150 entry daha
  • "insanlığa ne yararı var bunun, yaşam olamaz ora çok sıcak, insan yaşayamaz orada" yazan sözelci kardeşler, cehaletlerini kustuktan sonra entryleri silerlerse, hem kasıyor, hem de seviye düşüyor.

    özellikle abiyogenez için çığır açabilecek bir bilgidir. şu an yaşamın kökeni ile ilgili ele alınan tek ortam örneği dünya. dünyanın geçmiş çağlarındaki belirli atmosfer, hidrosfer ve litosfer durumları üzerinden yola çıkılıyor çünkü canlı oluşumuna uygun olduğu kanıtlanan tek bölge, gezegenimiz.

    fakat venüs üzerinden böyle bir keşif yapılırsa, bu araştırmalarda ele alınabilecek değişken sayısı, uygun ortam referansları devasa derecede artıyor. dolayısıyla yaşamın kökeni hakkında yeni ve devasa bir araştırma konusu ortaya çıkmış oluyor. şahsen ben konu ile ilgili bir bilim insanı olsam, ağzımın salyası akar, günlerce uyuyamazdım.

    durumun çok önemli ikinci etkisi de bilim ve din felsefeleri arasındaki soğuk savaş alanında olur diyorum. özellikle "bizim ne işimize yarayacak" diye ağlayan, evangelist kırması "her şey bizim için yaratıldı" kafasındaki bireylerin, zamanında venüs üzerinde ortaya çıkmış bu "hayat" kalıntısının neden yaratıldığını nasıl açıklayacaklarını ben şahsen merak ediyorum. bu konu kesinlikle bu tartışmalara dahil olacaktır.

    aynı zamanda bu durum şunu da gösterebilir ki, hayat ihtimali belki de düşündüğümüz kadar ender değildir ve belki de "burası cehennem gibi" dediğimiz bir çok gezegen bilmediğimiz bir yaşam formu barındırıyor olabilir. görmemiz için referansların tekrar düzenlenmesi gerekiyor olabilir ve bu buluş bu çalışma için devasa bir adım oluşturuyor olabilir. hatta ve hatta "canlılık, cansız maddenin davranış biçimidir" sözü çok daha somut bir anlama kavuşabilir. belki de bu "indirgenemez karmaşıklık" safsatasından öte, bilimin düşündüğünden çok daha basit bir olgu haline gelebilir canlılık denen şey. bildiğiniz kömürün elmasa dönüşmesi kadar basit ele alınmaya başlanabilir bilimde canlılık olgusu ve bu yola bu buluş ile girilmiş olabilir.

    kısaca "elma biz yiyek diye var" diyenler, "bizim ne işimize yarayacak" diyenler takip etmesinler, zorla değil. sanki newton zamanında her boku, siz köylüler yararlanın diye araştırmış gibi, aynı köylüler şimdiki bilimden kendilerine yarar arıyorlar...

    bilim sizin için benim için değil, bilim bilgi içindir. o bilgiyi şirketler kullanır, size yarayacak hale getirirse getirir. getirmez ise kolektif bilimde o bilgi, daha sonraki gelişmeler için kullanılır. siz köylüler ölümsüz olun diye değil yani.

    o yüzden benim gibi köylüler heyecan içinde bekliyoruz.
137 entry daha
hesabın var mı? giriş yap