılabilir; ancak rölenin sahibi istekleri dikkate almaz, çünkü alamaz. kendi rölesine bağlanan istemcinin -ilk ip adresini- çözebilecek bir teknik yetenek sunucuda çalışmaz. bu durumda sorumlu olan da kendisidir ve kendisini koruma altına almadan çıkış rölesi çalıştıracak cesareti göstermez. kısaca, tor'un çalışma prensibi budur.

    çıkış rölelerinin ip adresleri kamuya açıktır. yasal olarak tor, bu çıkış rölelerini açmak zorundadır. çıkış röleleri bir gizlilik ayrıntısı değildir; -hem web siteleri hem de internet servis sağlayıcıları- bu çıkış rölelerinden gelen istekleri reddebilir. buna da kısaca sansür diyoruz. iki yıl önce de basında şöyle haberler çıktı: "tor yasaklandı!" yasaklanan tor değildi, tor ekibinin açmak zorunda olduğu sunucuların adreslerinin engellenmesinden ibaretti. tor'un tasarımında "engel" kelimesi yoktur. engel kelimesi, tor'un felsefesine aykırıdır; internet sinyalini kokladığı anda sizi dinler ve açılışta internet servis sağlayıcınızın bir sansürcü olup olmadığını sorar, sizi dinleyen bu sunucu gizlidir, bu gizli tor sunucusuna "sansür ve baskı altındayım" mesajını yolladığınızda kamuya açılmayan özel tor rölelerinin anahtarlarını verir. bu sunucular da gizli köprü sunucuları olarak adlandırılır.

    ____________________
    bazı sık aranan yanıtlar:

    1
    tor browser, bilgisayarınızın yerel ağ ayarlarını değiştirmez. bu yalnızca tor ağını kullanan linux işletim sistemlerinde mümkündür. tor ağını kullanan linux işletim sistemlerinin kullanım amacı ileri düzey katı anonimlik senaryolarıdır... tor browser'dan farklı olarak bütün ağ, tor sunucuları üzerinden geçirilir ve bunun yanı sıra, sızıntı durumunda internet erişimi otomatik olarak kesilir. kali, tails, whonix ve backtrack (backtrack için tor varsayılan değildir) gibi anonimlik ve güvenlik üzerine çalışan linux işletim sistemleri bunlara bir örnektir. tor browser, işletim sisteminin yerel ağ ayarlarından bağımsız olarak kendi ağını kullanır. tor browser, işletim sisteminizin yerel ağını etkilemeyeceği için, bilgisayarınızda kullandığınız diğer tarayıcılar için gizlilik söz konusu olmaz.

    2
    tor browser'ı indirmenin birden fazla yolu var. -üçüncü parti indirme siteleri ve tor ayna siteleri- bunların başında gelir. tor browser'i indirebileceğiniz bütün kaynaklara erişim engellenmiş ise, "gettor@torproject.org" email adresine: "windows 32" (ya da) "windows 64" ileti gövdesi ile bir mesaj yollamanız yeterlidir. (işletim sisteminiz / mac-os & linux) bu otomatik olarak gönderilen yanıtta direkt indirme bağlantılarınızı bulacaksınız. ayrıca -google drive ve archive.org- deposu da bu iletide verilecek. bkz: archive.org/details/@gettor - drive.google.com/drive/folders/

    3
    tor browser ilk kurulduğunda varsayılan olarak, -bilinen rastgele bir çıkış rölesine- bağlanmaya ayarlanmıştır. internet servis sağlayıcıları; bu rölelere erişimi engellemiş ise, bağlantı başarısız olacak. ama tor, henüz ağa giriş yapmasa bile yine de sizin ne yapmak istediğinizi dinleyebilir... tor browser'da bağlantı başarısız ise, "configuration" düğmesini kullanarak özel yapılandırma alanına gitmelisiniz ve şimdi tor'dan gizli köprü sunucularının anahtarlarını talep etmelisiniz. sadece iki aşamanız var: 1 - tor'a köprü isteğini yolla 2- bu köprü anahtarını al ve gönder

    hepsi bu kadar!

    resmi tor browser aynaları kullanan hazırladığım bu sayfadan da aynı bilgileri alabilirsiniz. (web sitesi ve sayfa reklam kullanmaz, kayıt tutmaz ve ziyaretçisi üzerinden gelir elde etmez)

    "kavga etmek yerine tor kullanmayı seçen ilk insan uygarlığın kurucusuydu . . ." -sigm. freud *
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap