41 entry daha
  • karmageddon'da üçüncü perde.

    "hiçbir şey olmamış gibi bir süre ses etmezsem, belki olaysız dağılırlar" diye uman jeffree bacımız, sonunda baskılara dayanamayarak 'lutfen' bir 'özür' videosu yayınlama zahmetine girdi.
    https://youtu.be/houwnica-zu

    videonun kafasına girmeden önce, son birkaç haftada olanları özet geçmek lazım.

    neredeyse 3 hafta kadar önce, yani shane dawson linçi sosyal medyada tüm hızıyla sürerken, jeffree bacımız "103 yaşına basan nenemgile gidiyom" iletisiyle beraber uçak içinde poz verdiği bir fotografını paylaştı sosyal medyadan. o zamandan beridir 'kendi' sosyal mecrasında ölü taklidi yaptı ve paylaştığı hiçbir şey olmadı. lakin sonradan anlaşıldı ki paylaştığı uçak fotografı taaaaaa geçen ocak ayında çekilmiş eski bir fotosuymuş. geçen sene çektiği bir vlog'da da nenesinin tam 100 yaşında olduğunu söylemiş. yani bu sene 101 yaşına basması gerekirken kadının 103 yaşına ışınlanması, tanrının ufak bir mucizesi olsa gerek. neyse, jeffree yaşını 100'e yuvarlayarak söyledi kabul edelim ve konu kapansın. paylaşımın üstünden daha bir gün geçmişti ki kendi hesabından olmasa da başka kişilerin hesabından jeffree paylaşımları ortaya saçılmaya başladı. bir gün başka bir influencer'dan araba alırken görüntülendi. ertesi gün oscar wylde adında bir dj'in hesabından, kendi evinde, beraber kurabiye yaptıkları birkaç kare paylaşıldı. çok problemli oldukları herkesin mâlumu birkaç sosyal medya ünlüsünün evinde, havuz sefası yaparkenki videoları instagram'a düştü. büyük ihtimalle jeffree nenesigile hiç gitmedi. hatta ortada 103 yaşında bir nene bile olmayabilir, çünkü daha evvel de 'bakın bu benim annem' diye annesiyle elele tutuştuğu fotolarını yayınlamış, fakat daha sonra o kadının annesi olmadığını itiraf etmişti. millet tati'nin videosunun ardından jeffree'den adam akıllı bir açıklama bekliyorken, onun yalan söyleyip ortamlarda göt gezdirmesi, takipçilerini fena kızdırdı ve sonuçta jeffree'nin fotolarını paylaşan sosyal medya ünlülerini de linçlemeye başladılar. bu linçlenenlerin içinden oscar wylde, fotografları paylaşmasını jeffree'nin bizzat kendisinin istediğini söyledi. yani jeffree bile isteye "hiç şeyimde değilsiniz, ben hayatımı yaşıyorum" mesajı verebilmek için fotograflarının instagram'a düşmesini sağlamış. ama bir yandan da kendi sosyal medya hesabında bir şey paylaşmayacak kadar da temkinli.

    yaklaşık 10 gün geçtikten sonra, herkes hala ondan açıklama beklerken, yine kendi kişisel hesabından değil de jeffree star cosmetics hesabından, yeni bir lipliner serisi çıkaracağını duyurdu. bu ilanın beauty community tüketicileri tarafından hiç de hoş karşılanmadığını ve satışların bok gibi gittiğini belirtmeme gerek yok sanırım.

    bu arada james charles ve tati, sosyal medyadan yeniden takipleşmeye başladılar ve böylece tati'nin aralarını düzelttiklerine dair beyanı tescillenmiş oldu.

    tepki gösteren tüketicilerine karşı uzun süre jeffree star'ı savunan morphe markası; sonunda baskılara dayanamayarak jeffree star ile olan ticari aktivitelerine son verdiklerini açıklamak zorunda kaldı. jeffree'nin paletlerini ve ürünlerini morphe dükkanlarından kaldırdı. "acaba jeffree bunun için de bir açıklama yapmayacak mı?" diye insanları bir heyecan almışken, beklenen açıklama yine jeffree star'dan değil de jeffree star cosmetics hesabından yapıldı. özetle "alınan karara biz de sizin gibi şok olduk ama jsc hız kesmeden yeni ürünleriyle karşınızda olacak" minvalinde, resmi bir dille bişeyler karalandı.

    çok geçmeden ulta da jeffree star cosmetic'den desteğini çekti ve elinde kalan paletleri ederinin yarı fiyatına falan okutmaya başladı. ki bu, jsc için çok büyük bir prestij kaybı demek.

    jeffree star da artık sessiz kalarak olanları geçiştiremeyeceğini ve satışların bok gibi gittiğini artık hazmetmiş olacak ki en sonunda beklenen özür videosunu çekti.

    öncelikle bahsetmeliyim ki videonun özür dilemekle hiçbir alakası yok. genelde böyle videolarda özür dileyen sade, basit bir kıyafetle- gösterişsiz bir fonda, alçak gönüllü tavırlarla çekim yapar. jeffree ise üstünde bilmemkaç bin dolarlık sabahlığımsı marka bir kıyafetle; full makyaj; binlerce dolarlık devasa altın rengi koltuğunun üstünde; milyarlarca dolarlık malikanesinin gösterişli girişinin önünde çekmiş videoyu. eski takipçileri, o devasa koltuğun normalde pencere önünde durduğunu ve videoyu çekmek için özellikle malikanenin girişine taşındığını söylüyorlar. üstelik kamera özellikle geniş açıya ayarlanmış ki js, malikane, devasa koltuk olduğu gibi gözüksün. yani resmen güç gösterisi yapmak istemiş. dahası js, bütün video boyunca gayet agresif bir tavır sergiliyor. sanki bu özür videosunu çekmek zorunda kaldığı için sinirlenmiş gibi görünüyor. el kol hareketleriyle olsun, jest ve mimikleriyle olsun sürekli bir üstten bakar tonda konuşup; adeta bir öğretmen edasıyla sanki izleyenleri azarlıyor. videonun thumbnail'i için kullandığı fotograf da ikna edicilikten hayli uzak. sanki albüm kapağı için poz verirmiş gibi gözlerini kısıp dudağını büzdüğü, saçma sapan bir şey koymuş. haftalardır açıklama bekleyen takipçilerine layık gördüğü videonun süresi de sadece 10 dakikacık.

    özür videosu şeklen gayet sakat. peki içerik olarak nasıl, onu irdeleyelim.

    videoya sosyal medyadan bir süre uzak durduğunu ve bu süre zarfında kendisini sorguladığını, neyi doğru neyi yanlış yaptığını düşündüğünü söyleyerek başlıyor. halbuki biz bu zamanı havuz içinde arkadaşlarıyla takılıp kokteyller içerek geçirdiğini, kendisine yeni arabalar beğendiğini vs. biliyoruz.

    insanların her konuda, hemen cevap talep ettiklerini ama kendi zaman çizelgesiyle beklentilerin uyuşmayabileceğini söylüyor. halbuki bundan iki sene kadar evvel, kendi isminin de karıştığı başka bir dramada, muhattaplarına hemen açıklama yapmaları için baskı yaptığı ve "sessiz kalışın, suçlu olduğunu ıspatlıyor" şeklinde twitler attığını herkes biliyor. yani konu başkaları olunca, onların açıklama yapmadan önce kendilerini toparlamaları için zamana ihtiyaç duymaları kabul edilemezken; konu jeffree olunca hepimiz ona iyileşmek ve toparlanmak için zaman tanımalıymışız.

    bir sene evvelki 'never doing this again' videosunda söylediği her şeyin arkasında durduğunu söylüyor. ama işte kendisi bir 'insan evladı' olduğu için yine yanlış yollara sapmış olduğundan bahsediyor. o meşhuuuuuur ses kaydına inanmadan evvel james charles'ı araması gerektiğini ifade ediyor. james charles'dan davranışları için özür diliyor. yine burda klasik bir js çifte standartı görüyoruz. kendisiyle karşılaştırıldığında kabahatleri devede kulak kalacak bir sürü içerik üreticisi, en ufak bir hatalarında dahi linç edilmeyi hakkederken; konu jeffree olunca hepimiz daha anlayışlı olmalıyız çünkü jeffree, zaten problemli biri. ne bekliyorduk ki. ayrıca hala o meşhuuuur ses kaydının gerçekliğiyle alakalı hala hiçbir açıklama yapmış değil. "bu kayıt sahte bir kayıtmış, inandığım için özür dilerim" gibi bir cümle kurmuyor. hala sinsice james charles'ı zan altında bırakmaya devam ediyor. yani james charles'ı ses kaydı ile alakalı aramayıp çabuk tepki gösterdiği için ve yaptıkları james charles'ın hayatını etkilediği için hatalı ve özür diliyor. bütün suçu bu garibimin. yoksa ses kaydı falan hep gerçek.

    shane'e arka çıkıyor. shane'in 10 sene evvel yaptıklarını onaylamadığını söylüyor ama "ben on sene önceki shane dawson'ı tanımadım ki, şimdiki shane dawson'ı tanıyıp arkadaş oldum" da diyor. shane linçlenirken sessiz kalışının, ona olan desteğinin bir nişanesi olduğunu söylüyor. yuh.

    video boyunca sürekli olarak dramanın içine geri çekildiğini, shane ile kendisini dramanın içinde bulduklarını, kulağına fısıldayan insanların dolduruşuna geldiğini söylüyor. halbuki 'bye sister' skandalı patlak verip de james charles 'no more lies' videosunu yayınladıktan sonra; konu üzerine ne tati ne de james tek bir kelam etti. ikisi de bu travmayı unutup yollarına devam etmeye çalıştı. oysa iki önceki entry'de de bahsettiğim gibi jeffree star, olayın üstünden bir yıl geçmesine rağmen hala her kendisine selam veren youtuber'a o meşhuuuur ses kaydını dinletmeye devam ediyordu. çeşitli içerik üreticilerini, whatsapp üzerinden james charles'a karşı fiştekliyordu. daha nisan ayında, pedofil kankeytosu dahvie vanity'nin ipliği ortaya çıktığında, dikkatleri üzerinden başka bir yöne çekmek için canlı podcast'de "arka odaya gidip size bir ses kaydı dinleteyim mi? :))" teklifinde bulunan kendisiydi. bütün bu anlattıklarım kayıtlarıyla, screenshot'larıyla sabit. js yaklaşık bir senedir, ateşi körüklemek için elinden gelen her şeyi yaptı. lakin özür videosuna bakarsanız, kabahatin çoğu onu gaza getiren anonim insanlarda. kendisi sorumluluk kabul edip özür diliyor hesapta ama milleti öyle güzel işliyor ki, aslında söylenenlere inanıp tez canlılık etmesi dışında bir suçu yokmuş gibi görünüyor. üstelik 'bye sister' videosundan sonra attığı, james charles'ı suçlayan twitlerinde, olaylara bizzat şahit olduğunu ima eden bir dil kullanmıştı; başkalarından bir şeyler işittiğine dair en ufak bir ibare yoktu. "nate, james'i evimize almıyorsa bunun bir sebebi var!!" demişti.

    ve devamında hayatında yeni bir 'chapter' açtığını söylüyor. bu js'nin açtığı üçüncü chapter falan. yaklaşık 4 sene kadar evvel, ırkçı geçmişi için özür dileyip yeni chapter açmıştı. bir sene evvel, james charles'a saldırıp da boyunun ölçüsünü aldığında 'never doing this again' diye yeniden bir chapter açtı. şimdi de burda chapter açıyor. ama bu chapter'lar arasında değişen ve iyiye giden bir jeffree star yok. adam yine aynı adam. chapter açtığını söyleyerek sadece kendisine eleştiride bulunacak insanların çenesini kapatmaya çalışıyor. yarın öbür gün birisi "jeffree ırkçı herifin teki" dese, takipçileri "o eski jeffree idi, kendisi yeni bir chapter açtı ve değişti. eğer geçmişe takılıyorsan demek ki hater'sın" diyecek ve herif zerrece değişmediği halde durumunu meşrulaştıracak. aynı taktiği shane dawson'da da uyguladı mesela. "ben on sene evvelki shane ile arkadaş olmadım, şimdiki shane ile arkadaşım" dedi. e kardeşim, kankeyton hala aynı bok? sırf projesini kıskandığı için az daha 19 yaşında bir gencin intiharına sebep oluyordu daha geçen yıl? yok ama o 'eski shane'. ah şu chapter'lar yok mu...

    tati'nin dediklerine de değiniyor. dediğine göre kimsenin kirli çamaşırlarını açığa çıkartmaya niyeti yokmuş, kimsenin birilerini affetmeye hazır olmasına gerek yokmuş, milleti eğlendirmek için böyle şeyler yapacak değilmiş, durumla avukatları ilgileniyormuş. farkındaysanız yine "ya benim elimde şantaj içerikli hiçbir şey yok, manyak mısınız, ben bunları yapacak insan mıyım" demiyor. şantaj materyallerine sahip olmadığına dair tek kelime etmiyor. yani js'nin elinde herkesin kirli çamaşırları var ama büyük bir olgunluk ve yüce gönüllülük göstererek, ifşa etmemeyi tercih ediyor. şu kıytırık özür videosunda bile insanları üstü kapalı bir şekilde tehtid etmeyi başarıyor.

    "bu bir netflix dizisi değil, ben de disney kötüsü değilim. hayatımda hiç suç işlemedim. hiç hapse girmedim." diyor. halbuki takipçileri interneti biraz eşeleyince kendisinin myspace zamanlarından kalma bir kaydına ulaşıyor. o kayıtta js, saldırı suçundan 4 kez hapse girdiğini söylüyor. başkası olsa "o esnada gündem olmak için yalan söylemiştir" derdim ama söz konusu js olunca hiçbir yorumda bulunamıyorum. kaydın linkini bulursam buraya eklerim.

    buraya kadar js, niçin özür dilediğini asla telafuz etmiyor. yaptıklarını asla tekrarlamıyor ki izleyiciler yediği bokları yeniden hatırlayıp sinir olmasın. konu hakkında 'the situation' demekten başka bir şey söylemiyor. öyle ki konuyu bilmeyen birisi videoyu izlese, yine konudan bihaber şekilde "adam birilerinin dolduruşuna gelip özür dilemiş, büyütmemek lazım" diyebilir.

    dahası pedofil dahvie vanity'e verdiği destek hakkında tek kelam etmiyor, bütün youtube alemini jc'ye karşı doldurmaya çalışmasından bahsetmiyor, ırkçı geçmişiyle alakalı hiçbir açıklama yapmıyor, morphe ve ulta'nın kendisine kapıyı göstermesiyle ilgili yorum yapmıyor. açıkta bıraktığı ve milletin izahat beklediği bir sürü konuyu görmezlikten geliyor. meşhur ses kaydının gerçek olup olmadığını bile açıkca belirtmiyor ki bu gerçekten çok iğrenç bir durum. insanlar "gerçek olsa ya da yasal olarak bir karşılığı olsa, çoktan yayınlamıştı" diye fikir yürütüyorlar çünkü şu anda dikkatleri kendi üzerinden baskasına çevirmek için yapmayacağı bir şey yok.

    sonrasında "herkes üstüne düşen sorumluluğu alacak" diye tati'ye parmak sallıyor. "ben de kendi sorumluluğumu üstüme alıyorum. eğer yeterince sorumluluk üstlenmiyorsam, lütfen beni uyarın" diyor. ve bir saat sonra millet linçlemeye başlayınca videoyu yorumlara kapatıyor :) allah'ım böyle nefis bir ironiyi uzun zamandır yaşamamıştım. videoyu yayınlamasının üstünden 3 gün falan geçti ve şu anda like-dislike sayısı neredeyse eşit. biner biner abone kaybetmeye devam ediyor. demek ki izleyicileri sorumluluk üstlendiğine dair pek de ikna edememiş.

    ve burdan sonrası tam bir cringe-fest. jeffree bacımız diyor ki "dünyada bu kadar siyah öldürülürken, coronavirus ve blm hareketleri yaşanırken, beauty community drama'larına vakit ayırmak biraz şey olmuyor mu???" sanki insanlar birden fazla şey ile aynı anda ilgilenemezmiş gibi bize 'erdemlilik taslıyor' jeffree öğretmen. yahu adama demezler mi "coronavirus kol gezerken yeni makyaj paletini babam mı çıkardı" diye. dahası henüz nisan ayında, sen millete o ses kaydını canlı yayında dinletmeyi teklif edip drama peşinde koşarken de blm ve corona dünya gündemindeydi. kendi yapınca 'gaza geldim', üstünden para kazandığı takipçileri hesap sorunca 'hayatta daha önemli şeyler var'. özetle jeffree yine jeffree'liğini yapıyor ve bombok bir insan olduğu gerçeğini, dikkatleri başka yöne çekerek örtmeye uğraşıyor.

    keşke burda bitseydi ama bitmedi. devamında "kim reklamlarına siyahileri çıkardı, kim her tonda ten ürünü üretti, bu konuda ilk kim markaları eleştirdi, kim küçük üreticileri büyük şirketlerin mezaliminden korudu?? evet ben, jeffree usta" özetle 'benim de siyahi arkadaşlarım var' tandanslı açıklamalarla ırkçı olmadığını ıspatlama çabasına girdi. üstelik de koruduğunu iddia ettiği bir siyahi içerik üreticisine* alenen 'goril' demişliği varken. ama o başka bir chapter'daydı sanırım, dolayısıyla dava düşer.

    biter mi? hayır bitmez. jeffree yaptığı her şeyden gurur duyduğunu, şirketini hiç yoktan var ettiğini, ağustos ayının jeffree star cosmetics için çok hareketli geçeceğini müjdeledi. yani videonun arasına reklamını sıkıştırmayı bile başardı sağolsun.

    10 dakika içinde hem gövde gösterisi yaptı, hem özür diledi, hem üstü kapalı tehtid etti, hem azarladı, hem erdemlilik tasladı, hem de reklam yaptı. tebrik edilesi bir performans gerçekten. hani üç hafta önce çekilmiş şu parodi bile daha iyiydi ve geçerliydi bu özürden.
    https://youtu.be/6ur3t_lcdyg

    edit: özür videosunun altındaki dislike sayısı, like sayısını geçtiği için gün itibariyle like/dislike sayısını da gizlemiş.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap