• atatürk'ün edebiyat sohbetlerinde söz konusu tevfik fikret'e gelince çağrışımların halkasında hemen mehmet akif'in akla gelmesiyle oluşan soru. ataturk ve edebiyat adli kitabin bir bolumunde konuyla ilgili $unlar soyleniyordu:

    fikret'i tutanlar olduğu gibi akif'i de tutanlar vardı ve var olucaktır. ancak atatürk her iki yazar hakkındaki görüşlerini açıkladıktan ve her ikisi hakkında da övgü ile bahsettikten sonra kişisel tercihini çok açık bir şekilde tevfik fikret'ten yana kullandı.
    toplumu içine düştüğü tutsaklıktan ve bunalımdan kurtarmak için bir devrime hazırlanan mustafa kemal, bu didaktik-lirik şiirler* karşısında adeta büyülendi.
    fikret'in türkiye sınırlarını aşıp taşan mücadeleciliği, yüksek edebi değeri ve takdir ettiği inkılapçılığı onu atatürk'e yaklaştıran unsurlardı.
    kuşkusuz mehmet akif de büyük bir şairdi. atatürk istiyordu ki, böylesine etkili, coşkun, şiirleriyle yığınlar üzerinde etki yapan bir şair, kalemini, islamın birleşmesi uğrunda değil, türk toplumunun gerçekçi ve akılcı yolda yükselmesi yolunda harcasın. ama akif, inandığı yoldan dönmedi. bundan ötürü yurtdışına bile çıktı. atatürk, kur'an çevirisini yapsın diye on bin lira da göndermişti. fakat atatürk daha sonraları akif'in bugün yarın diye bu çeviri işini uzattığını söyledi.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap