700 entry daha
  • şimdi öncelikle, zamanında şurada: harry potter/@aernath yazdıklarımdan da görebileceğiniz gibi, gerek benim, gerek kardeşimin ve hatta alternatif kültür çevremizin neredeyse tamamında sevilen ve geyiği dönecek bir konseptin yaratıcısıdır. bu yüzden, en azından o konuda saygım sonsuz.

    amma ve lakin...

    en baştan beri kendisi ve yazarlığı ile ilgili düşüncem şu:
    ilk kitap hariç harry potter kitapları kesinlikle aynı tarz ve dilde değil, bunu özellikle orijinal ingilizce okuyunca görebiliyorsunuz. ilk kitapta ciddi bir amatör hava var ve bu öyle sadece "ilk kitap" olması ile açıklanabilecek bir durum değil. açıkça yazar olmayan bir yazarın elinden çıktığından o kitap o kadar başarılı.

    devam kitaplarında ise gerek dil, gerek kurgu inanılmaz bir level atlıyor, gayet akıcı, okunur, ama yer yer komplike cümleler, normalde kullanmadığı alengirli kelimeler ve fantastik isimlendirmeler türüyor, bunlar öyle 1-2 kitap yazma ile aşılabilecek bir seviye değil.

    bu ve benzeri sebeplerden dolayı ilk kitaptan sonra (belki onun edit aşamasında bile) kendisinin ciddi bir yazım ve prodüksyon ekibinin kanatları altına girdiği hissi uyandırıyor.

    aynı bazı pop müzik starlarında olduğu gibi, bomba bir hit şarkı ve konsept tasarlanmış ve bunun etinden sütünden faydalanmak için proje haline dönüştürülmüş... gibi gözüküyor (ki bunun başka bir sürü örnekleri mevcut.)

    komplo teorisini burada bırakırsam da bir yazar olarak kullandığı ve çoğunlukla "çaktığı" fantastik öğelerdeki cehaleti ve cehalet olmasa bile orijinale saygısız modifyeleri ile beni çok irrite etmişti.

    mesela benim için en gıcık olduğum detay olarak bunların başında basilisk gelir, normalde özellikle mitolojik "sürüngen kral" bir yaratık iken dungeons & dragons sayesinde 6 bacaklı hali popüler hale gelmiştir, ama rowling abla "küçük kral" anlamına gelen bu kelimeyi dev bir yılan olarak resmetmiştir, sanki başka isim bulamazmış gibi de gidip aynı ismi kullanmıştır, çünkü nedir? bu artık yerleşik bir fantastik öğedir ve bu çağrışımın üzerine gidilmiştir.

    tabii başka detaylar da var, onlara giremeyeyim, ama bu çizgide işte bir sürü detayı zaten eskiden başka fantastik şeyleri de okuyanlar bolca farketmiştir.

    bu dediğim tabi yanlış anlaşılmasın, sonuçta world of warcraft'ta da tolkien'in yarattığı orc'lar ve elf'ler var, ama bire bir aynı değil. rowling de benzer bir mantıkta olayı ele alabilir ve bunda hiç problem yok, ama ne yazık ki olay farklı işliyor.

    neyse, uzatmayalım. zaten bu intiba ve şüphe bulutu içerisindeki bu ablamız, en azından bize bu eğlenceli konuşma konusunu kattığı için saygımızı kazanmış iken sonra ne yaptı?

    kendi yazarlığını ispatlamak adına farklı isimde, güya anonim ve erkek ismi bir maslah kullanarak bir kitap yazdı... ve bu tutmadı, tutmayınca da bunun aslında kendisi olduğunu açıkladı, kitap ondan sonra birazcık satmaya başladı. şaşırdınız mı? ben şaşırmadım. çünkü bu, ablamızın aslında kötü bir yazar olduğunu ve kendini aşamasa bile en azından tekrar bile ettiremeyeceğini de ispatlamış oldu.

    peki, üstüne de ne yaptı?

    twitter'a girdi.

    ve ondan sonra da tutarsız saçmalamaya başladı. yani senin bir pr'cın da mı yok? hadi kasten sırf sansasyon olsun, "reklamın iyisi kötüsü olmaz" amacıyla bile desek yine de yapılmayacak hataları üst üste yaptı.

    önce sjw'lerden tarafmışcasına hermione karakterini tiyatro uyarlamasında orijinal anlattığı karakterden bambaşka özellikte bir oyuncuya cast ettirdi, ya da sadece reklam ve yine sansasyon amacı ile edilmesine göz yumdu.

    sonra da bu yakın zamanda saçma sapan ve alakasız bir cinsiyet polemiğine girdi. hem de bu ilk yaptıkları ile çelişecek şekilde.

    yani, bu da yazarlığı dışında insan olarak da çok da derin (ve en önemlisi o yazım birikimine sahip) bir insan olmadığını ispatlamış oldu.

    şimdi, böyle birinin ürünü olduğuna inandığımız harry potter konseptinin üzerinden para kazanan türlü yancı da buna tepki yapıyormuş. o da ayrı bir komedi ve ironi.

    sonuç olarak, bu ablamız gerçekten aşırı tutarsız ve dengesiz bir konumda ortada kaldı. zaten devamını getiremediğinden yıkılan yazar saygınlığını bir de bu tip olaylarla iyice yerle bir etti.

    bundan sonra ne olur bilemiyorum, ama ilk dediğim komplo teorisi tutar ise, yakın zamanda ilk harry potter kitaplarını yayınlayan firma da (galiba bloomsbury) çıkıp "kitapları rowling yazmadı, biz onu vitrin olarak öne attık" derse, hatta isim haklarını elinden alırsa falan zerre şaşırmam.
262 entry daha
hesabın var mı? giriş yap