13 entry daha
  • her araplar ile alakalı başlığın altına arap sevücülerrrü üzülürrrr zaaaa diye damlayan arkadaşların yine damlayacağı başlıktır. o yüzden onlar gelmeden mala, davara, sığıra anlatır gibi anlatalım biraz.

    bak dostum, arap nedir onun tanımı ile başlayalım:

    --- spoiler ---
    arap: araplar, tarihî arap yarımadası'nda ortaya çıkmış ve zamanla antik mısırlılar, berberiler ve persler gibi toplumlar ile asimile olmuş, günümüzde ise çoğunluğuna arap dünyasının ev sahipliği yaptığı halk.
    --- spoiler ---

    şimdi bu arap dediğimiz arkadaşlar 500 milyon nüfusa yakın nüfusları olan, orta asya ve kuzey afrika çevresinde çoğunlukta olup tüm dünyada rastlayabileceğimiz bir millettir. yine bu arkadaşların "arap devleti" denen yirmi küsür devletleri ve emirlikleri cart curt vardır. bunların kimi kabile emirlikleri, kimi büyük krallıklar, kimi cumhuriyetlikler, kimi de sözde cumhuriyet diktatörlükler olup çoğunluğu müslüman olmakla beraber ciddi de hristiyan nüfusa sahip olan bir millettir. yine araplarla yaşayıp arap olmayan, ama dünyanın pek çoğu tarafından arap sayılan bazı milletler vardır (berberiler, tuaregler vs.) her neyse. yaşayışarı, anlayışları, dilleri bile bir arap devletinden öbürüne o kadar bambaşkadır ki. mesela "arapça" diye öğrenilecek tek bir ortak dil vardır belki ama bir suudun günlük arapçası ile bir faslının günlük arapçası arasında gram benzerlik kalmamıştır. arap büyük bir şemsiyedir tüm bu milletler için, ama altındaki dinamikler bambaşkadır. neyse, arap dediğimiz arkadaşlar aşağı yukarı bunlardır.

    sözlükçü sığırın aklına ise arap deyince tornadan çıkmış, tek tip, hepsi entari giyen, pilavi elle yiyen bir stereotip gelmektedir. onlarca arap devleti olması, bu devletlerin türkiye ile farklı ilişki dinamikleri olması (örneğin katar ile tr yakınken suudiler, bae, mısır ile bir süredir bozuktur), bu ülkelerin kendi aralarında dahi 10 yıllardır düşmanlıklr olması, aralarında bazılarının islami yönetim, bazılarının seküler, hatta bazılarının hristiyan cumhurbaşkanına sahip olması (bkz: lübnan) sözlükçü davarı enterese etmez. o 3 şey öğrenmiştir çünkü. "ehuhuhue arap sevicilerr arapları seviyor, ehühueheu araplar pilavı elle yiyor, eheuahah araplar sapıkkk"

    peki bu amınakodumun cahil, ırkçı davarına desek ki "senin bu araplar dediğin kimdir cahil orospu çocuğu? suudiler mi mesela? katarlılar mı? cezayirliler mi? libyalılar mı? suriyeliler mi? yoksa lübnanlılar mı? kimdir kardeşim? bunlar arap seviyor ehehehehe derken sen kimi, kimin sevdiğini falan kast ediyorsun? 400 milyonluk bir halkı sanki tek bir kişiymiş gibi görmek ne kadar akıllıcadır? veya diyelim ki cidden "arap sevici" var bu ülkede. bunlar kimdir? hangi arapları sevmektedir? genel olarak 500 milyon arabı mı sever, bunların devletlerini mi sever, bunların yöneticilerini mi sever? kimi sever bu "arap sevici" yoksa her müslümana taktığın cahilce bir yafta mı bu? veya mülteci düşmanı ve islamofobik bir davar olduğun için diline anlamını bilmedne yapıştırdığın bir sakız mı?"

    evet. hal budur. arap sevici lafı kadar irrite edici bir laf olmamakla beraber bu lafı kullanan her kim varsa kusura bakmasın cahil ve ırkçıdır. ırkçı olmayın sevgili suserlar. ırkçılık aptallıktır.

    edit: "arap kralına yas ilan ettileeearrrr"cilere de şuradan toplu bir cevap verelim. bu yasın sebebi ve dönemin dinamiklerini azıcık diplomasi tarihi, ki çok da eski değil 5 sene öncenin tarihi, bilen bilir aslında da burası ekşi sözlük işte. maalesef cehaletin gayya çukuru artık... neyse
    sevgili dostlar, arap kralı tam doğru bir tabir değil öncelikle bunu söyleyelim. bahsettiğiniz şahıs tüm arapların değil suudi arabistanın mefta kralı abdullah. (ki suudi arabistan dünya arap nüfusunun ancak %15 kadarını oluşturur) hani bu kadar basit bir bilgiyi neden açıklıyor diyecek arkadaşlardan özür dilerim ama maalesef bunu dahi bilmeden ırkçılık yapacak suserlerimizin olduğu maalesef bir gerçek... neyse efendim, bu abdullah abimiz 90 yaşında mortu çekmeden önce bir 10 sene krallık yapmış bir arkadaş. hükmü de 2005-2015 yılları arasına denk geliyor. bu yıllar türkiye ile s. arabistan'ın arasının iyi olduğu, hatta baya tarihte ilk kez ekonomik ve sosyal olarak böyle tatlı meltemler estiği yıllar oluyor... 2006'de ekselansları kral abimiz buraya geliyor, bizimkiler oraya gidiyor, hediyeler veriliyor, anlaşmalar imzalanıyor vesaire vesaire. necdet sezer ile de, abdullah gül ile de, tayyip erdoğan ile de görüşüyor, telefonla arıyor seçimlerden sonra bizimkileri vs. şu anki hükümet ile ufak cilveleşiyor yani. e tabi temel motivasyon ne, duygusal. money money money. hülasa diyebiliriz ki türkiye ile suudi arabistan ilişkileri kral abdullah döneminde belki de tarihinin en iyi seviyesindeydi.

    sonra 2011 arap baharı oluyor. türkiye ve suudi arabistan bu hareketlerde kimi yerde aynı konuma düşerken kimi yerde ters düşüyor. 2013 mısır darbesi ile ara biraz daha kızışıyor, sisi suudların tam desteğini alıyor, mursi ve hareketi terörist ilan ediliyor. ancak abdullah ve bizimkilerin arası hala, az bir limoni olsa da, iyi. zaten son bir iki senesinde hastalıktan kafasını kaldıramayan bu abi 2015'te de tahtalıköy yolculuğuna başlıyor. bu noktada abdullah hala türkiye için sevilen biri. yerine gelecek selman, ki 80 yaşında ve alzheimer bir arkadaş, ise biraz kapalı kutu. türkiye hem belki ilişkilerin stabil devamı için, belki yeni yönetime eski yönetimle ilişkimizi açıklamak için, bir de iyi ilişkilerin bulunduğu bir devlet başkanı görev başında öldüğü için (ki kral olursan genelde öyle oluyor shshsh) bir günlük sembolik bir yas ilan ediliyor. olay bu yani. hani kalkıp da "yavv arap öldü canım arappp yas ilan edelim hemen arabımaaaa" diye mi yas ilan ediliyor sanıyorsunuz siz ne çeşit sığırsınız anlamıyorum ki...
    peki hocam hocam diyenler olacak, bugün neden bu suudlar ile kötüyüz, hani abdullah zamanı göte parmak kankaydık demiştiniz diyecekler bana. şöyle açıklayayım sevgili suserler, abdullahtan sonra tahta geçen sevgili kardeşi selman'ın tosuncuk bir oğlu var. mbs. muhammed bin selman. veya s. arabistan'da bilinen adıyla "ebu rasasa" (kurşunun babası) bu güç manyağı psikopat tosuncuk önce kendinden sonra veliaht olan kuzeni de olmak üzere yüzlerce kuzenine darbe yaparak veliaht sırasını da, bakanlıklar gibi resmi yerleri de darmaduman edip taht sırasını kapıyor, sonra babasını da görünmez bir darbe ile kukla kral yapıp ipleri eline alıyor. annesini babasını kendisine karşı dolduruğu gerekçesiyle ev hapsine sokup annesiyle babasının görüşmesini engelleyecek bir psikopat olan bu arkadaş türkiye ile ipleri de geriyor. şimdi bunun gerekçeleri çoook uzun, efendim katar krizi olsun kaşıkcı cinayeti olsun mısır olsun arap baharı olsun israil ile normalleşme olsun, anlat anlat bitmez. ama bu tosuncuk-sisi-bae kralı-hafter ekseni doğu akdenizden suriyeye, azerbaycandan israille ilişkilere her bokta bize nanik yapmaya çalışan orospu çocuğu bir ittifak kuruyor.. kısa özet budur işte. bu konuda sözlükte bir şeyler yazmak lazım yalnız onu anladık. bakalım bir neler yazabiliriz. bu kadar cehalet fazla...
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap