aynı isimdeki diğer başlıklar:
1096 entry daha
  • (bkz: 24 (dizi)) şeklinde bir başlık olmadığı için yorumlarımı bu başlık altına giriyorum. diziyi yayınlandığı dönemde de, daha sonra da izledim, karantina dönemi de baştan sonra izlemek için yeni bir fırsat oldu. öncelikle yayınlandığı dönemde haftada bir bölüm izleme şansı olduğu için ve olayları pek de anlayamadığım için sadece heyecan duyarak izliyordum, daha sonra da bazı sezonları izlediğim için, hatta bölüm seçtiğim için arada kopukluk oluyordu. son beş ayda arka arkaya tüm bölümleri izleyip, tüm detayları ayrıntısıyla inceledim ve bu dizinin gerçekten alanındaki tüm dizilerin şahı olduğuna karar verdim. uzun bir yazı olacak ve muhtemelen unuttuklarım da olacak, aklıma geldikçe bu yazıya eklemeyi planlıyorum...

    --- spoiler ---

    yazıda öncelikleri sezonların hikayelerinin üstünden geçerek başlamak isterim. benim keşfettiğim şu ki, 24 arka arkaya bölümler izlenecek ve kısa sürede bitirilecek bir dizi değil, dizinin ağırlığını anlamak için bölümleri hazmede hazmede izlemek lazım çünkü olaylar tek yönlü değil. bauer cephesi, ilişkiler, bürokratik numaralar, beyaz saray, teröristler gibi birden çok ayağı var.

    diziyi bir kaç bölümde inceleyebiliriz:

    giriş: 1.sezon
    1- david palmer dönemi: 2.-3.sezon
    2- charles logan dönemi: 4.-5.sezon ve bauer'ın dönüşü olan 6.sezon
    3- alison taylor dönemi: redemption ve 7.-8.sezon

    --------giriş sezonu------------

    sonraki sezonlardan çok farklı bir içeriğe sahiptir. sonraki sezonlarda amerika nükleer-biyolojik tehditler altında iken, ilk sezonda böyle bir durum yoktur. olaylar, bauer ve palmer ailelerine tanımamız için onların çevresinde gelişir. bauer'ın aile yapısı, bauer'ın geçmişi ve nina myers, david palmer'ın başkanlık adaylığı ve siyasi kişiliği, sherry palmer... ilk sezon sadece bunların etrafında olduğu için bürokratik çekişmeler de yoktur, ayrıntılı olarak bakılırsa sonraki sezonların aksine biraz daha sistemsiz ve kuralsız olduğu da görülür. senaryoya bakılırsa, olay iki parçalıdır. günün ilk yarısı bauer'ın ailesini kurtarma çabasına odaklanır ve olayların nasıl şekilleneceği hala belirsizdir... günün ikinci yarısı ise olayların yavaş yavaş çözülmesi ve victor drazen'ın hapisten kaçırılması girişimine odaklanır... sonraki sezonlara etkisi, teri bauer'ın ölümü ve nina myers'ın deşifre olmasıdır...

    ----------palmer dönemi sezonları--------------

    bana göre sonraki sezonlara göre biraz daha vasattır. ikinci sezon iki parçalıdır, nükleer bomba eylemi ve kıbrıs kaydı'nın sahteliğinin kanıtlanması... nükleer bomba eyleminin planlayıcısı seyid ali'nin ailesi rehin alındığı için bombanın yerini söylemesi dizinin ilk absürdlüğüdür. senaristler de hemfikir ki bir daha böyle bir saçmalığa imza atmadılar. davasına bu kadar bağlı ve nükleer bomba patlatmak için bu kadar çabaya giren birinin sadece ailesini kurtarmak adına bütün davayı satması pek mantıklı olmadı. sezonun son bölümü olan kıbrıs kaydı bölümü ise daha heyecanlıdır. burada jack bauer ölmüş, dirilmiş, şansı acayip yaver gitmiş, beyaz saray'da ise kabine darbesiyle palmer devrilmiştir. bu sezondaki tamamen gereksiz hikaye de kim bauer hikayesi olmuştur. sonraki sezonlara etkisi, tony almeida'nın yükselişi olmuştur.

    . üçüncü sezon da yine iki parçalı olmuştur, hatta üç parçalı diyelim. birinci bölümde, salazarlar'ın virüse sahip olduğu ve abd'nin tehdit altında olduğu varsayılmıştır... ikinci bölümde, bauer-almeida-ortega üçlüsünün yürüttüğü gizli operasyonla salazarlar'ın aslında virüse sahip olmadığı, virüse ulaşmak için bauer'ın gizli operasyon yürüttüğü anlaşılmıştır. son bölümde ise işler pek de mantıklı olmayan bir noktaya gitmiştir. drazen operasyonunda bauer'ın öldüğünü sandığı ingiliz ajanı stephen saunders biyolojik silaha ele geçirmiş, kimlik değiştirmesine bile gerek kalmadan inanılmaz bir zenginliğe ve los angeles'ta müthiş bir organizasyona sahip olmuştur... önceki sezonda olduğu gibi, bu kadar planlı hareket eden biri sadece kızı için planını terk etmiştir... diğer taraftan beyaz saray entrikası ise sherry palmer'ın dahliyle oldukça iyi kurgulanmıştır... bu sezon nina myers ve sherry palmer'ın ölümleri, david palmer'ın adaylıktan çekilmesi ve ajan almeida'nın çok zor ama vatana ihanetle sonuçlanan kararıyla dönemin sonu olmuştur.

    --------charles logan dönemi------------------

    . dördüncü sezon keeler'ın başkanlığıyla başlar ama dizi tarihinin en dahi teröristi marwan'ın air force one'ı düşürmesiyle birlikte başkanlık, charles logan'a geçer. ajan bauer ise ctu'ya veda etmiştir ve savunma bakanı heller'ın özel danışmanıdır, ayrıca daha boşanmamış olan kızı ile ilişki içerisindedir. jack bauer'ın özel ilişkiler açısından ne kadar sorunlu olduğu yine görülmüştür, bakan'ın evli olan kızıyla ilişki yaşamak? olaylara bakarsak, dört aşamalı bir plan olduğunu söyleyebiliriz, marwan her seferinde zaman kazanmak için amerikalılar'ı başka birşeylerle oyalar ve başarılı da olur. bakan heller'ın kaçırılması, nükleer reaktörün eritilmesi, amerikan başkanı'nın indirilmesi ve son olarak nükleer saldırı... marwan hiçbir şekilde bauer'a konuşmamıştır ama saçma sapan bir şekilde kurşunladığı takip cihazından anında nükleer silahın yeri tespit edilerek imha edilmiştir... asıl bomba ise son yarım saattedir. bauer çin'e gönderilmesin diye ölmüştür ve almeida tarafından kurtarılarak, sahte kimlikle yeni bir hayata başlar.

    . beşinci sezon, ikinci sezonun bir benzeridir ama daha üst perdede yaşanmıştır. ikinci sezonda sherry palmer ve roger stanton'ın başkan'ın haberi olmadan nükleer silahı teröristlere verip teröristleri deşifre etmeye çalıştıklarını görmüştük. bu sezonda ise başkan logan sinir gazının çeçen teröristlerin eline geçmesine yardım etmiş ve böylece rusya'nın zayıflaması, amerika'nın güç kazanmasını hedeflemiştir... olaylar ise logan'a patlamıştır. yurt dışına kaçamayan çeçenler, silahları amerika'da kullanmaya karar vermiş, bauer teröristleri durdurmaya çalışırken, olayların arkasında logan'ın olduğunu öğrenmiştir. logan ve henderson arasındaki ses kaydını ortaya çıkarmaya çalışmasına rağmen engellenmiş, sonucunda başkan istifa etmek zorunda kalmıştır. gelecek sezonları etkileyen ise jack bauer'ın çinliler tarafından kaçırılmasıdır.

    . altıncı sezon, jack bauer'ın vatana dönüşüdür. amerika'nın dizi boyunca gördüğü en vasat ve beceriksiz başkan wayne palmer ülkede haftalardır devam eden terörist eylemleri sonlandırmak için bauer'ı çin'den getirip teröristlere vermeyi kabul etmiştir ama olaylar tabii ki böyle gitmez. terörist örgüt kendi içinde bölünmüştür ve olaylar vasatın çok altında olan başkanın sandığı gibi değildir. bu sezonda, bauer'ın babası ve kardeşiyle mücadelesi, ajan curtis manning'i öldürmesi, audrey için savaşı, diğer tarafta başkan'a karşı girişilen sivil darbe, başkan'ın danışmanları arasındaki çekişme, bürokratik kapışmalar, başkan yardımcısı daniels'ın karizması gibi olaylar görürüz.

    -------------taylor dönemi----------------

    . abd tarihinin ilk kadın başkanı cumhuriyetçi parti'den seçilmiştir. taylor'ın kurmay başkanı dizinin en derin karakterlerinden biri olan ethan kanin'dir. redemption'dan başlarsak, abd'den kaçan ve mahkemeye çıkmak istemeyen jack bauer sangala adında darbenin eşiğindeki bir afrika ülkesindedir. albay dubaku kendisine ordu oluşturmanın peşindedir ama bir darbe tabii ki dış destek olmadan olmaz, amerikalı sermaye çevreleriyle bağlantısı vardır, bu bağlantıları ortaya çıkarmaya yaklaşan başkanın oğlu da büyük silah tüccarı jonas hodges'ın çetesi tarafından öldürülür.

    . yedinci sezon bence en harika sezondur. bunun temel nedeni, dizinin önceki sezonların aksine jack bauer temelli olmaktan çıkması ve tony almeida'nın esas adam rolünü üstlenmesidir. dört parçalı hikaye vardır. birinci hikaye dubaku ve cip cihazı, ikincisi general juma ve beyaz saray baskını, üçüncüsü kimyasal silah ve starkwood, son olarak da tony almeida ve büyük gizemin çözülmesi. bu sezon renee walker'la tanışırız, taylor'ın yönetim tarzı, aile ilişkisi, kızının hapse girmesine engel olmaması. onlarca etik sorunla karşılaşırız. almeida böyle davranmakta haklı mıydı? son silahı patlatmak istemese almeida vatan kahramanı olur muydu? çıkarları için dünyayı mahvetmek isteyenlerin elini kolunu sallayarak çıkmasına izin verilmesi adalet mi? devlet başkanı ailesini korumak için bir cinayeti -ki bir mahkumun öldürülmesi- örtbas edebilir mi? bauer'ın yöntemleri haklı mıdır, mesela marika bölümünde olduğu gibi veya masum insanlar, bir bebek ve annesi rehin alınabilir mi?

    . sekizinci sezon bauer'ın artık işten elini eteğini çekmesi ile başlar ama işler onu bırakmaz. kamistan (iran) devlet başkanı, amerika ile barış imzalamaya çok yakındır ama başkana karşı girişilen bir suikast girişimi olduğu ihbarı gelir bauer'a. yine çok parçalı bir anlatım vardır ve esasında bauer-walker-taylor'ın olması dizinin ilk yarısındaki olaylara hiçbir etki etmez. teröristler, başkan hassan onlara verilmezse nükleer silah kullanacakları tehdidini savunur, sonucunda başkan kendi teslim olur, başkan öldürülür ve nükleer silah ele geçirilir.

    asıl heyecan ise bauer'ın vedası olan son bölümlerdir. renee walker ile birlikte inzivaya çekilmeyi planlayan bauer'ın planları rus mafyasının renee'i öldürmesi ile bozulur. bundan sonra bauer bildiğimiz bauer değildir. gözünü intikam hırsı bürüyen bauer, rus mafyasının rus devlet adamları ve charles logan ile işbirliği içinde olduğunu öğrenir ve rusların barışı bozmak için çaba gösterdiğini anlar. başkan taylor ise ''barış da barış, ne olursa olsun barış'' diye tutturarak logan'ı yanında tutar ve ruslar'ın müdahelesini saklamaya çalışır, bunun için de bauer'ı engeller. sonunda bauer suvarov'u öldürecekken, chloe o'brian onu ikna eder, chloe bauer'ı vurur ama dizi genelinde olduğu gibi 'kurşun sıyırıp geçer'. kanıt örtbas edilir ama başkan taylor anlaşmayı imzalamaktan vazgeçerek ruslar'ın ipliğini pazara çıkarır ve kendisi de istifa eder.

    ------------------------------------------------------
    uzun oldu ama bu bölümü bitirdik. görüldüğü üzere, yer yer iniş-çıkışlar var sezon içinde de. imkansız kararlar var. öznel bir sezon sıralaması yapmam gerekirse 1-7-8-5-4-2-3-6 şeklinde yapabilirim ama en altlardaki sezonlarda da temponun çok yükseldiği anlar var, onun için bir bütün olarak ele almak en iyisi olur.

    karakter incelemesine geçelim.

    . esas karakterimiz jack bauer. ctu saha operasyonlarının başı olarak karşımıza çıkan ve eşi-kızıyla birlikte tekrar yaşamaya başlayan bauer, eşinden ayrı olduğu dönemde kıdemli ctu çalışanı nina myers'la ilişki yaşamıştır. bauer'ın nina myers, david palmer ve chloe o'brian dışında kimseye ciddi anlamda güvenmediğini görüyoruz sekiz sezonda. bunlardan birincisi çok kritik bir hataydı. nina myersmüthiş bir karakterdir ve jack bauer'ı bir şekilde alt etmeyi başarmıştır. teri bauer'ı öldürmüştür... jack bauer'ın dizi tarihindeki en dramatik bölümü, altıncı sezonun ilk yarısıdır diyebiliriz. nükleer silahı engellemeye çalışırken, vatana hizmetten başka bir eylemi olmayan ajan curtis manning'i öldürmek zorunda kalmıştır. üçüncü sezonda da ryan chappelle i öldürmek zorunda kalmıştı ama o başkanın emriydi, burada ise sahada karar vermek zorunda kalmıştı ve eski bir teröristi korumak için tetiği çekti. çin'den geldikten sonra kafasının bulanık olması ve formunu kaybetmiş olması zaten söylediği şeylerdir. normal bir durumda olsaydı, curtis'i asla öldürmezdi diye düşünüyorum ve dizi boyunca en büyük hatası olabilir. ondan sonra travmaya girdi ama gözünün önünde nükleer bomba patlayınca göreve dönmek zorunda kaldı.

    bir başka kritik karar da dördüncü sezonun sonlarında geldi. teröristlere yardım eden çinli mühendisi kurtarmak için, audrey'nin eski kocası paul'un tedavisini durdurdu ve ölmesine neden oldu. bundan sonra audrey'nin ''tanrı'ya şükür gibi bu dünyayla başa çıkacak senin gibi insanlar var.'' demesi ve yedinci sezonda bauer mahkemede ifade verirken senatörün ''pişman mısın?'' sorusuna ''tabii ki pişmanlık duyduğum şeyler oldu ama en büyük pişmanlığım, dünyanın hala bana ihtiyaç duymasıdır.'' sözleri birbirini tamamlar. bauer üçüncü sezonda kimliği ifşa olmasın diye, ajan edmunds'un kafasına silah dayamıştır ve çekmeye niyetlenmiştir. birinci sezonda nina myers'ı ve sekizinci sezonda renee walker'ı kimliğini korumak için ölü göstermiştir, boyunlarından vurmuştur.

    . ikinci önemli karakterimiz (bkz: david palmer) . palmer iyilik timsalidir, tamamen idealist ve dürüst bir adamdır, böyle bir adamın başkan seçilmesi ise son derece gariptir. dürüstlüğünü, eşi sherry palmer ve sponsoru olan çevrenin arkasından işler yapması sayesinde korumuştur ama hepsine ihanet etmiştir. (bkz: sherry palmer) dizinin en mükemmel çizilen karakterlerinden biridir, ilk sezonlarda konunun 'iyiler vs. kötüler'e dönüşmemesini sağlayan en önemli denge unsuruydu. sürekli david'in ve amerika'nın iyiliği için çalışsa da david hiçbir zaman teşekkür etmedi ve hak ettiği saygıyı göstermedi. öldürülmesi palmer'ın çekilmesine neden oldu. david palmer'ın yaptığı bir diğer yanlışlık da birinci sezonun sonunda söz vermiş olmasına rağmen, başkan olduktan sonra george mason ın kıdemini yükseltmemesidir. eğer yükseltseydi, muhtemelen dizinin en eğlenceli karakterlerinden biri olan mason daha fazla yaşayacaktı.

    . (bkz: nina myers) dizi başladığında dokuz yıldır savunma bakanlığında çalışmaktadır. ideolojik bir motivasyonu yoktur. jack bauer'la kişisel ilişki yaşamıştır ve dizi başladığında bu sefer de tony almeida ile ilişki içerisindedir. ilk sezon boyunca bauer'ın yanında yer almıştır, ancak son bir buçuk saatte vatana ihanet ettiğini ve sırplar'a yardım ettiğini öğreniriz. nina'nın ne ideolojik, ne siyasi bağlantısı vardır. parayı en çok kim verirse, ona yardım eder. ikinci sezonda da öğreniriz ki islamcı terör örgütleri'ne yardım etmiştir. yardım karşılığında affı almıştır ama saçma bir şekilde bauer'ı elinden kaçırmıştır. üçüncü sezonda ise biyolojik silah peşinde koştuğunu görürüz, saçma bir şekilde alvers'ı ele vermemiştir, daha sonra bauer tarafından öldürülmüştür.

    . (bkz: kim bauer) birinci sezon dışında hikayeyle ilgisi olmayan, zorla konuya dahil edilen karakterdir. birinci sezonda genç kız karakterini oynarken, ikinci sezonda zorlama bir çocuk bakıcısı, üçüncü sezonda çocuk bakıcılığından veri analistliğine geçiş gibi inanılmaz hikayeler içinde bulur kendisini. daha sonra konuk oyuncu olarak yer aldığı bölümler alır, evli, mutlu, çocuklu olarak hayatına devam ettiğini düşünüyoruz.

    . (bkz: tony almeida) da dizinin başından sonuna kadar yer alan ve önemli bir gelişim öyküsüne sahip olan karakteridir. birinci sezonda, vasat bir ctu analisti olarak tanıdığımız almeida, kariyerinde yavaş yavaş yükselir. üçüncü sezonda hayatının dönüm noktası gelir. terörist saunders'ın karısının hayatına karşılık yakalanmamasına yardım etmesi teklifi karşısında karısını tercih eder, izlerini kapatmakta başarısız olur ve vatana ihanetten yargılanır. daha sonra, başkan tarafından affedilen almeida işini kaybeder ve bunalıma girer. beşinci sezonun başında michelle'le arayı düzeltir ve çocuk beklerken michelle'in arabası patlatılır. beşinci sezonda öldüğünü düşündüğümüz almeida, yedinci sezonda olayların esas yıldızıdır. devlet içindeki yozlaşmayı ortaya çıkarır, nükleer saldırıyı önler ve sonunda büyük baronu da ele geçirir. kahramanlık ile vatan hainliği arasındaki çizgiyi bir türlü tutturamadığı için sonunda ömür boyu hapisle cezalandırılır.

    . (bkz: chloe o'brian) yine almeida gibi önemli bir gelişim hikayesine sahiptir. çoğu izleyici gibi ben de diziye ilk giren sarışın chloe'yi tercih ederim, chloe son derece garip ve ters bir insandır, bununla birlikte işinde mükemmel olduğu için vazgeçilemez. diziye ilk girdiği üçüncü sezonda bauer'ın da gıcık olduğu chloe, sonra yavaş yavaş bauer'ın güvenini kazanır ve bauer'ın arkadaşını kurtarmaması nedeniyle ''bu nedenle seni hiç affetmeyeceğim.'' diyerek bauer'a ayar veren yegane kadındır. dizide adam öldürdüğü tek sezon da yine dördüncü sezondur... beşinci sezonda edgar stiles ın ölümü, bunun üzerine travma geçirmesi ve devamında da eski eşi morris o'brian la tanışmamız vardır. bundan sonra ise önemi artması beklenirken, dizideki önemi azalmıştır son sezona kadar. son sezonda bauer'ı ikna etmiş ama başkan'ın gerçekleri sakladığını kanıtlayamadan göz altına alınmıştır. dizinin son karesinde jack bauer'la birlikte yer alır.

    . (bkz: charles logan) garip bir adamdır, belki de başkan'ın öldürülmesi sonrası kendisini bir anda koltukta bulması ve baskıyı kaldıramaması kendisini bu hale getirmiştir. amerika'yı güçlendirmek isterken, olaylar elinde patlamıştır ve başkanlığına mal olmuştur. daha sonra vatana ihanet etmesine rağmen kontrollü denetim altında affedilen logan altıncı sezonda ölü gibi gösterilmiştir ama son sezonda dönmüştür ve rusya'nın teröristleri desteklediğini bildiği için onları ifşa etmekle tehdit etmiş, diğer taraftan başkan'ı masada tutmaya çalışmış, adını tarihe yazdırmak istemiştir. son bölümlerde başkan taylor'la aralarındaki tartışmalar izlenmeye değerdir.

    daha başka bir çok karakter var ama buraya yazmayayım...

    dizinin en dramatik anlarına gelelim şimdi...

    . birinci sezonda, teri bauer'ın ölümü... dizinin son dakikasında verildiği için dramasını yeteri kadar yaşayamadık ama sonraki sezonlarda farkettik. yine bu sezonda teri'nin başına gelen her şey travmatiktir, tecavüze uğraması, hafızasını kaybetmesi, öldürülmek üzereyken tony tarafından kurtarılması.

    . gerçek olmasa da birinci sezonun son bölümde jack bauer'ın kızının öldüğünü sanması da çok dramatik bir sahnedir.

    . başlarda jack bauer'ın nina myers'ı öldürmek zorunda kalması, bauer'ın kulaklığından birilerini haberdar etmek için çırpınması, palmer'ın yardımcılarından elizabeth'in görüştüğü kişinin aslında terörist çıkması ve elizabeth'in alexis'i öldürmesi, bauer'ın cezaevinde müdürü korumak için drazen'ı vermesi ama müdürün yine öldürülmesi başka dramatik anlardır.

    . ikinci sezonda, ctu'nun bombalanması en akılda kalıcı dramatik sahnedir. bauer'ın daha önce haber vermesine rağmen, gizli kimliği ifşa olmasın diye bombalanmanın olmasına izin verilmesi ve daha sonra george mason'ın dosyaları kurtarmak adına paula *'nın tedavisini durdurması ve ölümüne neden olması.

    . george mason'ın virüse maruz kalması, bununla birlikte soğukkanlı ve alaycı kişiliğini kaybetmemeye çalışması, oğlu gelsin diye göz altına aldırması, sonunda da uçağı indirerek vatan kahramanı olarak ölmesi.

    . marie warner'ın ailesine ihaneti, reza'yı öldürmesi ve özellikle sorgu sahnesi.

    . palmer'ın danışmanı lynne kresge'nin merdivenlerden düşerek ölmesi.

    . üçüncü sezon, chase edmunds'un bauer tarafından neredeyse yok yere öldürülecek olması.

    . ajan ortega'nın virüsü kapması ve daha sonra kapsül almama kararı.

    . almeida'nın inanılmaz zor kararı.

    . tabii ki zirve noktası ryan chappelle'in öldürülmesi. zaten o sahneden sonra sezonun hikayesi dibe vurdu sayılır. chappelle'in öldürüldüğü bölümde, başkan palmer'ın terörist saunders'a boyun eğmek zorunda kalması ve jack bauer'ı görevlendirmesi, chappelle'in saunders yakalanacak umuduyla heyecanlanması ve hayal kırıklığı, son anlarında söylediği ''kimsem yok, kimseye haber verilmeyecek'' demesi, silahı almak için çırpınması, sonra kendine vuracak gücü olmaması ve bauer'ın ''affet beni'' diyerek son noktayı koyması.

    . dördüncü sezonda jack heller'a işkence edilmesi.

    . erin driscoll'un kızının hastalığı ve sonunda intiharı.

    . edgar'ın annesinin ölümü ve buna karşı siniri.

    . bauer'ın paul raines'in ölümüne neden olması.

    . bauer'ın ölümü

    . beşinci sezon zaten palmer ve dessler'ın ölümleriyle başlar.

    . jack bauer'ın gizli kimlikle alışveriş merkezinde sinir gazını serbest bırakmakla görevlendirilmesi ama bauer'ın buna uymaması.

    . ctu'ya sinir gazı atılması en dramatik anlardan biridir, edgar stiles'ın ölümü ve chloe'nin travması.

    . lynn mcgill'in kendini feda etmesi.

    . altıncı sezonda zirve noktası curtis manning'in öldürülmesi ve devamındaki nükleer patlama.

    . wayne palmer'a suikast düzenlenmesi.

    . noah daniels'ın sevgilisi tarafından aldatıldığını öğrenmesi ve devamında gerginlikler.

    . bill buchanan ve karen hayes arasındaki kriz.

    . milo'nun öldürülmesi.

    . yedinci sezonda iki tane zirve noktası var, birincisi marika'nın ölümü sonrasında jack bauer ile renee walker arasındaki dram, ikincisi de başkan taylor'ın kanıtı örtbas etmemesi ve kızı olivia taylor'ın suikastten cezaevine girmesine neden olması. sonraki sahnede ethan ''merak etmeyin, (eşiniz) atlatır.'' demesi, onun da ağlayarak ''hayır, hiç sanmıyorum.'' demesi - ki ondan sonra ailesi dağıldı.

    . larry moss'un öldürülmesi.

    . bauer'ın hastalığı.

    . son sahnede renee'in rozetini bırakarak, işkenceye dalması.

    . sekizinci sezonda, nina myers ekolünden olan ve ne ayak olduğunu anlayamadığım dana walsh'ın başından geçenler dramın bir ayağı oldu.

    . başkan hassan'ın kardeşi tarafından ihanete uğraşaması.

    . chloe'nin önce işleri çözememesi, sonra çözmek için silah çekmesi ve zaman istemesi.

    . başkan taylor'ın charles logan tarafından hiç de istemediği pozisyonlara düşürülmesi ve bayan hassan'ı masaya oturmazsa işgalle tehdit etmesi.

    . renee walker'ın öldürülmesi.

    --------------------------------------------------------------------------------------------

    24'ün klasik amerikan vatan kahramanlığı dizisi olmadığını teröristlerin arada bir kazanması da ispatlar.

    . birincide, sırplar drazen'ı hapisten kaçırarak emellerine ulaşırlar. david palmer ve jack bauer'ı öldürmeye de çok yaklaşırlar.

    . ikinci sezonda, ctu bombalanır, nükleer bomba çölde de olsa patlatılır.

    . üçüncü sezonda, biyolojik silah otelin içinde serbest bırakılır, otelin camı kırılmasına rağmen virüsün nasıl yayılmadığı muammadır. chappelle öldürülür.

    . dördüncü sezonda, bakan kaçırılır ve öldürülmese bile canlı yayında yargılanır... nükleer reaktör eritilir... air force one düşürülür, amerikan başkanı ölür.

    . beşinci sezonda sinir gazı ctu'da serbest bırakılır, jack bauer sonunda çin'e götürülür.

    . altıncı sezonda jack bauer teröristler tarafından eli geçirilir, numair hapisten kaçırılır, morris o'brian yakalanır ve işkenceyle nükleer silaha yardım eder. nükleer bomba patlatılır.

    . yedinci sezonda büyük beyaz saray baskını gerçekleştirilir, starkwood nükleerleri ateşler ama almeida müdahale eder.

    . sekizinci sezonda hassan yargılanır ve idam edilir.
    --- spoiler ---
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap