3752 entry daha
  • soykırım sadece 1915 olayları değil, daha 1800'lerin sonlarında başlamış ve 1915'e kadar on binlerce ermeni ve süryani'nin katledilmesi, mahallelerinin yok edilmesi (özellikle adana'daki korkunç katliam), mal ve mülklerininin yerel gruplar (özellikle kürt, ama devlet koordinasyonu ile) eliyle yağmalanması ile başlayan bir süreçtir. unutmayın ki bu katledilen onbinlerce ermeni kanun gereği silaha sahip değildi. ermenilerin askere alınması ve silahlandırılması 1.ww’den hemen önce oluyor, sonra da geri çeviriliyor. ama öncesi tarihte onbinlerce ermeni daha silahsızken katledilmiş, malları mülkleri yağmalanmıştır türkçü ve islamcı söylemler arasında.

    osmanlı son 50 senesinde ermenileri ve süryanileri yok etmeye yönelik birçok girişimde bulunmuş, doğu hristiyanları'nın yarattığı zengin coğrafya bugünkü taşralı haline getirilmiştir. bu muazzam yağmadan doğu anadolu asla geri dönememiştir. bugün oraların ürettiği faşizan taşralı zihniyet bu yağmanın üzerine kurulu başarısız bir düzenin uzantısıdır. örneğin bugün çomarlığı dillere destan yozgat, erzurum, sivas, elazığ gibi coğrafyalar bir dönemin zengin kozmopolit şehirleridir. burayı ele geçiren zihniyet 100 yıldır gidenlerin yerine bir tane tuğla bile koyamamıştır. hatta hala ermeni evlerinde yağma için define aranır. düşünün kırsal toplumun zihinsel kodlarına işlemiş ermeni kadınları almak ve mallarını yağmalamak. biz ülkenin daha eğitimli özgürlükçü kesimleri bugün hala bu taşra zihniyetinin altında ezilmekteyiz. bugün hala bizlere kadınlarınızı çocuklarınızı kim koruyacak, bunların kadınların helaldir gibi söylemler üretenler bu düşüncenin yüzyıllık devamıdır.

    ulusal bilince okuma-yazma oranı yüksek olan ermeniler arasında daha önce ulaşıldığı için ermeniler bu taşralı sünni kesim arasında yok olacaklarını öngörerek, örgütlenmişlerdir. bu örgütlenmeler daha sonra bazı ermeni milislerin de katliamlara girişmesine ön-ayak olmuştur. osmanlı'yı ele geçiren türkçü hareket ise ermenilerin yeni kurulacak düzende bir tehdit olacağını öngörerek ermenileri bitirmek için planlara girişmiştir. karşılıklı paranoya ortamında osmanlı 1.dünya savaşına girince de bazı ermeni milis örgütleri uluslarını kurmak için ideal koşulların oluştuğunu düşünerek bir savaşa girişmiştir.

    bu savaş kanlı bir etnik temizlik savaşıdır, ve hem türkler hem ermeniler birbirlerini katletmeye başlamıştır.
    sonuç olarak ermeniler zayıf taraf oldukları için ve bekledikleri gibi batıdan ve rusya'dan destek alamadıkları için devasa bir etnik temizliğe maruz kalmıştır. bütün bir anadolu'dan buraların belki de devamlılığı en uzun süren medeniyeti korkunç bir biçimde silinmiş, bu süreçte ermeniler feci şekilde yüzbinlerce ölüm yaşamıştır. kadınları öldürülmediyse zorla alıkoyulmuş, çocukları öldürülmediyse türklere verilmiştir. bütün yarattıkları zenginlikler ve zanaat yağmalanmış ve bunun üstüne çöken “komşularına” gavurun ganimeti olarak verilmiştir.

    bu trajedinin soykırım olup olmadığını konuşmak bile acı verici.
    sonuç olarak ermeniler osmanlı'da türkçü, ermeni haklarına karşı çıkan, ermeni varlığını yok etmeyi planlayan yeni bir rejime karşı ayaklanmıştır. sistematik bir şekilde anadolu'dan katledile katledile sürülmüşlerdir.
    burada soykırım mı değil miyi tartışmadan önce resmi bu korkunç yıkıma olan yaklaşımımız zaten sorundur...

    ek edit: bir diğer yazarın dediği gibi bu katliamların ermenilerde patlamasında balkanlarda yaşanan muazzam hezimet ve kayıpların verdiği psikoloji elbette gözardı edilemez.
1541 entry daha
hesabın var mı? giriş yap