• gözüme takılan üç türünü şöyle sıralayabilirim efenim.

    birincisi yardıma ihtiyacı olmadığı için yardım almak istemeyen insandır. pek bir şey diyemeyiz. zira bu kişinin yardıma ihtiyacı yoktur. yani yaptığı işin yardım almayı gerektirecek bir durumu yoktur ya da yardım almak yaptığı işi daha da zora sokacaktır. yardım teklifinizi nazikçe geri çevirir.

    ikincisi hırs yapıp yardım almak istemeyen insandır. biraz terstir. "ben yapıcam, kimseye ihtiyacım yok" modundadır. çoğu zaman yaptığı işi eline yüzüne bulaştırır ya da işin süresini uzatır. yardıma ihtiyacı olduğunu kendisine bile kabul ettiremez. "yardım ister misin?" sorusunu "ulan bir işi beceremiyorsun, bir boktan anlamıyorsun, bırak bırak mundar ettin" gibi algılar. kendisi kafayı yemesi için nadasa bırakılabilir.

    üçüncüsü, yardım almaktan korktuğu için yardım almak istemeyen insandır. geçmişinde yardım aldığı konularda zarara uğramıştır ya da yardım aldığı kişinin işine kendisi kadar özen gösteremeyeceğinden korkar. güven duymakta zorlanır ki yanlış yapıyor da diyemeyiz. yardım etmek isteyen insanın dış görünüşü ve davranışları diğer iki seçeneğe göre bu seçenekte daha bir önem taşır.

    örnekler çoğaltılabilir. sonuç olarak karşılık beklemeden, iyi niyetle yardım etmek nasıl son derece erdemli bir davranış ise yardım almayı kabul edebilmek veya reddetmek de aynı derecede erdem ister, nezaket gerektirir.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap