19 entry daha
  • asıl adı fermentasyon olmakla birlikte farklı mikroorganizmalarca yürütülen farklı tipleri bulunmaktadır.

    - alkol fermentasyonu: en meşhur maya saccharomyces cerevisiae tarafından bira, şarap ve bilimum alkol üretimleri için kullanılır. bu maya aynı zamanda ekmek üretiminde de kullanılmaktadır ve ekmek hamurunda da bir miktar alkol oluşur. ancak alkolün kaynama derecesinin 78, fırın sıcaklığının ise yaklaşık 250 derece olduğu düşünüldüğünde ekmeğin neden sarhoş etmediği anlaşılabilir.

    -laktik asit fermentasyonu: yoğurtta lactobacillus bulgaricus, turşuda lactobacillus plantarum bakterileri tarafından gerçekleştirilir. laktik asit, vücut fazla efor sarfettiğinde kollarda ve bacaklarda biriken bir asittir. ayran içildiğinde insanın uykusunun gelmesinin sebebi de laktik asittir.

    -asetik asit fermentasyonu: acetobacter aceti tarafından sirke üretmek için kullanılır. diğer fermentasyonların aksine oksijene dolayısıyla etkili bir havalandırmaya ihtiyaç duyar.

    -propiyonik asit fermentasyonu: bazı peynir çeşitlerinin kendine özgü aroma ve tatlarının oluşması için gereklidir. başrolde propionibacterium freudenreichii.

    bütirik asit fermentasyonu: eğer ki turşudan veya yoğurttan (küflenme hariç) iğrenç kokular geliyorsa bu olay olmuştur. gıda sanayiinde atıkların değerlendirilmesinde kullanılır. clostridium butyricum ve saz arkadaşları c. butylicum ve c. asetobutylicum tarafından gerçekleştirilir.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap