6 entry daha
  • kaset devri çoktan bitti, ama o zamanları yaşamış insanlarda; alınan, arkadaştan çekilen her kasedin bir hatırası, hatırlattığı bir zaman dilimi vardır. metalium'un suffer'ı da böyle benim için. lise yıllarına, 90'lara, asi ve hırçın yıllara bir dönüş.

    öncelikle, bana bu albümü hatırlatan, yıllar sonra yatağın altındaki tozlu kaset kolisini karıştırıp o eski kasedi bulmaya ve artık çalışıp çalışmadığından bile emin olmadığım kasetçalara takmaya iten, o yılları ve o zamanki ruh halini çok iyi anlatan bir yazı için; doksanlarda ergen olmak/@ribbons.

    suffer albümü 95 yılı çıkışlı. doksanların ortaları, avrupanın ortasında, eski yugoslavya'da büyük bir dramın yaşandığı zamanlar. yugoslavya paramparça olmuş ve bir zamanlar kardeşçe yaşayan halklar birbirine düşmüş; silah lobileri daha da zenginleşirken balkanların güzelim şehirleri kan ve gözyaşı içinde. suffer'ın kapağındaysa saraybosna'da sokakta bir keskin nişancı tarafından vurulmuş, kanlar içinde yatan bir kız çocuğunun renksiz fotoğrafı var. sırf bu kapak için bile benim gözümde saygıyı haketmişti bu albüm.

    thrash metal, her zaman için diğer metal türleri içinde en hırçın, en agresif ve dünyaya karşı en tepkili olanı olmuştur. metalium'da bu türün ülkemizdeki güzel bir örneği olarak yaşananlara tepkisini bu albümle göstermişti o yıllarda.

    müzikal olaraksa suffer, thrash/death arası bir yerdedir. şarkı sözleri gibi soundda oldukça serttir. vokal, kreator'den mille'nin* ilk zamanlarını andırır, brutal ve scream arası bir şey. albümde gerçekten çok güzel şarkılar var, denial, pessimistic warning ve suffer benim favorilerim. şarkılar şöyle sıralanıyor;

    1. denial
    2. pessimistic warning
    3. the last 15 minutes
    4. circle of despair
    5. the end
    6. inhuman conscious
    7. suffer
    8. social desperation
    9. x

    suffer metal tarihimizin kayıp, unutulmuş bir sayfası. bir zamanlar türk metalinin en güzel gümbürdeyen seslerindendi metalium, artık yoklar ne yazık ki.

    son olarakta; (bkz: metalium aygaz i calsin)
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap