84 entry daha
  • amber ile kehribar karıştırılıyor sanırım;

    kehribar zaman zaman deniz kıyılarında bulunmakla beraber, denizlerden çok uzakta, toprağın içinde de bulunur;ambere ise ancak denizlerde rastlanır.

    üstelik kehribar, katı,saydam,kolay kırılan,kokusuz bir maddedir.amber ise, yumuşaktır,balmumuna benzer.

    öylesine baharlı ve güzel kokuludur ki, parfüm üretmekte,emilen haplarda, kıymetli mumlarda, saç pudralarında ve yüz kremlerinde bulunur.

    bu kısıma kadar melville'in mody dick romanından alıntı yaptım.o halde son kısımı da onunla bitirelim,hem amberin öyle her balinadan çıkmadığını ve ne kadar değerli olduğunu da kavramış oluruz.
    --- spoiler ---

    -stubb çabucak balina leşine doğru kürek çekti.keskin küreğini yakaladığı gibi, balinanın yan yüzgecinin biraz gerisinde bir delik açtı.denizin ortasında bir kazı yapıyordu sanki.sonunda kürek, hayvanın kurumuş kaburga kemiğine çarpınca,bereketli ingiliz toprağına gömülü eski roma çinileri ve çanak çömleği bulmuş gibi oldu.

    stubb'ın sandalındaki gemiciler müthiş bir heyecan içindeydi;kaptana canla başla yardım ediyor, altın arayıcılarının merakı içinde bekliyorlardı.

    tüm bunlar olup biterken çevrelerinde bir sürü kuş, çığlık çığlığa denize dalıp çıkıyor,birbirlerine gidiyorlardı.stubb umudunu kesmek üzereyken, gittikçe artan iğrenç kokudan da iyice yılmışken; birdenbire bu pisliğin içinden, kötü kokular arasından,hafif ve güzel başka bir koku, tertemiz sıyrılıverdi;bir ırmağın başka bir ırmakla buluşup, onunla hiç karışmadan bir süre akması gibi.

    stubb, "buldum, buldum!" diye bağırdı sevinçle. "bir kese dolusu!bir kese dolusu altın!"

    küreği bırakıp,ellerini leşe daldırdı.iki avuç acayip bir şey çıkardı oradan.tam kıvamında, kahverengi,kokulu windsor sabununa; ya da olgun, lezzetli, güzel kokulu eski bir peynire benzer bir şey... baş parmağınızın tırnağıyla kolayca üstünü çizebilirdiniz bu nesnenin.

    rengi de, sarı ile kül rengi arasındaydı. işte sevgili dostlarım,amber dedikleri budur.hangi eczacıya götürürseniz,bir dirhemi bir altın eder.

    --- spoiler ---
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap