7 entry daha
  • 3-5-2'nin üçünün ikisi. 4-4-2'nin ilk dördünün ortadaki ikisi...
    3-5-2'de liberonun önünde oynar, libero'nun sözünden hayatta çıkmazlar. tam anlamıyla "emir eri" görevini icra ederler. beyin kullanmalarına gerek yoktur. güçlü, yapılı, uzun boylu olmaları şarttır; çirkin olmaları tercih sebebidir. libero ofsayt taktiğini uygulamakla da görevli olduğu için "çıkııın" diye hönkürdüğünde deli danalar gibi bilinçsizce ileri fırlarlar. alpay özalan, fatih akyel, ali eren başerler bu tiplere örnektir. türk futbolcusu en çok bu mevkiide başarılı olur, yurtdışına filan transfer olur.
    4-4-2'de libero yoktur; bu yüzden stoperleri kaleci çekip çevirir ama libero kadar efelenemez. asla "ben yalnız çalışırım" tribi yapamazlar; o beyaz (ya da duruma göre siyah) kıçlarını koruyacak bir ortağa ihtiyaç duyarlar ki biz buna tandem deriz.
    tandem oynayan stoperler, bir kalasın iki yarısı gibi olabilecekleri gibi (edu-lugano), bir çiçek bir böcek şeklinde de oynayabilirler (högh - uche).
    zeka gerektiren tandem anlayışına uygun türk futbolcusu pek bulunmaz. eldeki kumaşların kalitesi servet çetin kadar olur. bu yüzden de türk futbol tarihindeki çoğu tandemler ecnebilerden oluşur
    högh - uche
    tomas- luciano
    tomas - song
    lugano - edu gibi.
    bir de 3-4-3 sistemindeki stoperler vardır ki işletme mba'yi yapmış fizikçi yardımcı docentler arasından seçilirler. üçlünün hepsi stoperdir, sağdaki hem dc hem drlik yapar, soldaki hem dc hem dl olur. ortadaki boss'dur. becerilebilirse tadından yenmez. tabii ki türkiye'de pek olmaz.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap