6 entry daha
  • efenim öncelikle söze şurdan başlamak gerekir: iki adet chpden söz edilebilir. bunlardan birincisi atatürk'ün kurduğu chp'dir. ikincisi ise tarihdeki gelişimi ile bugünkü haline ulaşmış olan chp'dir.

    (lütfen sakin sakin okuyalım. provokasyon içermeyen sadece bilgi veren bir entrydir.)

    atatürkün kurduğu chp sağcı ya da solcu değildir. orta yol, üçüncü yol vb şekillerde ifade edilen korporatizm'i benimsemiş bir partidir. parti programı dönemin ünlü korporatist partilerinin programlarının türkçeye çevirisinin harmanlanmasından başka birşey değildir.

    bu şablon alınıp türkiye şartlarına başarıyla uyarlanmıştır. korporatist yapının birebir taklit edilmesindeki en büyük etmen uygulayan geri kalmış iki küçük devleti birden bire geliştirerek devler arasına sokmasıydı. (gerçi bu iki devlet bu güçle çok can yaktı ama o sonraki dönemde).(ayrıca savunan iki partinin çok başarılı olmasıydı. oy oranı açısından.)

    hadi lan sallıyorsun diyenler için bir nokta: devlet tarafından bu söz konusu partilerin programlarının tercümeleri basılıp dağıtılmıştır. isteyen arşivlerde bulabilir.

    hatta bunların dışında korporatist sloganlar da doğrudan türkçe'ye çevrilerek ya da azcık değiştirilerek kullanılmışlardır. (türk, ögün, calış, güven; tek millet, tek devlet; denk bütçe eşit ödeme işte cumhuriyet sermayesi!!!)

    diğer olaylar:

    korporatist sistemin en önemli araçlarından biri olan planlama için devlet planlama teşkilatının kurulması.

    korporatist sistemin iç denetim mekanizması olan müfettişlik sisteminin kurulması. (devleti, bürokratları, vekilleri, kurumları ve parti-devlet bütünleşmesinden sonraki dönemde partiyi denetleyen yüksek yetkili müfettişler.)

    korporatist sistemdeki lider imajının aynen kullanılması. (burada bir ek bilgi verelim. atatürk'ün ilk soyadı öncü'idi. mustafa kemal öncü yani. fakat daha sonradan işimize yarar diye ya da atatürk'e yalakalık olsun diye herkes öncü soyadını almaya başlayınca meclis mustafa kemal'e atatürk soyadını vermiş ve bu soyadın başka biri tarafından kullanılması yasa ile engellenmiştir.)

    bu iki ünlü korporatist partinin adları italyan faşist partisi ve alman milliyetçi sosyalist işçi partisi'dir. (sakin, aman diyim devamını oku.)

    fakat atatürk chp'si bu örnekler gibi faşist (ırkçı) bir parti asla değildi. faşizm yerine toplumsal dayanışma ve uzlaşı (halkçılık / solidarizm) ilkesini benimsemiş ve özümsemiş bir partiydi.

    (bkz: solidarist korporatizm)

    şuandaki parti ise kendisini sosyalist olarak tanımlamaktadır yani solcudur. yani sanırım öyledir.

    atatürk'ün kurduğu chp derken şunu da belirtelim kuruluş yıllarındaki ortamda öyle çeviriye falan vakit yoktu. ekşın zamanıydı. biraz daha sonrasında oluyo bunlar. 1927'den sonra.
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap