3 entry daha
  • imparator justinianus döneminde, flavius belisarius'tan sonra italya'da dümeni devralmış ve taginae muharebesi'nde totila'yı yenip roma'yı kuşatıp imparatorluk adına fethini son kez gerçekleştirmiş ermeni kökenli hadım komutan.

    roma şehrinde uğruna bir zafer alayı* düzenlenen son romalı general olma özelliği olan narses, tamı tamına 96 yıl yaşamıştır. rivayetlere göre imparator 2. justinus (m.s. 565-578) ile araları çok açık olduğundan kendisine imparator tarafından bizzat verilen konstantinopolis'e dönme emrini geri çevirip lombard kralına bir mektup kaleme alarak italya'yı işgal etmelerini rica etmiştir. bu rivayetlerin tarihi açıdan ne denli doğru olduğu tartışmaya açık olsa da narses'in doğu roma tarihindeki yeri ve önemli tartışmaya kapalıdır.

    zannımca bir belisarius değildir ama m.ö. 753'ten m.s. 1453'e kadar geçen süreye baktığımızda da kesinlikle imparatorluk tarihinin en seçkin 10-15 komutanından biri olmuş olduğunu rahatlıkla dile getirebiliriz.

    bu arada, aynı isme sahip ve aynı kökenden gelen* bir diğer general de imparator mavrikios döneminde yaşamış olup sasani tahtı için yaşanan iç savaş esnasında doğrudan imparatorun emriyle şahanşah 2. hüsrev'e destek vererek taht gaspçısı bahram'ın mağlup edilmesinde ve hüsrev'in sasani şahı olmasında aktif rol oynamıştır.

    m.s. 602-628 yılları arasında süren büyük doğu roma-sasani savaşında da kayıtlarda kendisine yer bulan narses, otoritesini tanımadığı flavius phocas augustus'un imparatorluğunu reddederek sasani tarafında geçmiş, ancak daha sonra romalılarca yakalanıp konstantinopolis'e getirilerek imparator fokas'ın emriyle diri diri yakılmıştır.

    ünlü ve ünsüz iki narses'in birbiriyle herhangi bir kan bağı olmadığı düşünülmektedir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap