2 entry daha
  • hesaplanmasindaki zorluklar veya karisikliklar, olasilik uzayindaki olaylarin ve birbirinden ayrisik tum sonuclarin (mutually exclusive outcomes) iyi ayirt edilememesinden kaynaklanabilir.

    ornegin, "bir kral varmış. bu kralın 2 cocugu varmis. cocuklardan birinin kiz oldugunu biliyoruz. iki cocugun da kiz olma ihtimali nedir?" sorusu cevaplanirken cocuklarin hangi sirayla dogduklarinin atlanmamasi gereken onemli bir ayrinti oldugu ilk bakista dikkatten kacabilir. o sorunun dogru cevabi 1/3'dur. cocuklardan en az birinin kiz oldugu biliniyorsa her iki cocugun da erkek oldugu sonuc ekarte edilir. geriye esit olasilikli uc sonuc kalir, onlardan biri de her iki cocugun da kiz oldugu durumdur (state).

    yani baslangicta hicbir ek bilgi verilmeksizin (prior) cocuklardan en az birinin kiz olma olasiligi (3/4) yanlis hesaplanirsa kosullu olasiligin hesaplanmasinda baz hatasi yapilir. 1/2 veya 1/4 gibi bir sonuca ulasilabilir.

    ama soru soyle sorulsaydi: "bir kral varmış. bu kralın 2 cocugu varmis. cocuklardan ilkinin (yasca buyugunun) kiz oldugunu biliyoruz. iki cocugun da kiz olma ihtimali nedir?" o zaman dogru cevap 1/2'dir.

    (bkz: monty hall problemi)
    (bkz: bayes teoremi)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap