90 entry daha
  • belarus'un başındaki adam savunulacak hiç bir yanı olmayan etkafanın teki.

    fakat seçimlere bu kadar süre kala geçen hafta adamlar ani baskınla 30+ rusya'dan gelen wagner paralı askerini durduk yerde tutuklamamış.

    bütün bu eski sscb ülkeleri üzerinde rusya hem ekonomik hem de idari olarak baskısını devam ettiriyor. rus devleti bu bölgedeki ülkeleri hala "kendi toprağı" olarak görüyor. rusya'dan bağımsız politikalar uygulayan ne kadar lider varsa deviriyorlar.

    gürcistan bir "renkli devrimle" batıya göz kırpan bir lideri seçmişti. adamı önce zehirlediler, sonra bir bahaneyle 3-5 günlük bir çatışma yaratıp gürcistan'ın tüm savunma ve altyapısını yerlebir ettiler ve gürcistan'daki 2 bölgeyi "yarı otonom" bölge haline getirdiler.

    ukrayna bu baskıya çok direndi fakat ne zaman "rusya destekli politikacılar" seçimleri kaybettiler, rusya önce ukrayna'yı karıştırdı, sonra kırım'ı ilhak etti, sonra da ukrayna'nın bir kısmını de facto olarak kontrol altına aldı.

    eski doğu bloğu ülkelerinin bir kısmı (polonya-macaristan-çekya) ab şemsiyesine girdiler. slav/ortodoks balkanlarda sırbistan hariç tüm ülkeler batı ve ab şemsiyesinin altına girmek için çabalıyorlar.

    rusya ile sınırı olan belarus, ukrayna, gürcistan gibi ülkeler ise bir an önce nato şemsiyesi altına girip batıyla entegre olmak istiyorlar fakat ne ab, ne abd, ne de nato bu konuda net bir tavır ortaya koyamıyor.

    rusya'nın şu andaki politikası aynen 1930'ların sonundaki almanya'ya benziyor. batı ülkeleri çatışmadan uzak kalmaya çabaladıkça onlar dozu arttırıp "eski arka bahçelerindeki" pozisyonlarını yeniden elde etmek için hamleler yapıyorlar.

    bir çok ülkenin "nato'nun beyin ölümü gerçekleşti" demesi boşuna değil. fakat avrupa o kadar uzun süredir savunma işini abd'ye ihale edip askeri olarak geride kaldı ki, artık bu tarz konularda eğer abd bir irade koymazsa onların hiç bir caydırıcılığı kalmadı. avrupa ordusu falan gibi söylemler tam bir hayal ürünü.

    karşılarında tek bir merkezden yönetilen, belli bir ajandası olan ve bunun için "elini kirletmekten" çekinmeyen bir rusya varken avrupa'nın nato harici doğru düzgün bir savunma doktrini ve caydırıcı gücü olan bir yapıyı kurması en az 10 sene sürer. o güne kadar ruslar çoktan istediklerini elde ederler.

    eminim ki belarus'un kendine özel bir durumu ve hikayesi vardır ama rusların bu büyük hikayesi ve planı yanında bunların pek önemi kalmıyor.

    belarus'taki diktatörü indirmek mi ya da ruslar'ın orayı da ele geçirmesine göz yumalım mı? sorularının ab için cevabı:

    -belarus'u yeter ki konuşabilen bir eşek yönetsin ama burayı da ruslar'a kaptırmayalım.

    olacaktır. fakat bunu organize edip uygulayacak bir liderlik de yok ab içinde. durum böyle olunca -muhtemelen- ruslar belarus'u da yutarlar.
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap