9 entry daha
  • kişisel bilgisayarlarda uçak simülatörü (veya uçuş simülasyonu), aslen gerek eğitim, gerekse zevk amacıyla bir uçağı doğru uçurmak için gereken her şeyin yapıldığı yazılımdır.

    örneğin flight simulator serisinde istanbul'dan atina'ya olması gerektiği gibi uçacaksanız, gerçek bir havayolu pilotunun yapması gereken her şey şeyi yapmalısınız. checklist'ler takip edersiniz, telsiz konuşmaları yaparsınız, frekans ayarlarsınız vesaire vesaire. ki ms flight simulator'da uçacağım zaman bunların hepsini ben de yaparım, zira grafik açısından herhangi bir zevk vermeyen bir yazılımda b737'yle yapılan hava akrobasisinin verdiği zevkin yarıömrü tahmin edebileceğinizden çok daha kısa. eğer amaç saçmasapan ortalıkta oradan oraya uçmaksa kullanılabilecek çok daha basit ve verimli yazılımlar var.

    hah, işte ben msfs'de gerçek bir pilotun yapması gereken şeyleri yaparak bir uçağı bir havalimanından diğerine başarıyla götürebiliyorsam (veya gerekli prosedürleri izleyip aynı havalimanına başarıyla geri dönebiliyorsam), buna "flight simulator'da uçmak" deniyor.

    gelgelelim, gerektiğinde takıntı haline getirilmesi gereken bir konu var ki, uçuş simülasyonu meraklıları için gerekmediğinde de takıntı halinde. nedir? "flight simulator oynanmaz, uçurulur."

    evet, flight simulator (ve diğer birkaç çok gerçekçi simülasyon) hakikaten oyun amacıyla yazılmamıştır. ama ben örneğin ms fs'yi 737'ye loop yaptırmaya çalışarak kendi çapımda eğlenmek için uçuruyorsam, aslen uçmuyorumdur. ne yapıyorumdur peki? valla, açık açık oyun oynuyorumdur.

    dolayısıyla uçak simülatörü öyle bir şeydir ki, oynanıyorsa oyun, uçuruluyorsa simülasyondur. hele ki savaş uçağı simülasyonlarının neredeyse tamamı birer oyundur. farkı nasıl ifade edeyim bilemedim, ama şöyle diyeyim: aslında bir simülasyonun oyun olmaması için hiçbir sebep yoktur. bir uçak simülatörünü aşırı ayrıntılı bir oyun olarak düşünebilirsiniz. zira birçoğumuz meselâ ms fs'yi uçuş eğitimi amacıyla veya ikiz kulelere yapacağımız bir saldırıya hazırlanmak için uçurmuyoruz, salt eğlenmek amacıyla oynuyoruz.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap