276 entry daha
  • eğer venüs'te bulunan fosfin gazının, yüzeyden 50km yukarıda yaşayan bakteriler tarafından üretildiği kesinleşirse, bu insanlık tarihinin en önemli keşiflerinden birisi olacak ancak bu keşfin önemini asıl belirleyecek olan, söz konusu bakterilerin ortaya nasıl çıktığı bilgisi olacak.

    elimizde şöyle 3 ihtimal var.

    1- bakteriler oraya dünya'dan gitti.

    böyle bir ihtimal, oraya giden uzay araçlarındaki bakterilerden daha çok, geçmişte dünyaya çarpan göktaşlarının atmosferden dışarı yolladığı kaya parçalarının üzerindeki bakterilerle mümkün. dünya'ya, mars'tan düzenli olarak parçacık düştüğünü biliyoruz. mars'ın terminal velocity hızının düşük olması ve güneş'in kütle çekimi gibi iç güneş sistemine doğru parçacık akışını kolaylaştıran bir faktör varken, bu nispeten daha kolay bir alışveriş. ancak, dünyanın geçmişinde var olduğunu bildiğimiz şiddetli çarpışmaların da, dünya'dan venüs'e düzenli olarak parçacık yollamış olması büyük bir olasılık.

    söz konusu bakterilerin, böyle bir yolculuğa dayanıp dayanamayacağı ve venüs'e ulaşıp orada kolonileşecek hacme ve dayanıklılğa sahip olup olmadığı ise bambaşka bir tartışma konusu. venüs'ün yüzeyinin şu anda yaşamın gelişmesi için son derece zorlu şartlara sahip olduğunu biliyoruz ancak geçmişte bu şartlar şimdikinden çok daha uygudu. venüs'ün yüzeyinde bir dönem okyanus bulundurduğu düşünülüyor ve gezegenin bu hale gelmesi, şiddetli bir sera etkisiyle atmosferdeki karbondioksit miktarının süratle artmasıyla oluyor. yani, geçmişte, hem dünya'nın, hem de venüs'ün aynı anda bakteriyel hakat bulundurmuş olması mümkün. hatta, dünya'daki hayatın, venüs'te başlamış olması da mümkün ki, bu da ikinci ihtimalimiz oluyor.

    2- dünya'ya hayat venüs'ten geldi.

    venüs, geçmişte, dünya'ya çok daha benzer bir gezegendi ve özellikle de yüzey okyanuslarının varlığı burayı hayatın filizlenmesi için uygun bir yer haline getirmiş olabilir ve hatta güneş sistemi'ndeki ilk hayatın venüs'te ortaya çıkmış olma ihtimali de var. mars'ın da, geçmişte yüzeyinde su bulundurduğunu düşünürsek, bu 3 gezegen arasında yaşam alış-verişi olma ihtimalinin çok da az olmadığını söyleyebiliriz.

    3- dünya ve venüs'te hayat birbirinden bağımsız olarak başladı.

    asıl heyecan verici ihtimale geldik şimdi. her ne kadar ilk 2 ihtimalden birinin doğru olması da çok önemli bir gelişme olsa da, hayatın dünya ve venüs'te birbirinden bağımsız olarak başlamış olduğunun ortaya çıkması, şu an evren'e dair en büyük gizemlerden birisini çözmüş olur. 8 gezegenli güneş sisteminin, 4 katı gezeninin ikisinde, birbirinden bağımsız olarak hayat başladıysa, burdan evren'de hayatın ortaya çıkışının nadir bir olay olmadığı sonucuna varabiliriz ki, böyle bir bilginin ne kadar önemli olduğunu anlatmam mümkün değil. hayatın nadir olduğu evren ile bakteriyel yaşamın çok kolay olduğu evren birbirinden aşırıcı derecede farklı yerler.

    şu an, dünyadaki hayatın kökenini tam olarak bilmiyoruz. aminoasitlerin, proteinlere ve proteinlerin de hücrelere evrildiği süreçleri anlayabiliyoruz. ancak, dünyadaki hayatı başlatan aminoasitlerin kökenini henüz çözebilmiş değiliz. bu temel yapı taşlarının olası kaynakları arasında okyanus temelindeki jeolojik süreçler ve kuyruklu yıldızlar var. amino-asitler'den proteinlere geçişi anlayabilsek de, proteinlerin nasıl yaşayan hücrelere geçiş yaptığını henüz anlayabilmiş değiliz ve hatta yaşamın tam olarak hangi noktada başladığı üzerinde bile bir görüş birliği yok. bir proteini oluşturan bütün molekülleri bir araya koyduğunuzda ortaya yaşam çıkmış olmuyor ve bu sürecin dünya gibi, venüs'te de yaşanmış olması bunun aslında o kadar da nadir yaşanan bir şey olmadığı argümanını destekliyor.

    venüs ve dünya'da birbirinden bağımsız olarak hayat başlaması ihtimalinden bahsederken, bunun tam olarak hangi aşamaya kadar bağımsız olduğunu anlamak büyük önem taşıyor. yani, kuyruklu yıldızların her iki gezegene de aminoasit taşımasıyla, her iki gezegenin de kendi jeolojik süreçleriyle aminoasit üretmiş olması arasında fark var. aradaki bağımsızlık, hayatın ortaya çıkması sürecinin ne kadar gerisine giderse, ortaya çıkan sonuç o derece heyecan verici oluyor. o yüzden, ilk 2 ihtimal çok heyecan verici değil, çünkü eğer venüs'teki hayat bakteri halindeyken oraya dünya'dan gittiyse, bu dünya'da hayatı ortaya çıkaran süreçlerin nadir olma ihtimalini masada bırakıyor. hayatın, evren'in her yerinde kolayca ortaya çıkabilen bir şey olması ihtimali, gerçekten inanılmaz heyecan verici bir olay.

    özet olsun diye yukarıda bahsettiğim senaryoları, en az heyecan vericiden, en çok heyecan vericiye doğru sıralayayım.

    venüs'teki bakteriler oraya dünya'dan gitti.
    <
    bakterilerin kaynağı venüs ve dünyaya bakteriyel yaşam oradan geldi
    <
    kuyruklu yıldızların dağıttığı aminoasitler hem venüs, hem de dünya'da bağımsız olarak yaşam başlattı.
    <
    hem dünya, hem de venüs, kendi jeolojik/kimyasal süreçleriyle doğadaki elementlerden aminoasit üretip yaşam başlattılar.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap