• daha çok borderlinelarda gözlemlenen, bi savunma mekanizması.. insanlar misal, diğer insanları ambivalans olarak değerlendirir, yani bi insan hem iyi, hem de kötüdür, iki özelliği de bünyesinde bulundurur.. borderline ise, dünyaya bu şekilde bakmaz.. onlara göre bişii ya iyi/güzel vs.. ya da kötü/çirkin vs..dir.. bu savunmanın daha küçükken inşa edilmeye başlandığı biliniyor.. çocuk kendisine zarar veren kişi/durum/şeyleri kötü olarak, hoşuna giden şeyleriyse ii olarak hafızasında konumluyor-
    bunlar aynı şeyler için de geçerli olabilir: misal, çocuk beklediği tepkiyi göremediği annesini kötü-anne olarak algılarken, bi süre sonra beklediği tepkiyi veren annesini bu defa ii-anne olarak algılar.. ilginç olansa bu iki durum, bilinç düzeyinde yan yana bulunsa bile, çocuk bunları asla aynı anda kabullenemez..
    büyüdüğündeyse, bu durum devam eder: bi borderline yeni/bi süredir tanıştığı/karşılaştığı kişi/durum/şeylere başka bi savunma mekanizmasını, ilkel idealleştirmeyi, uygular.. buna göre o şey sonsuz iidir.. ancak, herhangi bi sorun çıktığında splitting devreye girer ve bpd, kendini korumak için bu defa değersizleştirmeyi kullanır..
    kötü di mi??
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap