1 entry daha
  • almanya'nin, hukumetinin marshall yardimini muhtesem bir plan/program dahilinde halka dagitmasi neticesinde yeniden dunya devleri arasina girme surecidir.
    bir belgeselde seyretmistim. amerika'dan gelen parayi hukumet koy bucak masa kurarak -bildigin masa, bi masa bi sandalye, koyun ortasinda- gorevliler araciligiyla vatandaslarina teker teker dagitmistir. halk ellerinde nufus cuzdanlari kuyruga girerler. siralari geldiginde nufus cuzdanini beyan ederek listeden isimlerinin oldugu yere imza atarlar ve memurdan haklarina dusen parayi alirlar. sonra ne mi yapilir? halk dagitilan bu parayla basta evlerini gecindirecek duzeye gelir. savasin tahribatinin uzerlerine serptigi olu topragini bir nebze olsun ustlerinden atarlar. ama gunu kurtarmak icin yasamaz almanlar. calismalari gerektigini bilirler. sanayi ve ekonomiyi duzeltmek icin canla basla calisirlar. herkes seferber olur ve uretir. (bkz: alman disiplini) ama ellerindekini daha sonra harcamaya baslarlar. televizyon alirlar. camasir maiknasi alirlar. belli bir hizda yavas yavas hayat standartlarini yukseltirler. ulke dahilinde paranin sirkulasyonuna hiz verilir. iste almanya'nin ikinci dunya savasi'ndan sonra gelismesinin ilk ayagi budur.

    karsilastirmadan olmaz: ulkemize gelen marshall yardimi adaletsizce dagitilir. buyukler paralari gotururken ki bu paralar sayesinde dev olmuslardir; halk avcunu yalar. ornek: koc grubu marshall yardimindan aldigi paranin son taksidini 2005 aralik'ta oder. bu parayla anadol marka araba falan urettiler...
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap