3059 entry daha
  • altının rekor kırdığı halde gücünü koruduğu bir dönemdeyiz. öncelikle altın rekor kırmış olsa da reel olarak bir önceki rekor seviyesine henüz ulaşmış değil.

    1

    altının prim yapma sebebi bize ne kadar daha prim yapabileceği konusunda da yol gösterici olabilir. altının prim yapmasına en temel sebep gösterilen merkez bankalarının para basması bazen doğru bir cevap olabilir ama durumu izah etmekte yetersiz. 2008-2011 arası büyük merkez bankalarının bastığı para miktarı ikiye katlanırken altın 3 kata yakın prim yapmıştı ama 2020 krizi öncesi 2011-2020 arasında büyük merkez bankalarının bilançosu bir kere daha katlanmasına rağmen altın 2011 rekorunun çok gerisindeydi.

    2

    altın, merkez bankalarının para basmasından çok bunun sebep olduğu reel getirilerdeki düşüş sebebiyle prim yapıyor çıkarımı daha doğru olabilir.

    3

    ne fark eder diye sorarsanız önümüzdeki dönem işler çok daha kötüye giderse altının bu durumdan güvenli liman olarak kabul görmesi sebebiyle fayda görmesi mümkün ve böyle bir senaryoda büyük merkez bankaları kuvvetle muhtemel kesenin cebini sonuna kadar açacaklardır fakat diğer taraftan böyle bir senaryoda dünyada deflasyon ihtimali de daha fazla değerlendirilecektir.

    şu an dünyada 15 trilyon dolar değerinde negatif faizi olan tahvil bulunmakta ve negatif faizi bile kabullenen yatırımcılar için altının bir getirisi olmaması rahatsız edici bir şey değildir ama reel getiri hikayesi değişirse bu durum da değişebilir.(negatif faizli tahviller neden alınır)

    dünyada deflasyon riski belirirse altın ile çok güçlü korelasyonu olan reel getiriler artacaktır ! insanlar durduğu yerde reel olarak getirisi olan para ile deflasyon ortamındaki bir emtia arasında tercih yapacaklardır. deflasyon mu yoksa güvenli liman hikayesi mi daha ağır basacağını bütün koşulları görmeden tahmin etmek zor yukarıda ifade etmeye çalıştığım ve sözlükte defalarca tekrar edilen eksik bakışa göre hareket eden yatırımcı hatalı bir sonuca varabilir.

    altının hikayesinde fiziksel altın ve kağıt altın ayrışmasından söz edebiliriz.

    altın yatırımını iki ana başlığa ayırabiliriz; ekonomilerdeki gelişmeler altın fiyatları ile etkileşim içindedir bu yüzden yatırımcılar fiziksel karşılığını almaya eğilimi olmasa da sürekli olarak altın kontratları alıp satarlar. buna finansal piyasalarda paper gold/ kağıt altın deniyor. altındaki spekülatif beklentileri daha fazla ifade eden yatırım şekli budur. 2020 altın kontratları için muhteşem bir yıl oluyor.

    fiziksel altın konusuna gelince olumlu gelişmeler var; altın üretiminde sınırlılıklar olan bir emtia olduğu için fiziksel altın talebinde dikkat çekici artışlar altını çok ciddi şekilde olumlu etkileyebilmektedir bu sebeple fiziksel altın gelişmeleri altın için önemli. örnekle açıklamak gerekirse geçenlerde ons altını 2.000 dolarlara yaklaştıran ve vadelide 2.000 doların aşılmasını sağlayan haber abd'de salgın sebebiyle bizdeki cumhuriyet altını benzeri fiziksel altın üretimi yapan kurumun üretimini azaltacağı açıklamasıydı. son günlerde yukarıda ifade ettiğim kontratlarda fiziksel altın talebi sürekli olarak artmakta. bunlar olumlu haber ama büyük resimden bakınca ise dünyada en fazla altın tüketilen ülke olan çin'de halen altın tüketimi %40 aşağıda. başta hindistan olmak üzere diğer önemli altın tüketicisi güney asya ülkelerinde de benzer rakamlar mevcut.

    altın fiyatlarını ciddi şekilde etkileme potansiyeli olan bir diğer önemli gelişme de merkez bankalarının tercihleri. dünyada fiziksel altın talebinin en önemli kaynaklarından bir mb alımları. 2018 ve 2019 yıllarında altının yaptığı primin en önemli sebebi merkez bankalarının tarihi alımları olmuştu. hem 2018 hem de 2019'da 50 yılın en yüksek altın alımı gerçekleşmişti. bahsettiğim talebin kaynağı genelde gelişmekte olan ülkeler ve asya ülkeleriydi.

    4

    2020'de önemli altın alıcısı olarak ifade ettiğim ülkelerin neredeyse hepsinde merkez bankaları altın rezervini artırabilecek durumda değil, bu sebeple de mb'lerin altın talebi 2020'de bayağı zayıf seyrediyor ama bunun da değişmesi söz konusu olabilir. (dolar baskısı zayıflıyor.) olumsuz senaryoda ise bahsettiğim ülkelerde döviz ihtiyacı altından karşılanmaya çalışabilir. (şu an bu yönde bir eğilim görülmüyor, ihtimal !)

    ( altını değerlendirir iken son zamanlarda dolardaki gelişmeleri de hesaba katmak şart ama o konuda daha önce yazdığım için bu entryde yer vermedim. bu yazı şu entrynin devamıdır. (bkz: #110737254))
6598 entry daha
hesabın var mı? giriş yap