437 entry daha
  • gemisini terk etmeyen kaptan...

    neredeyse hayat hikayesinin tamamını bildiğim gelmiş geçmiş en sevdiğim yabancı sporcu.

    italyan futbolu'nun dünyaya armağan ettiği en klas, en özel isimlerden, seksenlerin sonu doksanların başında çocuk olanların idolü, ilk ergenlik ve gençlik yıllarında dünya gözüyle izlenilen yıldızlardan biri, siyah beyaz renklere sahip çubuklu formanın en çok yakıştıklarından, 10 numara denilince, kaptan denilince akla en başta gelenlerden, hem ismiyle hem de cismiyle italyan sineması'nda görsek eğer şaşırmayacağımız bir karizmaya sahip, sahadaki duruşuyla, tekniğiyle tam bir futbol sanatçısı, juventus gibi dünyanın sayılı kulüplerinden birinin gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu olmayı başarmış yaşayan efsane , nam-ı diğer il capitano.

    iyi bir rock dinleyicisi olup oasis grubu üyeleri yakın arkadaşıdır, aynı zamanda iyi bir basketbol izleyicisidir ve iyi bir sinemaseverdir. ayrıca 3 kitap yazmış olan, futbol dünyasının farklı karakterlerinden de biridir alessandro del piero.

    sayesinde futbol literatürüne la zona del piero terimi kazandırılmış bir isimdir kendisi. italya'nın rönesans ressamlarından olan pinturicchio'nun lakabıyla da tanınan biridir. alessandro del piero abimiz denizin çarşaf gibi olduğu bir 9 kasım sabahında italya'nın treviso iline bağlı, veneto bölgesinin conegliano kasabasında doğmuş hayali kamyon şoförü olup dünyayı dolaşmak olan bir çocukluk geçiren tabii ki her italyan gibi sokakta futbol oynamaktan geri kalmayan futbol tutkunu biriydi.

    babası elektrikçi, annesi hizmetçi, sonradan menajerliğini yapacak olan abisiyse onun gibi futbol tutkunu bir çocuktu ama kardeşleri arasından bir tek kendisi futbolcu olabilmişti. hem de ne futbolcu...

    kaleci olarak başladığı futbolculuk mesleğine forvet olarak devam etmiş. 17 yaşında ac padova takımında profesyonel olmuş, burada çok fazla gol atmasa da yetenekleriyle genç milli takımların değişmez isimlerinden biri olmuş ve çabucak dikkat çekerek 19 yaşında efsanesi olacağı kulübü juventus'a boş mukaveleye imza atarak atarak transfer olmuştu.

    sonrasında birçoğumuz bildiği;

    içerisinde başarıdan başarısızlığına, kazanıştan kaybedişe, çöküşten yükselişe kadar bütün duygulara sahip 19 yıllık o güzel hikaye yazıldı.

    gencecik bir isimken roberto baggio'u yedek bırakması bazı kesimlerce eleştirilse de marcello lippi'nin kararının doğruluğu zaman geçtikçe daha iyi anlaşılıyordu. alessandro del piero juventus'ta olduğu gibi italya milli futbol takımı'nda da roberto baggio'nun hem 10 numarasını hem de ilk 11'deki yerini kapıyordu.

    20 yaşından 24 yaşına kadar geçen bu 4 yıllık efsanevi süreçte; 1994-1995, 1996-1997, 1997-1998 sezonlarında olmak üzere 3 serie a şampiyonluğu, 1995-1996 sezonunda kazanılan uefa şampiyonlar ligi şampiyonluğu, 1 uefa süper kupası, 1 fifa kulüpler dünya kupası şampiyonluğu, 1 coppa italya, 2 supercoppa italiana, 1 italya gençler şampiyonluğu, 1 viareggio turnuvası şampiyonluğuyla dünya futbol sahnesine unutulmaz bir başlangıç yapıyordu . 22 ve 24 yaşlarında uefa şampiyonlar ligi'nde 6 ve 10 golle elde ettiği gol krallıklarıyla da resmen o dönem futbol dünyasının kralı olduğunu tescilliyordu. bu 2 gol krallığının haricinde ek olarak 1998'de en başarılı italyan oyuncu oscarı ödülü, 1 defa 21 yaş altı yılın futbolcusu, 1996 fifa kıtalararası dünya şampiyonası mvp ödülünü de kazanmıştır.

    ayrıca bu 4 yıllık dönem içinde italya 21 yaş altı milli takımıyla birlikte biri 1994'te diğeri de 1996 yılında olmak üzere 2 defa 21 yaş altı avrupa futbol şampiyonası şampiyonluğu da kazanmıştı.

    bu başarıların, ödüllerin üstüne elbette hoş olmayan şeyler de yaşamış ve 1996-1997 ile 1997-1998 sezonlarında 2 defa üst üste uefa şampiyonlar ligi finali, 1994-1995'te de 1 tane uefa kupası finali kaybetmiş ve gümüş madalyayla yetinmek zorunda kalmıştır.

    genel olarak 1995-2003 yılları arasında oynadığı 4 şampiyonlar ligi finalinden sadece sadece 1995-1996 sezonunda ajax'a karşı olanı kazanmış; akabinde gelen 1996-1997 finalini borussia dortmund'a, 1997-1998 finalini real madrid'e, 2002-2003 finaliniyse ac milan'a kaybederek kariyerinde büyük yıkımlar da yaşamıştır.

    oynadığı topla dünyayı kasıp kavurduğu bu 4 yıllık sürecin en iyisi sezonu olan 1997-1998 sezonundan sonraki sezonun başında yaşadığı çapraz bağ yırtığı sakatlığı sezonu kapatmasına sebep olmuş ve takımda zinedine zidane, antonio conte, filippo inzaghi, edgar davids, didier deschamps, gianluca pessotto, angelo di livio, nicola amorusothierry henry ve angelo peruzzi gibi onlarca yıldız olmasına rağmen alesaandro del piero'nun olmadığı juventus ligi 6. sırada bitirmiştir. tabii ki 24 yaşında kariyerinin zirvesindeyken yaşadığı ve bir sonraki sezon başını bile etkileyen bu sakatlık alessandro del piero'nun neredeyse 1.5 yılına malolmuş ve üst üste tam 40 maç kaçırarak belki de atacağı onlarca gole yapacağı onlarca asiste engel olmuştur. keza daha sonraki yıllarda da ağır olmasa da 4-5 defa 5-6 maç kaçıracak şekilde sakatlıkları olmuş ve gene kariyer/istatistik anlamında önüne engel bir durum çıkmıştır.

    2001-2002 ve 2002-2003 sezonlarında juventus gene şampiyon olmuş ve kaptan alex del piero gene takımın en önemli yıldızı olarak boy göstermiş.

    2005 yılına geldiğimizde eski takım arkadaşı nicola amoruso'nun kız kardeşi olan sonia amoruso'yla evlenmiş ve kendisine hayran olan pek çok italyan kızı üzmüştür. yüzü çok gülen biri olsa da apayrı bir karizması vardır ve ağır abilerdendir alex del piero. önceki entrylerde bu durumla ilgili çok hoşuma giden bir şey okumuştum. milli takımdan arkadaşı olan ve dışarıda da çok yakın olduğu can dostu francesco totti ile kıyaslanırken;

    "rahat ve kaşar kızlar totti'nin peşinden gider, zor kadınlar del piero'yu seçer."

    şeklinde bir yazı okumuştum. gerçekten tam da böyle bir durum söz konusu. neyse la gazzetta della sport magazin sevrisinin sonuna gelip saha içine dönelim en iyisi.

    2004-2005 ve 2005-2006 yıllarında ligde takımıyla şampiyonluk yaşamış lakin kazandığı 2 şampiyonluğun apoleti şike skandalı sebebiyle geri alınmış, takımı küme düşürülmüş, zlatan ibrahimovic, fabio cannavaro, patrick vieira, lilian thuram, gianlica zambrotta ve emerson* ile birlikte teknik direktör fabio capello da takımdan kaçarak ayrılmışlardı ama alessandro del piero 13 yıldır terlettiği formayı büyük takımlardan transfer teklifi almasına rağmen bırakmamış ve zaten sahip olduğu efsane kimliğine efsaneler efsanesi olarak devam etmiş.

    bu hareketiyle pavel nedvedin;

    --- spoiler ---
    eğer bir takım küme düşerse futbolcular gider, adamlar kalır.
    --- spoiler ---

    sözündeki adamlardan biri olduğunu da herkese göstermiştir.

    takımı ertesi sezon serie b'de şampiyon olup serie a'ya çıkarken alessandro del piero sezonu terlemeden 20 gol atarak tamamlamış ve gol kralı olmuştu.

    küme düşürüldükten sonra serie a'ya çıktıkları ilk sezonda da 21 golle gol kralı olmayı başarmış ve form geçici klas kalıcıdır sözlüğünün doğruluğunu bizlere göstermiştir lakin kasaplarla dolu serie b'de 32 yaşında, hemen ardından gene kasaplarla dolu olan serie a'da 33 yaşında gol kralı olması başka bir şeyle açıklanamazdı. o dönem elde ettiği bu ünvanla, serie b ve serie a'da üst üste gol krallığı yaşayan ilk ve halen tek isim olmayı da sürdürmektedir.

    tekrar serie a'ya çıkan juventus 2007-2008 sezonunu 3. sırada, 2008-2009 sezonunuysa 2. sırada bitirse de o dönem fırsattan istifade çok güçlenen inter milanla baş edemez duruma gelmişti. alessandro del piero reis buna rağmen çok iyi 2 sezon geçirmiş, ayrıca 2008-2009 sezonunda şampiyonlar ligi'nde 34 yaşında olmasına rağmen eski günlerdeki gibi harika performanslar göstermiştir. bu süreçte çok yaşlanan ve değişime girmeye başlayan juventus 2 sene üst üste berbat performanslar ortaya koymuş 2009-2010 ve 2010-2011 sezonlarını 7. sırada bitirmiştir. yaşı ilerleyen büyük kaptan da bu dönem vasat performanslar sergilemiştir.

    ilk sözleşmesinde olduğu gibi bu sözleşmesinde de boş mukaveleye imza atarak sözleşmesini uzatan kaptanın yanı sıra; yeni stad, yeni kadro, yeni oluşum derken 2011-2012 sezonunda gelen seria a şampiyonluğuyla juventus şimdiye kadar devam edecek olan hegemonyasının ilk adımını atmış oldu. bu şampiyonluk kaptanın 37.5 yaşındayken juventus formasıyla kazandığı son şampiyonluk ve son sezonu olarak kayıtlara geçmiş oldu.

    sezon sonunda juventus ile son 1 yıl daha sözleşme imzalamak isteyen alessandro del piero mevcut teknik direktör antonio conte'nin gazabına uğramış ve bu isteği kabul görmeyerek 19 yıllık juve kariyeri son bulmuştu. bu durumdan dolayı da sayesinde çok sevdiğim juventus'tan ve elbette antonio conte'den o gün bugündür gıcık alıyorum. sıradan topçularla bile şampiyonluk olmaya başlayan ve hiçbir takım tarafından zorlanmayan juventus'ta 1 sezon daha kalıp 20. yılını doldurarak futbolu bıraksaydı çok şık olabilirdi. o da bunu istiyordu ama hayat bazen alssandro del piero olsanız bile istediğiniz gibi gitmeyebiliyor.

    kaptan bu isteği reddedilince futbola devam etme kararı almış ve kangru diyarı avustralya'nın yolunu tutmuştu. sebebi de avrupada kalırsa eğer avrupa kupası maçlarında juventus ile eşleşip eski takımına karşı forma giymeyi istemiyor oluşuydu. bu durumda kıta değiştirip juventus'a karşı rakip olma olasılığını da ortadan kaldırıyordu.

    giderken rafa kaldırılan 10 numaralı forması için;

    --- spoiler ---
    juventus'ta 10 numaralı formanın müzeye kaldırılmasını istemiyorum. altyapıdaki çocuklar bir gün o formayı giymenin hayaliyle çalışsınlar.
    --- spoiler ---

    açıklamasını yaparak ayrıca ne kadar büyük bir karakter olduğunu da göstermiştir.

    futbol kariyeri boyunca juventus forması altında,

    roberto baggio
    fabrizio ravanelli
    gianluca vialli
    zinedine zidan
    pavel nedved
    filippo inzaghi
    david trezeguet
    edgar davids
    thierry henry
    zlatan ibrahimoviç
    gianluigi buffon
    fabio cannavaro
    andrea pirlo
    cristian vieri
    alen boksic
    mercelo salas
    edwin van der sar
    didier deschamps
    david trezeguet

    gibi dünya çapında efsane yıldızlarla oynamasına rağmen her zaman takımda en çok kazanan, forması en çok satan ve taraftar oylamalarında her zaman en çok sevilen oyuncu olmuştur. saha içinde olduğu gibi saha dışında da bir yıldız olan, 90ların ikinci yarısıyla birlikte 2000lerin ilk onuna damga vurmuş bir ikondu alessandro del piero.

    2000 yılında da sadece kendi takımının değil; maaş, bonus, reklam ve sponsorluk anlaşmalarıyla birlikte dünyanın en çok kazanan futbolcusu konumuna da gelmişti. tipi, karizması, duruşu ve popülerliğiyle reklamların aranan yüzü olmuş; adidas, pepsi, fiat, ea sports, suzuki, bliss, kappa, cepu, walt disney gibi şirketlerle yaptığı bol kazançlı anlaşmalarla ününe ün, servetine de servet katmıştı.

    avustralya'dan sonra çocukluk hayali olan kamyonla dünyayı gezme fikrini bir ünlü bir futbolcunun sahip olduğu niymetlerini kullanarak gerçekleştirmeye başlamış, 40 yaşında hindistan'a giderek burada 6 ay top oynamış ve yeni yerler görüp yeni kültürlerle tanışmış. çocukluk hayalinin peşini bırakmayıp gene birkaç ay daha, uzak doğuda bazı ülkelerde yaşamayı sürdürmüş, spor programlarına çıkmış, çeşitli etkinliklere katılmış. sonunda da amerika birleşik devletleri'ne (los angeles) taşınmış, orada (bkz: no:10) adında bir restoran zinciri kurarak turizm işine girmiş. teknik direktörlük yapmasa da futbol sevgisinden bir eksilmemiş, başta italya, ingiltere ve ispanya olmak üzere zaman zaman avrupaya gelerek kıtanın büyük spor kanallarında bazı maçlar için yorumculuk da yapmaya başlamış. son olarak siyah beyaz renklere sahip ve amblemi juventus'ta giydiği 10 numaradan esinlenen bir şekil içeren la 10 fc isimli profesyonel bir takım satın alıp başkanlığını yapmaya başlamış.

    kendi adıyla bir de futbol akademisi kurmuş. zaman zaman bizzat sahaya inip çocuklara eğitim verme işini de üstlenmiştir. ayrıca juventus'un los angeles'te kurduğu juventus akademi'nin de başına getirilmiş ve teknik direktörlük için ilk deneyimlerini burada almaya başlamış. umarım efsanesi olduğu kulüpten yaşadığı bu uzaklık artık son bulur ve olması gerektiği yere yani juventus'un teknik direktörlüğüne getirilir. elbette futboldan bir süre uzak durmayı kendisi seçti ama fazla yoğun geçen iş yaşamından sonra artık umarım görmek istediğimiz yerde de görürürüz kendisini. juventus'un şu son 8 şampiyonluğunda profesyonel bir kurt hocaya gerek kalmaksızın kupaları götürdüğünü gördük. keşke bu süreçte takımın başına gelseydi de avrupanın sayılı teknik direktörlerinden biri haline gelseydi. şimdi rakipler yavaş yavaş güçlenmeye başladı. juventus'un işi artık eskisi gibi kolay olmayacak bu bağlamda gelip başarısız olması açıkçası can sıkar ama elbet bir gün yedek kulübesinde onu göreceğimize eminim.

    23 yıllık profesyonel futbolculuk kariyeri içerisinde elbette italya a milli futbol takımı'nda da boy gösterdi.
    5 sene boyunca 10 numarayı, sonraki 8 sene boyunca da 7 numaralı formayı giydiği milli takım serüvenine bakınca,

    italya'nın bütün alt yaş kategorilerine forma giydiğini görüyoruz. daha sonra düzenli oynamaya başladığı italya u21 milli takımıyla biri 1994 diğeri 1996 yıllarında olmak üzere 2 defa 21 yaş altı avrupa futbol şampiyonası şampiyonluğu kazanarak gene çok iyi bir milli takım dönemine şahit oluyoruz.

    ilk olarak 20 yaşında forma giymeye başlayıp birkaç maç roberto baggio, fabrizio ravanelli'yi yedeklese de çok kısa bir süre sonra roberto baggio'nun 10 numaralı formasını almayı başardığı italya a milli futbol takımıyla;

    1996-2000-2004 ve 2008'de olmak üzere 4 avrupa futbol şampiyonası'nda,
    1998-2002 ve 2006 olmak üzere 3 dünya kupası'nda sahne almış ve 2006 almanya dünya kupası'nda dünya şampiyonu olmayı başaran takımın yıldız isimlerinden biri olarak kariyerine juventus'tan sonra milli takımla da dünya şampiyonluğu apoletini de eklemiş oldu.

    2010 dünya kupası ilk elemelerine çağrılsa da turnuva zamanı geldiğinde 35.5 yaşındaki alesaandro del piero milli takima çağrılmıyor ve son kez dünya kupasında oynama fırsatını elde edemiyordu. bu durum italyan taraftarları kızdırsa da marcelo lippi kararından vaz geçmiyor ve elemelere çağırdığı kaptan del piero'yu turnuva kadrosuna almıyordu.

    milli takımın yıldızlarla dolu olduğu 1995-2008 yılları arasında zaman zaman yedek kalsa da gene 91 defa ile milli takım formasını en çok terletenler biri olmayı başarıyordu. zaman zaman kaptanlığını da yaptığı italya milli futbol takımı formasıyla
    attığı ve kendisini en golcü 4. milli futbolcu yapan 27 golü de şuraya bırakıyorum.

    toplam kariyerinde resmi ve profesyonel olarak 854 maça çıkıp 344 gol atıp 115 asist yaparak harika bir istatistik yakalamış.

    elbette en iyi döneminde sahalara 1.5 yıla yakın bir süre uzak kaldığını düşünür ve kariyerinde sadece 100 maçta gole en yakın kişi olan santraforu oynayıp geri kalan maçlarda forvet arkası ve on numara oynadığını da hesaba katarsak yakaladığı istatistiklerin çok daha değerli olduğunu görebiliriz.

    juventus formasıyla attığı 289 golü spikerli bir şekilde şuradan veya sadece müzik eşliğinde şuradan izleyebilirsiniz.

    bazıları eksik olsa da attığı frikik golleri de şuradan izlenebilir.

    futbolculuk kariyeri boyunca kazandığı kupalar;

    8 serie a şampiyonluğu
    1 coppa italia şampiyonluğu
    4 italya süper kupası
    1 uefa şampiyonlar ligi şampiyonluğu
    1 uefa süper kupası şampiyonluğu
    1 fifa kulüpler dünya kupası şampiyonluğu
    1 uefa intertoto kupası şampiyonluğu
    1 serie b şampiyonluğu
    1 viareggio kupası şampiyonluğu
    1 italya gençler şampiyonluğu
    1 fifa dünya kupası şampiyonluğu (2006-italya a milli takımıyla)
    2 avrupa futbol şampiyonası şampiyonluğu (1994 ve 1996 italya u21 milli takımıyla)

    elde ettiği dereceler;

    3 uefa şampiyonlar ligi ikinciliği
    1 uefa kupası ikinciliği
    1 avrupa futbol şampiyonası ikinciliği (italya a milli takımıyla)

    kişisel ödülleri;

    - 21 yaş altı avrupa yılın futbolcusu
    - 1995-1996 unicef avrupa yılın futbolcusu ödülü
    - 1996 avrupa yılın takımına seçilme(esm)
    - 1997 avrupa yılın takımına seçilme(esm)
    - 1998 avrupa yılın takımına seçilme(esm)
    - 1996 fifa kıtalararası dünya şampiyonası mvp ödülü
    - 1996 uefa şampiyonlar ligi gol krallığı
    - 1998 uefa şampiyonlar ligi gol krallığı
    - 1997 tournoi de fransa gol krallığı
    - 1998 serie a yılın italyan futbolcusu
    - 2008 serie a yılın italyan futbolcusu
    - 2000 en popüler italyan futbolcu ödülü
    - 2000 en karizma italyan futbolcu ödülü
    - 2000 asist kralı
    - 2001 en karizma italyan futbolcu ödülü
    - 2001 italyan en karizmatik golcü ödülü
    - 2002 uefa şampiyonlar ligi 10. yıl ödüllerinde en iyi forvet oyuncusu ödülü
    - 2004 fifa gelmiş geçmiş en iyi 100 futbolcu listesine girme ödülü
    - 2006 guiseppe prisco ulusal ödülü
    - 2006 ussi ödülü-yılın italyan futbolcusu
    - 2006 san siro centilmen ödülü
    - 2006 beyefendi gümüş kupa özel ödülü
    - 2005-2006 italya kupası gol kralı
    - 2006-2007 serie b gol kralı
    - 2007-2008 serie a gol kralı
    - 2007 golden foot (altın ayak) ödülü
    - 2007 (asf) futbol istatistikçileri dernegi-tüm zamanların en iyi 100 oyuncusu listesine girme ödülü
    - 2007 telegatto-en iyi sporcu ödülü
    - 2008 italya ligi yılın futbolcusu oscarı
    - 2008 (aic) italyan futbolcular birliği-en iyi golcü oyuncu ödülü
    - 2008 premio nazionale carriere esemplare/gaetano sociera ödülü
    - 2008-2009 ussi gümüş top ödülü
    - 2009 uluslararası spor ve civilty ödülü-spor elçisi
    - 2001 aic-en sevilen oyuncu ödülü
    - 2008 aic-en sevilen oyuncu ödülü
    - 2010 yılın sporcusu-altın ödül
    - 2011 novara fair play ödülü
    - 2011 globe soccer award-kariyer oscarı ödülü
    - 2011 aic-kariyer oscarı ödülü
    - 2012-2013 a ligi-yılın golü
    - 2013 altın çizme-sydnay fc
    - 2014 altın çizme-sydnay fc
    - 2013 sydney fc yılın oyuncu ödülü
    - 2015 (afc) asya futbol federasyonu-on yılın takımına girme ödülü
    - 2015 sydnay fc on yılın takımına girme ödülü
    - sydnay fc onur ödülü
    - 2017 italya futbolu onur ödülü
    - 2017 juventus tarihinin en büyük oyuncusu ödülü
    - juventus tarihinin en sevilen futbolcusu ödülü
    - juventus tarihinin en çok forma giyen futbolcusu ödülü
    - juventus tarihinin en fazla asist yapan futbolcusu ödülü
    - juventus tarihinin en çok gol atan futbolcusu ödülü
    - juventus tarihinin en iyi 11'ine seçilme ödülü
    - juventus tarihinin en saygın futbolcusu ödülü

    ve bir gün mutlaka juventus teknik direktörü olacaktır.

    alessandro del piero
    gemisini terk etmeyen kaptan...

    edit: (bkz: alessandro del piero/@kuntz 31)
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap