3 entry daha
  • kpss eğitim bilimleri testinin 18 sorusunu barındıran bir alandır. eğitim bilimleri testi genel olarak çeldirici (seçenek) yazmanın zorluğu sebebiyle eğitime duyarsız bir testtir. yani, eğitim bilimleri dersleri almamış olan, sadece okuduğunu anlayan insanlar bile en azından 60 soruyu doğru cevaplayabilirler. ancak, bu özelliği taşımayan kısımlardan birisi ölçme ve değerlendirme bölümüdür. bu alanın eğitimi alınmadan dersi çalışılmadan bu soruları yapmak mümkün değildir.

    alan kabaca dört kısımdan oluşur:
    1) temel kavramlar ve tanımları (ölçme, değerlendirme, ölçek, ölçüt, değişken türleri, değerlendirme türleri, ölçek türleri)

    2) ölçme araçlarında bulunması gereken özellikler (güvenirlik, geçerlik, kullanışlılık, güvenirlik türleri, ölçmede hata türleri, geçerlik türleri)

    3) sınav türleri (yazılı sınavlar, kısa cevaplı testler, boşluk doldurmalı testler, sözlü sınavlar, çoktan seçmeli testler, doğru yanlış testleri, portfolyo, performans testleri)

    4) temel istatistik (verilerin tablolardan okunması, ortalama bulma, ranj, varyans, sağa sola çarpık dağılımlar, korelasyon, madde analizi)

    bu konulardan üçüncüsü diğerlerinden daha kısa olmakla beraber diğerleri için hemen hemen aynı süre harcanarak çalışılabilir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap