7 entry daha
  • fikirleri başka ortamlara aktarmadır. bilinmeyen, yabancılık çekilen bir olgunun, bilinen basit olgularla açıklanmasıdır.
    öğrencilere "sakla samanı gelir zamanı" atasözünü açıklayın şeklindeki abuk subuk kompozisyon soruları yerine rahatlıkla kullanılabilr ve tecrübeyle sabittir ki, çocuk böylelikle artık düşünmeye başlar.
    1.doğrudan analojiler, çok basit tipte karşılaştırmalardır: bu yöntemde öğrenciden sorunu tabiattaki canlıların çözdüğüne benzer bir şekilde çözmesi istenir. öğrenci bir hayvan, kuş, böcek vb.nin benzer durumda ne yaptıklarını esas alarak sorunlara çözüm getirmeye çalışır. mesela, üşümemek için hayvanların ne yaptığı incelenerek nasıl sıcak kalabileceğine ilişkin öneriler üretebilir.
    2.kişisel analoji: öğrencilerin, kendilerini bir eşya ya da başka bir canlının yerine koyması istenir.kişisel analojiler kullanılarak çocuklardan kendilerini bir köpeğin yerine koymaları, bir kelebek gibi uçmaları, ormandaki bir ağaç olmaları veya bir saatin yelkovanı olmaları istenebilir ve böylece onların yaratıcılık güçlerinin harekete geçirilmesi sağlanabilir.
    3. fantezik analoji: bir çeşit arzu ve temenniler listesi çıkarmaktır
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap