3 entry daha
  • kimse elindeki iphonedan vazegeçemediği için doğrusu bir türlü anlaşılamayan kur. zaten anlaşılamıyorudu, malum kayınpedere sahip kişi de rekabetçi kur lafını ettikten sonra anlayabilecek bir avuç insan da anlamayacak.

    doğru kur, cari açık vermediğinizde oluşan kurdur. cari açık vermediğiniz kur ile odun mu kemirirsiniz, havyar mı yersiniz, o sizin kurunuza değil, döviz üretim kabiliyetinize bağlıdır. yüksek katma değerli ihraç edecek ürünleriniz, başarılı turizm politikanız varsa, döviz kazanır, cari açık vermeden o dövizle iphoneundan havyarına ithal edersiniz. aksine, bi halt üretemiyorsanız, veya 100 dolarlık üretiminizin 90 dolarını zaten dışardan alıyorsanız, yani katma değeriniz düşükse, döviz kazanamaz, cari açık vermeden bi halt alamazsınız.

    doğru kur ile odun kemireceğinize, güçlü tl ile ekmek yiyorsanız, gelecek nesillerin ekmeğini çalıyorsunuz demektir. çünkü aradaki farkı ancak borçlanabilirsiniz. borç, bugün yenen, yarın ödenen paradır.

    uzun yıllardır akp hükümeti dövizi baskılıyor, güçlü tl ile yalancı bir refah yaratıyor. bu yolla yerli üretimi baltalıyor, ithalatı teşvik ediyor ve yarınımızı yiyor. bunun savunulacak bir yanı yok. ama hiçkimse elindeki hayat standardını düşürmek istemediğinden, dolar yükselinde yaygara başlıyor. evet, dolar yükselince hayat standardınız düşüyor. ama acı tarafı şu: öyle de olması gerek, çünkü hayat standardınız reel üretimizine ve gelir dağılımınızla uyumlu değil. zaten az üretiyoruz, ürettiğimizi de bazı asalak gruplara kaptırıyoruz. asalaklardan kurtulmadan, gelir dağılımını daha adil hale getirmeden, üretimimizi arttırmadan, zaten ortalamada gayet de bok gibi olan hayat standardımızı bile sürdürmemiz mümkün değil. evet, susamın iyisini ihraç edeceğiz, evet, antalyada otelleri en varoş turistler dolduracak. bunu yapmamak için çabaladığımız her gün, yarın daha beterine yol açıyoruz. acı gerçek bu.

    neyse, rekabetçi kur, doğru kurdan da zayıf tl'dir. tek başına pek bir işe yaramaz. ancak üretim arttırıcı önlemler eşliğinde olursa, neden türkiyeden de bir gkore çıkmasın? elbette bu bu hükümetle olacak iş de değil. o yüzden hedef doğru kur, sıfır cari açık olmalı. daha kuvvetli tl yarından, daha zayıf tl bugünden çalar.
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap