131 entry daha
  • haftalardir nasil anlatacagimi bilemedigimden oturu gitmek isteyenlere belki yardimci olur diye hakkinda sadece sunlari yazabildigim diyar.

    - muson zamani gidiyorsaniz guneye fazla inmeyin, bir sonra gideceginiz sehirdeki hava durumunu arastirin ve sitmaya karsi korunun. (bkz: lariam)

    - sehirlerarasi trenle yolculuk edin. turistseniz hemen her tren istasyonunda bir danisma ofisi olur, elinizden tutarlar, cok yardimci olurlar. onlara danisin.

    - ozellikle yogun sezonda gittiyseniz tren biletinizi onceden alin. gece uzun bir yolculuk yapacaksaniz ac 2nd ya da 3rd class bilet aliniz. koltuk yeterli derseniz de ac chair car aradiginiz cevaptir. konformist takilmak istemem anlayisi icin de onerim sleeping vagonu olacaktir. dikkat! sleeping yatakli vagon degildir ama o topraklarin insanlariyla tanisip, kaynasmak adina en iyi ortami sunar size.

    - vaktiniz kisitli ama bir sehrin turistik yerlerini gormek istiyorsaniz her eyalette bulunan turizm bakanligina bagli turlara katilin. kale, saray, tapinak manyagi olursunuz ama dedigim gibi az zamanda cok is basarmanizi saglar.

    - bir sehre, kalacaginiz yer belli olsa bile hava karardiktan sonra inmemeye calisin. aksilik denen sey basiniza her an gelebilir, buna hazirlikli olmak adina seyahatinizi planlarken buna dikkat edin.

    - hindistan'da yabancilar irk ozelliginden dolayi haliyle kabak gibi siritirlar. bizim de asina oldugumuz bir seydir bu ama orda daha yogun bir sekilde turizm sektoru calisanlari ve komisyonculari tarafindan taciz edilirler. bundan kacmaniz mumkun degildir ama bazi konularda uyanik olmak gerekir. sokakta bi sekilde muhabbete girip 10 dakka icinde sizi amcasinin dukkanini ziyarete cagirabilirler. hindistanli insanlarla tanisip muhabbet etmek ister, kulturu tanima pesinde kosan ziyaretci ama bu pek kolay olmayabilir.

    - lonely planet india bu topraklardaki kutsal kitabinizdir, okuyunuz, sozunu dinleyiniz. deneysel ya da maceraci takilmak ilk baslarda cok akillica olmayabilir.

    - ulasim icin taksiden cok auto rikshaw u tercih edin ama oncesinde kutsal kitaptan ucreti ogrenip, mutlaka pazarlik edin.

    - yaninizda kagit mendil, islak mendil ya da tuvalet kagidi bulundurun. cogu lokantada ihtiyaciniz olabilir.

    - sakin ve sakin acik yarayla gezmeyin. yaranin da yara olmasi gerekmez, misal kasidigim sinek isirigi varanasi sokaklarindaki 5 saatlik yuruyus sonrasinda enfekte oldu.

    - yaninizda sunlari mutlaka bulundurun:
    havlu
    ilaclar: mide bulantisi hapi, antibiyotik, yara banti, agri kesici ( bi doktora danisin mutlaka gitmeden)
    terlik
    turk kahvesi ( bu mutlaka sart, hafif ya da agir mutlaka ishal olacaksiniz. bu durumda tek kurtulusumuz yarim corba kasigi kuru turk kahvesine 5, 6 damla limon damlatmak ya da bir butun lime, ayni sey)

    - komisyon olayinin en rahatsiz edici boyutu tren istasyonu ya da hava alanindaki taksi ve auto rikshaw'cilarinkidir ve bazi sehirlerde bu nerdeyse bir kuraldir. onceden rezervasyon yaptirmadiysaniz ( hatta bazen yaptirsaniz bile) sizi otele goturen aracin surucusu otelden komisyon alir ve bu sizin cebinizden cikar. misal geceligi 500 rupiyse, resepsiyon size 600 der ve siz odaniza ciktiktan sonra disarda bekleyen sofor resepsiyona gelir, 100 rupisini cebe atar ve diger gunlerde de 100 rupi fazla odeyeceginiz icin oteldekiler de bu ise pek ses cikarmazlar. onceden rezervasyon yaptirip fiyatta anlasirsaniz, bundan pacayi siyirabilirsiniz.

    - otelde kalmaya karar vermeden once kalacaginiz odayi mutlaka gidip gormeniz bilumum sagliniz acisindan faydalidir.

    - hijyen manyagi ve aciya karsi asiri hassasiyetiniz varsa, hindistan'a gitmemeniz daha akillica olabilir.

    - tapinak onlerindeki ya da sokaktaki saticilardan uzak durun hatta ne sattiklarina bakmayin bile. bir tanesine ' how much is this- soru isareti ' ( yeni klavyede soru isaretini bulamadim) dediginiz an etrafinizda onlarcasi belirir ve siz oradan aracla kacmadikca pesinizi birakmazlar. ayni sey dilenciler icin de gecerlidir ama bunun hakkinda biraz yazmak isterim. yoksul insan sayisi fazla oldugu icin sokakta rastlayacaginiz dilenciler de cok olacaktir ve gordugunuz manzaralar icinizi acitan cinsten olabilir. zayif kucucuk bi bebegiyle dilenen bir kadin ' food, food' diyerek bebegini gosterdiginde kanimca yapilabilcek seylerden birisi varsa yaninizda ona yiyecek vermektir. cantamdaki muzu uzattiktan sonra kadinin ' 5 rupi' seklinde devam etmesi onun sucu degildir. para kazanmak icin dilenmek hakkinda ahkam kesemem su an, mecburdur belki buna. belki dilenmese cocugu acliktan olecektir ya da en kolay para boyle kazaniliyordur.. dedim ya, bilmiyorum. mesela dilenen kadinlarin bebeklerine bakkaldan sut aldiginizda, kadinin sut kutusunu bakkala goturup daha ucuz fiyattan satmasi da fakirliktendir, bilmiyorum. cevrenizdeki yoksul insanlara ya da dilencilere aman vermeyin, onlari gormezden gelin degil de niyetim, soylemek istedigim. oraya cilgin atmaya gitmediginiz asikardir ve hindistan'da guzel fotograflar cekilir ama o karelerin disinda goreceginiz ya da yasacaginiz cogu seyi tasimasi agirdir. belki de en agiri cogu zaman kendinizi aciz hissetmenizdir. o kadina 5 rupi ( 250 kurus bile yapmiyor) vermemek kendi icinde bir etigi olsa da yine de pis bir duygudur.

    - bir suru uyariyi ve farkli gorusleri okuyup kafanizda bir sey canlandirmamanizi oneririm. her giden farkli hikayelerle doner ve herkesin hikayesi sadece o gozlere aittir ve sizinki de size has olacaktir. hindistan hindistan gibidir ve kiyas goturmez. merakla ya da kacamak bakislarla izlerken; o size kendini, sizin izin verdiginiz kadar anlatacaktir.
    - gidin ve yasatabildigi, yasayabildiginiz kadarini gorun derim.
    namaste!
1703 entry daha
hesabın var mı? giriş yap