32 entry daha
  • yanlış anlaşılmış bir pop sosyal psikoloji kavramı.
    bu durumu kanıtlayan deneylerin olması insanın düşünce gücüyle kaşık hareket ettirebileceğini kanıtlamaz.
    kötümserin haklılığının tek sebebi bu teori değildir, kötümserin gerçekçi olma ve öngörme yeteneği de değerlendirilmelidir. bazı insanlar kötü olasılıkları görmek konusunda çok daha fazla hesaplı kitaplı olmadan kaynaklı bir seçicilik de gösterirler. bu istedikleri kehanetleri gerçekleştirme güçleri değil, aksine öngörme yetenekleridir.
    ha yoksa şimdi açalım gençliğe hitabeyi diyelim ki atatürk de kendini gerçekleyen kehanet yaptı. bu da olur, bu da olur canım memleketim..
    sonuçta placebo etkisinin kanıtlanmış olması nasıl ilaçların etkisiz olduğunu ispatlamazsa başta eğitim psikolojisindekiler olmak üzere sosyal psikolojideki kendi kendini gerçekleyen kehanet -self fulfilling prophecy- deneyleri de bir şeyi inanarak var ya da yok edebileceğimizi ispatlamaz. zaten psikoloji ispat aramaz, istisnaların da bilincindedir.
    şimdi böyle önceden uyaran insanları 'self fulfilling prophecy yaptın' ile suçlamak da ne derece abesle iştigaldir ayrı konu.
    öncel tutumlar tabii ki ilişkilerde de hayatın her alanında da etkilidir. ancak bunların sonucu yarattığını iddia etmek de fazlaca iddialı olur.
    içgüdüsel olarak ya da sezgisel olarak varılan bilgilerin -intuition- doğruluğunu ispatlamaya çalışmak gibi çabalardır bunlar.
    veridirler ama kanıt değildirler.. hele genellemelere varmak için saçma çıkış noktaları oluştururlar. bu yüzden pop sosyal psikolojik malzemelerle hazırlanan soslanan geyikler bazı kişiler için üzücüdürler.

    -abi işte bak kendi kendini gerçekleyen kehanet yaptın. sen demesen yemeyecektik o golü.

    -placebo etkisi keser bunu ya, bak bişiyciği yok.
    falan fişman...
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap