14 entry daha
  • insanlarin zubeyde hanimin ikinci kocasinin varligini kose yazarlarindan ogrenmeleri, cuntaci dizayniyla genc beyinlerin noronlarini kiprastiran tarih kitaplarindaki kuzey kore tandansina bir ornektir. daha kotusu, okutulan o dandik kitaplarin otesini bilmeyen cumhuriyetin aydinlik ogretmenlerinin de gerzekligine isarettir. gerzeklik ya, illa kitapta mi yazacak, biri de iki dakikaligina bahsetseydi ragip efendiden, biri de kalkip "ataturk buna kizmistir" deseydi, okul bittiginde kazik kadarken ogrendik biz de oyle bir adamin varoldugunu, ataturkun uvey kardeslerini, annesine kusmesini filan. herkes ayri bir salak.

    ben mangonun kitabindan cevirip, "uvey abisi, sarisin ve acik tenli olusundan oturu kendisine uygunsuz bicimde yaklasacak erkeklere karsi korunsun diye ataturke bicak hediye etmis diye bir rivayet var" diye yazmistim, kotulenmekle ve bir iki luzumsuz yorumla kalmistim, 10 sene once bunu gazetede yazsan dava acarlardi. artik bu konuda yazilar cogaliyor ama ancak merak eden goruyor, tarih kitaplarinda da hala yok galiba.

    hele bu hafif olmasi gereken, isin neredeyse magazinvari tarafinda dahi fikir yuruturken dikkatli olmak zorunda kalmak ne bicim bir sikinti. neyse, bize dava acmakla ugrasmaz kimse, hem yurtdisindayim, guney korede mevsim 23. yuzyil oldugundan biz de birazdan ipv6'e geceriz, 48 numarayi da teker teker tespit edip soksunlar munasip yerlerine. bence ataturkun bu kadina yaptigi buyuk bir anlayissizlik. ikinci evliligine karsi cikmasi yani. kadin gencecik yasinda dul kalmis, ne yapacak, adamin oedipus kompleksini mi cekecekti olene kadar tam 40 sene boyunca. biraz hik mik ettikten sonra destek olsaydi iste. hem ragip efendi de it kopuk degil ya, o da dul, hali vakti yerinde bir adam. ayni evde kalmazsin ama oyle terslemeler, kucucuk cocukmus gibi kusmeler. o tarihte tanisaydim herhalde derdim bu adam ailesini idare edemiyor, ulke mi idare edecek. ote yandan tarih ailesini idare edemeyen pek tasakli ve basarili devlet adamlariyla dolu. augustus caesar var mesela, ulu onderle kiyas kabul etmese de idare edin. en azindan karisini kizini uver kardeslerini rahat rahat konusabiliyoruz
274 entry daha
hesabın var mı? giriş yap