• türkiye'de gerçek anlamda mikroelektronik üretim yapan ilk ve tek kurumu. 1980 yılında nato'nun desteğiyle kurulmuştur. 3 mikron ile başlayan proses, büyük çabalarla 1 mikrona düşürülmüştür. şu anda 0.7 mikron teknolojisinde mikroçip yapabilmektedir. son yıllarda uekae'ye bağlı olup, silahlı kuvvetlerimize bazı gizli askeri projeler için özel entegreler geliştiriyorlar.

    türkiye'nin bilim konusunda göz nuru olan bu yere girip gezme şerefine erişmiş birkaç kişiden birisiyim. bu gibi yerler cleanroom olduğundan bazı bölümlerine insan sokulmaz, çünkü gelecek toz mikroişlemcinin mikroelektronik kısmına konabilir.

    türkiye'nin bu alandaki teknoloji seviyesini göstermesi açısından bir karşılaştırma yapalım: an itibarıyla intel'in yaptığı mikroişlemcilerde mos tranzistör kanal genişliği 65 nm'dir. yital ise bu konuda büyük bir kısmı 1980'de alınmış cihazlarla 0.7 mikrondadır (yani 700 nm, 10 kat daha büyük). ne kadar geriden gelsek de, türkiye'nin bu konudaki en iyi bilimadamlarına sahip bir kurumdur yital. duran leblebici ve atilla ataman bu kurumun çok uzun süre danışmanlığını yapmıştır.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap