7 entry daha
  • eğer sayı doğruysa türkiye ekonomisi şahlanışa geçecektir.

    800 milyar metreküp doğalgaz da çok ciddi bir miktar.

    edit
    eğer haber gerçekse o halde türkiye'nin başına talih kuşu konmuş demektir. hele erdoğan için ''tabutta rövaşata'' durumu söz konusu. seçimleri kaybetmesi artık garanti gibi bir şeyken bu doğalgaz keşfi -eğer gerçekse- türkiye ekonomisini uçuşa geçireceğinden oy oranlarını yükseltme ihtimali oldukça yüksek.

    edit 2

    türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi 45 ile 50 milyar metreküp arasında. kaynak

    800 milyar metreküp yuvarlak hesap 15-16 yıl boyunca türkiye'nin kendisine yetebilecek bir miktar demek. yani haberde bahsedilen sayı ''en düşük'' ihtimalde bile oldukça yüksek.

    ikinci olarak bazıları bu gazı çıkartamayacağımızı söylemiş. öncelikle bunu tespit edecek olan kişiler burada işkembeden sallayan ekşiciler değil bilim adamlarıdır. hükümet herhalde bu kadar beklenti yaparak böyle bir açıklama yapacağına göre bu konuyu araştırmışlardır. zaten bu rezerv araştırmalarının aylardır yapıldığı ve bilginin aslında yeni olmadığı söyleniyor.

    doğalgaz çıkartma ve işleme teknolojisi basit bir teknoloji değil ancak bir aya veya marsa gitme de değil. türkiye bu teknolojiyi edinebilir veya bu konuda kendisine yardımcı olacak ortaklar bulabilir. türkiye'nin tpao ve tüpraş gibi büyük enerji firmaları var. gerekirse yeni bir tane de kurabilir. eğer haberde bahsedilen sayılar gerçekse devlet hiç bir harcamadan çekinmeyecektir. çünkü elde edilecek kâr çok fazla.

    edit 3

    çok fazla sayıda mesaj aldım. 800 milyar metreküp doğalgaz türkiye'yi enerji devi yapmaz deniliyor. evet doğru bizi enerji devi yapmaz. zaten enerji devi olmak kimin umrunda? türkiye suudi arabistan,iran,katar veya venezuela değil. türkiye ekonomisi üretim ve hizmete dayalı bir ülke. biz deli gibi çalışarak paramızı kazanıyoruz. bir doğalgaz kaynağı bulunduysa ilk bakmamız gereken nokta bu enerji kaynağının bizim enerji ihtiyacımızı karşılayıp karşılamayacağı.

    türkiyenin her sene enerji harcamaları nedeniyle 20-30 milyar doları başta rusya ve iran olmak üzere yabancı ülkelere gidiyor. ithalatta en çok para harcadığımız alanlardan birisi enerji sektörü. türkiye, doğalgaz ve petrole çok fazla para veriyor. eğer enerji sahasında kendi kendimize yetebilecek bir konuma gelirsek bu durumda dışarıya harcadığımız para ciddi oranda kısılır ve bu bizim için yükselişe geçmek demek.

    her sene on milyarlarca dolarımızın dışarıya gitmek yerine ülke içinde kaldığını bir düşünün? bizim için yatırım ve üretim iken rakiplerimiz için büyük miktarda kayıp demek.

    edit 4

    @skrrt uyardı haberde metreküp değil feet geçiyor. o sebeple yanlış sayıyı kaldırdım.

    edit 5

    erdoğan'ın açıklamasına göre 320 milyar metreküp doğalgaz bulunmuş.kaynak 800'ün yarısı bile değil. açıkçası bu sayı ekonomiyi şahlandırmaz ancak elbette iyi gelir. inşallah daha büyük rezervler bulunur.
654 entry daha
hesabın var mı? giriş yap