510 entry daha
  • güney kore dışarıdan ne kadar gelişmiş gözükse de bir takım olumsuz yanları var. her ülkede olduğu gibi.

    güney kore toplumu homojendir. güney kore'de çoğu kişi yerel halk olduğu için yabancılara karşı bir ayrımcılık söz konusu. bilerek olmayabilir ama bir ayrımcılık var. cildiniz ne kadar açıksa o kadar iyi. avrupa ülkesi vatandaşları ve amerikalıları putlaştırdıklarını düşünüyorum. örneğin ingilizce öğretmet için ülkeye gelen siyahi bir expat, işçi alımı konusunda beyaz bir expat'e göre daha dezavantajlı. korelilerin kendi aralarında tenlerine göre bile bi ayrımı olduğunu farkettim. daha koyu tenliler* genellikle açık hava da daha çok güneş gördüklerinden toplumda dışlanmaları olağan bir durum.

    kültürleri büyük oranda gelenekselci. genç nesillerce bu durum biraz daha değişse de erkekler güney korede biraz daha avantajlı.

    yaşınızın güney korede kaç olduğu çok önemli. insanlarla diyaloğunuz genelde yaşa dayanıyor. bir güney koreliyle aynı yaştaysanız arkadaşsınız demektir. ancak yaş farkı varsa büyük olan daha şefkatli ve koruyucu olurken, küçük olan kişi daha itaatkar olmalıdır.

    dış görünüş her şey demektir. güney korede daha parlak bir gelecek için estetik ameliyatı çok yaygın. metro istasyonlarında, billboard'larda yaygın bir şekilde estetik ameliyatı reklamları görmeniz mümkün. bazen insanların birbirlerine aşırı benzediğini düşünebilirsiniz, endişe verici. kadınların ve erkeklerin modaya aşırı önem vermesi de cabası. uzun yün kabanlar, şişme montlar, makyaj malzemeleri... gördüğüm kadınların çoğunun ayakları topuklu ayakkabılar yüzünden yaralanmıştı bu da ayrı bir durum. her özgeçmiş (bkz: cv) bir fotoğraf barındırır ve zayıf bir kadın/erkek olmak her şeydir.

    toplumsal baskı. başkalarının ne düşündüğüne çok önem veriyorlar. arkadaşlarınızdan, patronunuzdan her yönden baskı alıyorsunuz. bir iş yerinde en genç olan her işi yapmak zorunda yoksa kovulabilirsiniz. ölüm döşeğinde olmadığınız sürece iş izni diye bir şey yoktur. eğer bir izin söz konusuysa iş arkadaşlarınız sizin tembel olup işten kaytarabileceğinizi düşünecek ve arkanızdan konuşacaklar.

    alkol konusunda ise insanlar genç yaşta içmeye başlıyorlar. sokaklarda kusanlar, duvara işeyenler sizi şaşırtmasın.

    bireysellik söz konusu değil. birey olmak için eğitilmediklerini düşünüyorum. eğitim sadece ezber üstüne ve basmakalıplıklarının dışlarına çıkmak için çabalamıyorlar zira bu durum güney kore'nin neden intihar oranlarında yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. eğitim sistemleri tek boyutlu, görüşlerinde farklı olan insanlar genellikle bir süre yurt dışında yaşamış olanlar.

    eğitim konusunda biraz daha eklemem gerekirse güney korede öğrenciler ebeveynlerinden daha çok öğretmenlerini görüyorlar. 10-12 saati okulda geçiren öğrenciler bile var. okuldan çıktıklarında ek ders için gittikleri kurslar var, akşamın bir saati sokakta yürüyen üniformalı öğrencileri görürseniz şaşırmamalısınız. yabancı dil konusunda ingilizce bilen sayısı fazla fakat konuşan kişi yok diyebilirim. genellikle kanada veya amerikada yaşamış olan korelilerle ingilizce konuşma eğilimindeler.
379 entry daha
hesabın var mı? giriş yap