6 entry daha
  • dünya üzerinde sistem üretime dayalıdır, ilk insanlık yıllarından itbaren gerek tarım, gerek hayvancılık ve gerekse ticaret ile insanlar sürekli üretmek durumunda kaldılar, üretmeyen aç kaldı. o yüzden ki çalışkan olan, çalışmayı bilen iş yapar oldu, tembellik eden işsiz kaldı, aç kaldı muhtaç kaldı.

    günümüzde hemen bütün iş kolları sistemleştiğinden, yeni oluşturulmuş işçi sınıfı, yeteneği, çalışkanlığı oranında bu sistemde kendine yer bulabildi, yani çalışıyor olabildi. yeteneği olmayan, kendini geliştirmeyen ve tembel olan bireyler ise ya iş beğenmedi, ya sisteme entegre olamadı, ya sistemi beğenmedi... ama bi şekilde işi bilenler çalışmak isteyenler çalışıyorken kendisi işsiz kaldı.

    günümüzde işsizliğin sebebi biraz da bu cümle ile alakalandırılabilir.

    iş kollarında sistem bireyin belli bir eğitim almasını şart koşmuş olabiliyor. eğer bu eğitimler -üniversite, kurs, sertifika, kpss puanı - alınmamışsa bireyin tembelliğinden kaynaklanan bir işsizlik sözkonusudur.

    diğer taraftan gerek devletin işsize sunduğu yardımlar -yeşil kart, aş, fakir parası- ve gerekse toplumun yaptığı yardımlar -akraba dayanışması, dilencilere para verilmesi- günümüzde işsizliği bir nevi sürdürülebilir hale getiriyor. eskiden olsa aç kalacak, hayatta kalamayacak ve dolayısıyla çalışmaya mecbur olacak kişiler, şimdi az da olsa hayatının devam ettirebildiği düşüncesi ile, ve daha iyisini istememe tembelliği ile işsizliğnini devamına sebep oluyor.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap